Novi MacBook

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Zakaj bi kupil neko oskubljen mobilno verzijo "prenosnika" če misliš imet na njem prikjučenih 10 naprav in ves čas na filanju?!

Skratka stvar ni zate ker drugače bi prepoznal prednosti! (pa nimam doma nobene japk naprave, ampak ultra prenosniki so mi super in o konkretnem razen cene nimam pripomb)

Aja pa tako preprosto pojasnjeno, analogija s tablico/telefonom mislim da je dobra. Tudi telefon/tablica imata en sam samcat prikjuček, ti tam manjka še 3x usb port?!
grin1.gif

Sicer pa samo zate prodajajo tole, tako da razen tega da rabiš še en adapter zraven se da filat in uporabljat hkrati USB/display port neovirano.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Saj, za moje pojme je zadeva tablica s tipkovnico. Sam nimam tablice ravno zato, ker je muka tipkat vse, kar je nad par besed. Ovira je le cena.

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Cena je definitivno visoka, če primerjamo kaj dobiš za ta denar. Ampak je pa to prefinjen prenosnik, s katerim lahko komot opravljaš več ali manj vsa opravila.

Lansko leto sem kupil prenosnik od Samsunga, kateri ima 3 USB porte (samo en je 3.0), priključek za WLAN, priključek za HDMI, priključek za ovo, ono itd.... skratka - ni da ni....

13", i5 procesor, 6GB rama in 256SSD.

Koliko dejansko uporabljam vse to?
smile-1.gif

Samo 1x sem prenesel glasbo na USB ključek, da lahko v avtu poslušam mp3 in to je vse..... vsi ostali porti niso še bili uporabljeni in verjetno niti ne bodo.....

Uporabljam ga v 90% za brskanje po spletu, ostalih 10% pa je uporaba OFFICE in torrenti (glasba in filmi)...

Za prenosnik sem plačal 800 EUR (znižana cena s popustom, redna cena je 990 EUR). Če se sedaj vprašam - sem plačal preveč za kar ga sedaj uporabljam.

Tako da je potrebno najprej dobro razmislit, kaj vse bi dejansko potreboval na PC......

Če sem iskren, sem svojega Samsunga kupil zaradi zunanje lepote
wink-1.gif
ker mi je bil zelo všeč (ultrabook, tanek, lahek, majhen...).

Tega novega MacBooka bi takoj imel, ampak za polovico cene
evil.gif

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Glej, midva nisva na isti valovni dolžini, kar se tiče Appla. Zavedat se moraš, da je vsak applov device do potankosti naštudiran in ima ciljno skupino svojih kupcov. Ponesrečenih izdelkov praktično ni, kar se vidi v bilanci podjetja:) Ti jo poiščem?
smile-1.gif
Ne glede na to, da se ti poskušaš postavit na glavo zato, ker nima porta, ki se ti zdi, da ga boš rabil (ima dodatek, ki ti to omogoča) grem stavit, da če pokličeš v nek iStyle in vprašaš če lahko prvi dan dobiš Macbooka bo verjetno odgovor, da so vsi rezervirani:) Kljub ceni 1.5K€. Prenosnik je namreč lep, majhen, lahek in omogoča prav vse, kar velika večina rabi. In USB port na žalost ni nekaj, kar bi se rabilo pod nujno. Tako kot ne DVD. In SD card reader in LAN port... Če vsak teden prenašaš nekaj na USB, boš pač kupil tisti nesrečni USB-c konverter in nataknil USB taktrat, ko bo treba. Glede na to, da prenosnik dela praktično cel dan brez napajanja sem prepričan, da ne boš ravno takrat uporabljal obojega:)

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Za koliko gremo stavit da ob naslednji izdaji 12-ke bo zraven še thunderbolt ? Oziroma še bolj verjetno usb 3.0

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Ne bo, Apple bo popolnoma naredil prehod na USB-C, bi si upal trdit, da bo tako tudi na novi verziji iPada, mogoče celo iPhona. Zakaj? Apple je v ozadju vložil velike denarce v USB-C standard, zato ga pa tudi zdaj tako forsirajo.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Glej, midva nisva na isti valovni dolžini, kar se tiče Appla. Zavedat se moraš, da je vsak applov device do potankosti naštudiran in ima ciljno skupino svojih kupcov. Ponesrečenih izdelkov praktično ni, kar se vidi v bilanci podjetja:) Ti jo poiščem?
smile-1.gif
Ne glede na to, da se ti poskušaš postavit na glavo zato, ker nima porta, ki se ti zdi, da ga boš rabil (ima dodatek, ki ti to omogoča) grem stavit, da če pokličeš v nek iStyle in vprašaš če lahko prvi dan dobiš Macbooka bo verjetno odgovor, da so vsi rezervirani:) Kljub ceni 1.5K€. Prenosnik je namreč lep, majhen, lahek in omogoča prav vse, kar velika večina rabi. In USB port na žalost ni nekaj, kar bi se rabilo pod nujno. Tako kot ne DVD. In SD card reader in LAN port... Če vsak teden prenašaš nekaj na USB, boš pač kupil tisti nesrečni USB-c konverter in nataknil USB taktrat, ko bo treba. Glede na to, da prenosnik dela praktično cel dan brez napajanja sem prepričan, da ne boš ravno takrat uporabljal obojega:)

V bistvu ima tale zadeva samo 2 prednosti pred Airom - je lažji in ima retina display.

