Novogradnja - ogrevanje

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
Živjo...

...predpostavljamo, da smo pred gradnjo nove hiše, 1 nadstropje + mansarda cca. 140 kvadratov...z čim se najbolj splača ogrevati ?

vse bolj se nagibam na električne radiatorje,, ni potrebe po investiciji v kurilnico, dimnik, kompleten centralni sistem, itd, itd...ma gdo kakšne izkušnje v tej smeri, lahko gdo pomaga z nasvetom ? Študiral sem kot sm že zgoraj napisal o električnih radiatorjih + da bi zraven imel kamin v dnevni kateri bi mi potem posledično z dimnikom ogreval sosednjo sobo ter zgornjo sobo.

zanimajo me mnenja izkušnje, itd, itd...pa pustmo zdej da se najbolj splača kurit na drve če maš svojo hosto oziroma da jih greš narabutat
grin1.gif

kolk bi bila rečmo potem poraba elektrike za celo leto ? zna to gdo zračunat ?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
ce ti odgovorim podobno kot si vprasal
smile-1.gif
bo poraba med 30 in 5000 eur. je pa to dokaj natancen podatek. sploh na lokacijo kjer bo objekt.
a na splosno (za moj okus ) totalno sfaleno razmisljanje glede izbire ogrevanja.

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
17758-icon_confused.gif
... tvoje razmišlanje pač. kaj pa ti predlagaš ? Klasično peč na drva + zalogovnik al kaj drugega ?

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Kamin na pelete (magari drva) v vsako nadstropje, v kopalnico in skret pa še električni radiator...

"Zastarel" sistem ampak relativno poceni

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
jaz sem dal v novogradnjo za talno gretje po celi hiši toplotno črpalko (DAIKIN Altherma) ---> DAIKIN

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Ogreval bos tko, kot ti bo tvoja draga rekla. Ona pa bo od kolegic slisala, da je talno gretje d best, kar drzi. O talnem, toplotnih crpalkah, peleti ali drva, zalogovnik itd pa je ze precej predebatirano.:)
Za resnejse odgovore pa bos moral minialno povedat debelino izolacije, lokacijo.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Ogreval bos tko, kot ti bo tvoja draga rekla. čista resnica Ona pa bo od kolegic slisala, da je talno gretje d best, kar drzi. čista resnica O talnem, toplotnih crpalkah, peleti ali drva, zalogovnik itd pa je ze precej predebatirano.:) čista resnica
Za resnejse odgovore pa bos moral minialno povedat debelino izolacije, lokacijo.
to pa se men zdi nepotreben podatek - ker sprašuje na kaj bi se grel, ker ne glede na lokacijo in vrsto energenta bo porabil za enako energije za ogrevanje da bo draga zadovo.... .
Trenutno je najdražje ogrevati na: olje, plin, elektriko (direktno), pelete, drva (kupljena), sekanci, drva (domača-cena lastnega dela ni upoštevana), elektrika (posredno).
Če pa dodaš k strošku energenta še:inštalacije, priklope in peči dobiš rezultat da je trenutno najugodnejša el. peč ker ti da optimalno razmerje med vložkom in ceno energentov.
Sam sem novogradnjo opremil z el. pečjo (vailant 18 KW-ker je bila zelo ugodno drugače bi vzel max 6 KW- so mi pa mojstri predlagali TČ moči od 9-12KW kljub izračunu arhitekta ki je naračunal max 7 KW) , talnim (1200m), fasado 16 cm in podstreho 35 cm, okna 0,8, ob teoretični porabi - hvala Vincentu za exelovo tabelo- pri delti 42 stopinj 5,4 KW v praksi pomeni da ima dovod 28 stopinj povratek 25 tem. v prostorih pa je 22 stopinj - bajta še ni naseljena vse veje še odprte max. El. pa sem od 20. 10. do sedaj porabil za cca 30€.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
ksz
O čem drugem, kot o talnem niti ne razmišljaj. Nato je samo še vprašanje kako boš ogreval vodo v talnem in tu je dilema toplotna črpalka ali biomasa.
Pri toplotni črpalki boš izbiral med voda-zrak in voda-voda; pri biomasi boš pristal na peletih, razen če nimaš ugodnega dobavitelja drv.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik Swich pravi:
17758-icon_confused.gif
... tvoje razmišlanje pač. kaj pa ti predlagaš ? Klasično peč na drva + zalogovnik al kaj drugega ?

