Retro ima prav, sode so 3h vrst ..
Soda bikarbona (natrijev hidrogenkarbonat) = "najlažja" varianta, uporablja se pri kuhanju (pecilni prašek) in načeloma deluje tudi kot blago čistilo
Kristalna soda (natrijev karbonat) = "srednja" varianta, uporablja se za čiščenje (detergenti, pralni praški, čistilo za pomvalni stroj) v manjših količinah tudi v stvareh za osebno nego (zobne paste, mila, ..)
Kavstična soda (natrijev hidroksid) = "močna" varianta, uporablja se za ekstremno čiščenje (čistila zd ostoke, čistila za pečice) ali v malih količinah v običajnih čistilih
Kaj sedaj uporabit veš najbolje sam. Dejstvo je da bo najbolje delovala kavstična soda (naoh), ampak ta stvar je lahko "overkill" poleg tega je zelo jedka in je ni pametno dobit na kožo kaj šele v oči. Zna tudi stopit kakšno plastiko, uničit barve in lake, razjedat kovino ... tako da po pameti s tem!
Bikarbona bo najbrž preveč švoh
Sam sem ti priporočil kristalno sodo ki je kompromis, ne ubije te takoj in dobro očisti!
Če ne bo delovalo lahko pa še vedno uporabiš tisto kar je priporočil retro.
V vsakem primeru po uporabi sode dobro operi kotel in za vsak slučaj oplakni z neko kislino (alkoholni kis) tako da se bo na bakru obnovila zaščitna plast ki jo bo soda "pobrala". Če boš imel ostanke sode v kotlu znaš dobiti plav šnopc naslednjič, kar ni ravno ok!
Soda bikarbona (natrijev hidrogenkarbonat) = "najlažja" varianta, uporablja se pri kuhanju (pecilni prašek) in načeloma deluje tudi kot blago čistilo
Kristalna soda (natrijev karbonat) = "srednja" varianta, uporablja se za čiščenje (detergenti, pralni praški, čistilo za pomvalni stroj) v manjših količinah tudi v stvareh za osebno nego (zobne paste, mila, ..)
Kavstična soda (natrijev hidroksid) = "močna" varianta, uporablja se za ekstremno čiščenje (čistila zd ostoke, čistila za pečice) ali v malih količinah v običajnih čistilih
Kaj sedaj uporabit veš najbolje sam. Dejstvo je da bo najbolje delovala kavstična soda (naoh), ampak ta stvar je lahko "overkill" poleg tega je zelo jedka in je ni pametno dobit na kožo kaj šele v oči. Zna tudi stopit kakšno plastiko, uničit barve in lake, razjedat kovino ... tako da po pameti s tem!
Bikarbona bo najbrž preveč švoh
Sam sem ti priporočil kristalno sodo ki je kompromis, ne ubije te takoj in dobro očisti!
V vsakem primeru po uporabi sode dobro operi kotel in za vsak slučaj oplakni z neko kislino (alkoholni kis) tako da se bo na bakru obnovila zaščitna plast ki jo bo soda "pobrala". Če boš imel ostanke sode v kotlu znaš dobiti plav šnopc naslednjič, kar ni ravno ok!