Novodobni švabobranci

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Popolnoma razumem komunisteke. Celo življenje so doživljali orgazmične ekstaze ob pogledu na:
tito-mehika.png

Danes pa lahko vidijo tudi kaj normalnega in so zato absolutno zmedeni

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Po naših predpisih ne

Meni je tole sprenevedanje (skupaj z @lanos-om) že v naprej znano. Ja, NOV = zločinska organizacija

tako kot so npr. ZDA zločinska država, ker so vrgle 2 atomski bombi
sprasujem se.gif

res me zanima, od kod ti takšne ideje o NOB

Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
višek izobrazbe a bejž no bejž. kaj je pa pol škropc? pa bevanda?

kater špricar pa je najboljši? z haložanom al ljutomerčanom?

preveč vprašaš kaj je to bevanda, pa škropc. Pri nas je radenska + vino špric. In to je to.
PS celo profesor na faksu iz LJ nam je določne zadeve razlagal na podlagi sestave šprica.

Kar se najboljšga šprica tiče, domače belo mešano + ohlajena radenska. haložan, pa ljutomerčan sta iz drugih koncev, tako da ju preveč dobro ne poznam. Je kar dovolj bogata naša lokalna izbira, tak po sortah trt, kot po njihovih produktih.

PS zdej bo kmal Martinovo, bo potrebno testirat letošnjo letino, da vidimo kaj smo naredili. Aja pa mlado vino glih ni za z radesnko, mora vseeno nekaj emše imeti

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
škropec je vino pa mičkn radenske špricar je načeloma 50/50 če je 80/20v korist vina je škropc. bevanda je pa mešanica z vodo. popularno na primorskem.

za špricar je dobro poceni vino. pri domačih je lahko hudič če ti podturijo šmrjakla... mlado vino pa ni za špricar..

Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
škropec je vino pa mičkn radenske špricar je načeloma 50/50 če je 80/20v korist vina je škropc. bevanda je pa mešanica z vodo. popularno na primorskem.

za špricar je dobro poceni vino. pri domačih je lahko hudič če ti podturijo šmrjakla... mlado vino pa ni za špricar..

mormo enkrat uštimat AlterŠpricerParty, da se seznanimo z načini priprave osvežilne pijače, sestavljene iz vina ter vode, oz. mineralne vode. Pod nujno pa moramo biti iz različnih koncev Slovenije, da bo lahko vsak prispeval "njegovo najboljše vino".

taka splošno-izobraževalna Alter terenska vaja.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.927
6.001
113
Domači petokolonaši (kvizlingi/švabobranci) bi se lahko 71 let po koncu že sprijaznili, da so je Dolfi ww2 izgubil.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ampak naši naciklerofašisti so sveto prepričani, da so zmagali. In to celo dvakrat.
hysterical-1.gif

Zdaj pa ne vem, ali sem jaz čuden. Novodobnim tokom šolstva res ne sledim, ampak da imajo na Višji šoli za logistično inženirstvo taka diplomska dela, mi pa res ni jasno.

Naj me koklja brcne, če ni bilo več koristi od tiste diplomske naloge o bureku.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.531
5.072
113
No, diploma ni primerna za logistiko, je pa hitro berljiva.
Preseneča me, da so bile partizanske sile v nekaterih primerih vojaško popolnoma nesposobne. Preletel sem boj za Javorco, kjer niti ni šlo za veliko premoč (200 proti 130). Spomnil sem se na pohorski bataljon, kjer so stacionarno točko neke enote Nemci zavzeli skoraj brez izgub. To se ne bi smelo dogajati, če je stvar vojaško urejena ok. Verjetno se je napor preveč vlagalo v politično indoktrinacijo in premalo v vojaško ureditev položaja. Ogromna razlika od kake Bolnice Franje, ki je bila vojaško dobro premišljena.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Se morda komu zdi, da so partizani imeli zaledje? Kakršnokoli oskrbo?
Niso je imeli, imeli so samo kamen, če so ga pobrali iz tal. Obenem je pa nemec pobijal nedolžne talce v opomin ubogim kmetom (saj drugega niso bili, Slovenija je takrat bila predvsem agrarna).