Težko ti jaz kaj predlagam ker ne vem 'kak človek si' koliko si komot, tvoje preference, kje živiš, kaj si lastiš (gozd, tišlarsko delavnico) itd itd.

A trenutno si si izbral najcenejšo investicijo, ki te bo na dolgi rok najbolj tepla..že, da je zakonsko prepovedano vgrajevati el. gretje ti lahko da misliti.

Opcij je več:
- peč na drva + zalogovnik
- peleti (+ zalogovnik)
- TČ
- plin
- itd.

Plus možne kombinacije. Odvisno o dlokacije a če je objekt na osončenem predelu slovenije (po domače izven ljubljanske kotline) bi sam dal povdarek na kolektorjih (seveda jih vežeš na zalogovnik...če si izbral katero od teh možnosti). V glavnem veliko se da a nikar se pri novogradnji, ki že sam po sebi veliko stane, ne zapičit v najdražje ogrevanje za nadljnih 50+ let kolikor bo objekt funkcioniral pod tvojo komando (Potem je itak vseeno ko si v prahu
wink-1.gif
Ž)

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
to pa se men zdi nepotreben podatek - ker sprašuje na kaj bi se grel, ker ne glede na lokacijo in vrsto energenta bo porabil za enako energije za ogrevanje da bo draga zadovo.... .
Trenutno je najdražje ogrevati na: olje, plin, elektriko (direktno), pelete, drva (kupljena), sekanci, drva (domača-cena lastnega dela ni upoštevana), elektrika (posredno).
Če pa dodaš k strošku energenta še:inštalacije, priklope in peči dobiš rezultat da je trenutno najugodnejša el. peč ker ti da optimalno razmerje med vložkom in ceno energentov.
Sam sem novogradnjo opremil z el. pečjo (vailant 18 KW-ker je bila zelo ugodno drugače bi vzel max 6 KW- so mi pa mojstri predlagali TČ moči od 9-12KW kljub izračunu arhitekta ki je naračunal max 7 KW) , talnim (1200m), fasado 16 cm in podstreho 35 cm, okna 0,8, ob teoretični porabi - hvala Vincentu za exelovo tabelo- pri delti 42 stopinj 5,4 KW v praksi pomeni da ima dovod 28 stopinj povratek 25 tem. v prostorih pa je 22 stopinj - bajta še ni naseljena vse veje še odprte max. El. pa sem od 20. 10. do sedaj porabil za cca 30€.

Kaj pa je Vailantov električni bojler drugega, kot direktno ogrevanje z elektriko? Res da za prenos toplote uporabljaš medij (vodo), ampak to še ne pomeni, da je izkoristek kaj boljši kot pri električnih radiatorjih.

Nazadnje urejeno:

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
če boš delal novogradnjo si naprej omisli dobro sprojektirano hišo..bivalni prostori obrnjeni na pravilno stran, steklene površine, izolacija,... potem bodo tudi stroški ogrevanja potem manjši.

ok, elektrika pri ogrevanju pa res odpade..

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik .... El. pa sem od 20. 10. do sedaj porabil za cca 30€.

A to misliš na dan???
confused-1.gif

5,3 kW* 0,13 €/kWh*10 h=6,89 €/dan
17758-icon_confused.gif

S tem da moraš pri el. kotlu upoštevati še izgube zaradi kotla, izgube v ceveh, porabo črpalke...

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Ne vem, mogoče je moje znanje že zastarelo (pač EMŠO) a osnovni fizikalni zakoni najbrž še veljajo. Nekoč smo se učili, da da velja:
1,05 m3/plin=1l olja= 10 kWh
Če to pretvorim v cene dobim:

0,809plin <0,103 olje< 0,123 el.