Vse ostalo imaš pri Airu boljše - grafiko, procesor, baterijo, porte itd. Če dajo na Air retina display, se verjetno tale MacBook ne bi prodajal tako uspešno. Tako da argument, da vse kar nardijo ima svojo ciljno skupino ni čisto res. Ker če bi imel Air retina display, bi se ciljna skupina tega vsaj razpolovila.

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
smile-1.gif

V bistvu ima tale zadeva samo 2 prednosti pred Airom - je lažji in ima retina display.

Vse ostalo imaš pri Airu boljše - grafiko, procesor, baterijo, porte itd. Če dajo na Air retina display, se verjetno tale MacBook ne bi prodajal tako uspešno. Tako da argument, da vse kar nardijo ima svojo ciljno skupino ni čisto res. Ker če bi imel Air retina display, bi se ciljna skupina tega vsaj razpolovila.

ČE bi bilo tako. Pa ni.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Citat:
Uporabnik Dumber pravi:
Za koliko gremo stavit da ob naslednji izdaji 12-ke bo zraven še thunderbolt ? Oziroma še bolj verjetno usb 3.0

Saj pa ta laptop ima USB 3.0, le konektor je drugačen.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.370
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Air je že v redu (sem ga uporabljal nekaj časa), samo zaslon ima za danšnje čase in to ceno ene dve stopnji premajhno ločljivost.
Ločljivost je čisto OK za normalno delo. Na 13" imaš dva dokumenta enega ob druge, z normalno velikimi fonti.
Imam 15" MBP z retino, pa uporabljam 1440 ločljivost, ne tavelike. Zakaj? Ker če povečam vidljivost, večam tudi zoom v dokumentih ... In sem na istem.
Ločljivost bi si navil le, če bi redno in dosti obdeloval fotke, pa jih ne toliko, da bi se mi splačalo ...

igi

Guru
13. okt 2007
5.637
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Air je že v redu (sem ga uporabljal nekaj časa), samo zaslon ima za danšnje čase in to ceno ene dve stopnji premajhno ločljivost.
Ločljivost je čisto OK za normalno delo. Na 13" imaš dva dokumenta enega ob druge, z normalno velikimi fonti.
Imam 15" MBP z retino, pa uporabljam 1440 ločljivost, ne tavelike. Zakaj? Ker če povečam vidljivost, večam tudi zoom v dokumentih ... In sem na istem.
Ločljivost bi si navil le, če bi redno in dosti obdeloval fotke, pa jih ne toliko, da bi se mi splačalo ...

Si imel kdaj 13"? predvsem me zanima "uporabnost", ker se ne znam odločiti med 15 in 13". Na mizi imam itak dodatni monitor, ampak občasno kakšno zadevo naredim tudi sproti...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:

Si imel kdaj 13"? predvsem me zanima "uporabnost", ker se ne znam odločiti med 15 in 13". Na mizi imam itak dodatni monitor, ampak občasno kakšno zadevo naredim tudi sproti...

13" ti je kul, če ga misliš nosit za sabo.

Sam sem imel prej vedno 17" notesnike. Ko zdaj dam kako 17" kravo na krilo se sam sebi čudim, kako sem lahko to uporabljal.

Je pa tako, za surfat, za kaj natipkat, kak powerpoint je vredu, za photoshop je kriza, vsaj za večje fotke obdelovat.

Imam na šihtu 21" monitor na steni, kamor ga priklopim in BT tipkovnico in touchpad. Potem pa fotke dam na aira, kar s SD kartice in doma prestavim na delovno mašino (27" mac). Načeloma lahko vse delaš na 13" ampak velike slike težko obdeluješ, ker moraš skoz not in ven zumirat, če hočeš kake detajle popravljat.

I

Izbrisan uporabnik 474

Jasno, marsikaj je odvisno od dela, ki ga človek opravlja... V primarni službi imam 15" prenosnik, ki je basolutno minimum za teren. V pisarni je povezan na 2 x 24" monitorja.
Za s.p., kjer je programiranja na terenu več in pa seveda HMI pa imam 17.3" prenosnik. Ne morem si predstavljat dela na čem manjšem.
Za splet, kakšne beležke, kakšen dokument, pa Galaxy Note 10.1.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.370
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:

Ja, ampak meni je bil premajhen. Sodelavec ima Air 13, pa mu je OK. Pa imava oba laptop za edini računalnik.
Če imaš pa dodatni monitor, bi pa sploh moralo biti OK že na 13, razen če si stalno v velikih excel tabelah ali čem podobnem.

igi

Guru
13. okt 2007
5.637
1.224
113
Celje
ma zdej imam elitebooka 14" pa mi je OK. Večjega "ne rabim". Me je pa malenkost strah, da mi bo 13" premalo...