Poznal sem mojstra, ki je v bohorskih hribih v bunkerju naredil brzostrelko lastne konstrukcije - nek fant mu je na pedala gnal drejponk. Pri tem starčku se je kasneje in v mojih časih izučilo kar nekaj mojstrov, poklic ki je do danes že skoraj izumrl pri nas.

Kaj je te ljudi gnalo v tako težaško življenje, to se vprašajte! Da se ne bo zgodovina v nedogled in brez haska znova in znova ponavljala!

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Preseneča me, da so bile partizanske sile v nekaterih primerih vojaško popolnoma nesposobne. Preletel sem boj za Javorco, kjer niti ni šlo za veliko premoč (200 proti 130). Spomnil sem se na pohorski bataljon, kjer so stacionarno točko neke enote Nemci zavzeli skoraj brez izgub. To se ne bi smelo dogajati, če je stvar vojaško urejena ok. Verjetno se je napor preveč vlagalo v politično indoktrinacijo in premalo v vojaško ureditev položaja. Ogromna razlika od kake Bolnice Franje, ki je bila vojaško dobro premišljena.

Diploma je res čudna za na logistiko, da ne rečem ničvredna..

O partizanski vojski si ga pa močno pihnil mimo...še v sodobnih vojskh ni vse pošlihtano, kako pa naj bi bilo takratnih razmerah?
Preberi še kaj drugega, ne samo demokracije in reporterja..

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.531
5.072
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:Preberi še kaj drugega, ne samo demokracije in reporterja..
Dovolj mi je, da številke preberem. Ni treba nobenih razlag ne z ene in ne z druge strani. Tudi vas, ki ste imeli STM 5 ne rabim
smile-1.gif
.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Kakšne številke? pohorski bataljon 70 borcev proti 5000 ipd..

Če imaš svoje mnenje o teh stvareh in ne sprejemaš drugih razlag, ga pa kar imej zase, ker včasih ni dobro, da ga razlagaš naokrog, ker ni nujno, da je pravilen.

I

Izbrisan uporabnik #9334

STM je imel vsak petko, samo par revežev štirico - sicer je bil učitelj omadeževan. Pa še maturitetni predmet je bil, knjižica pa debela dobrih 120 strani. Predmet se je pa predaval leto in pol.
Knjižico si se nalajnal na pamet, tako kot za avtošolo ali verouk, pa je bila zadeva rešena.

Daj daj, že otroci smo takrat vedeli, kaj je indoktrinacija ali politično posilstvo. Ko režim crkuje, je možno prav vse, na koncu celo Bosna!
rolleyes-1.gif
In res je bilo na koncu tako!

Nazadnje uredil moderator:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.531
5.072
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:Kakšne številke?
Gre za število padlih v bitki na obeh straneh. Če nekdo napada neko smiselno izbrano lokacijo, ima kljub premoči praviloma več padlih kot branilci. Če se je branilec primerno vojni pripravil in je kolikor toliko usposobljen. To seveda ne drži, če se branilci pokajo med seboj, ker bi se nekateri radi predali, ker so bili denimo prisilno mobilizirani. Kdor enoto nekam prestavi, je odgovoren tudi za oskrbo. Kot sem že napisal dober primer Bolnice Franje; kako pa je njim oskrba uspela?
Sicer pa si baje nek major in bi lahko kaj vedel. Nekaj tega so nas v JLA učili.

Ne jemljite vsega tako ideološko, da obstajajo sveti in brezmadežni, ki so bili popolni. Niso bili in lahko se odkrito pogovarjamo, kje in kdaj niso bili. Ne pa, da si zatiskamo oči, kako je bilo vse OK.
Pohorski bataljon je dosti prepoceni dal svojo kožo. Javorca pa še bolj bode v oči.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:

Po bitki je vsak lahko general.

Kar zamisli si danes 200 polno opremljenih in treniranih 200 ameriških vojakov proti 130 talibanom, pa ti bo morda kaj bolj jasno.