(podatki za plin so povprečni za celo leto, torej še pred pocenitvijo in z vsemi prispevki za omrežje, trošarino.... za kurilno olje je upoštevan prevoz; za el. je upoštevano enotarifno merjenje brez cca 1€ za vsak kW priključne moči, kateri se plačuje čez vso leto )

Ob tem, da so ostale izgube (kotel, črpalka, cevovodi...) v vseh treh primerih enake.

Očitno je od moje mladosti tehnika tako napredovala, da lahko nek električni radiator iz ena kWh elektrike pridobi več kot 3,6 MJ ali več kot 589,845 kcal energije. Bi človek dejal, da je celo perpetum mobile mala malca za to čudo tehnike.

PS- pa poceni Aspirin ti želim, ko te bo čez leta bolela glava ob električnih radiatorjih

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Temelj vsakega nizkega računa za ogrevanje je dobra izolacija in pravilna razporeditev hiše.
Drugače pa kaj je naredil od moje stric: Ko je zgradil hišo, nekje velikosti tvoje bodoče, je položil talno gretje, vendar mu je zmanjkalo denarja za toplotno črpalko in vse ostale pizdarije, zato je nabavil el. radiatorje (stenske) in bil kar zadovolje z porabo. Sedaj ima še kamin in še kar el. radiatorje vendar ga že dolgo nisem povprašal kakšno je stanje.
Moj nasvet, položi talno gretje oz. vsaj cevi za radiatorje, da ne boš čez 10 let hiše razbijal, ker bo elektrika predraga.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
@NigelM - kotel je cenejši kot radiatorji, pa se razvod imaš in če bo nekoč obvezno kaj manj potratnega pač takrat daš TČ peč (vsaj pri meni se bo že zdavnaj amortizirala.
@telex - to kar si računal je poraba pri -20 zunaj in 22 not (delta 42 stopinj) - sedaj pa je zunaj občutno topleje tako da jaz še kar naprej verjamem števcu - pa četud je iz Conrada
tvoja teorija da je potrebno računat tudi izgube pa je malo trhla a nastale "izgube" ne ostanejo v hiši? pri meni ostanejo.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik bigMIKE pravi:
Kamin na pelete (magari drva) v vsako nadstropje, v kopalnico in skret pa še električni radiator...

"Zastarel" sistem ampak relativno poceni

Tako imam jaz. Sicer samo mansarda, radiatorji so povezani na centralni sistem, vendar jih ne uporabljamo. V kuhinji/dnevni je kamin, zaradi postavitve hodnika, sob in kopalnice pa lahko uporabim klimo (prižgano samo na ventilacijo), da mi segreje vse prostore.
Kopalnica se (d)ogreva z električnim oljnim radiatorjem, pač po potrebi. Bojler je na elektriko.
Zaenkrat se nam dobro obnese, trenutno je druga kurilna sezona. Tastu in tašči se po moje tudi kar pozna pri nižjem strošku ogrevanja (mansarda je bila prej neizolirana, praktično skladišče za šaro). Sicer nismo konkretno računali, ker smo lani začeli kurit enkrat konec decembra (ko smo se vselili), letos pa bomo nabavili nov kotel + gorilec na pelete. Zaenkrat je klasika kurilno olje. Prejšnja leta je bila poraba cca 2.500 l olja na sezono.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Talno gretje - toplotna črpalka. + kamin za ambient in prehodna obdobja. Moje mnenje. Sam menim da je prihodnost v toplotnih črpalkah...

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Če ti morda kamin ni nujen, bi se sam še kamina znebil, in še raufnika ne rabiš zidat...
smile-1.gif

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
recimo da imaš zelo nizko energijsko hišo..kako ej potem s kamini, bolje ga kar pozabit, ali se dimnik posebej izolira, oziroma rešuje s kakšnimi loputami, kadar ga ne uporabljaš?

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Po moje nima smisla oz. je v kakšni uri za znoret vroče... Ima kdo praktične izkušnje?