Nove podražitve hrana za 10% gor

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
In ko hoce slovenski kmet imeti psenico placano toliko kot madzarski, pravijo da to pa ne.

Ammm, nisem ziher da sem tole prav razumel. Če sem prav razumel pa je stvar taka, da v SLO ni kmeta, ki bi hotel imet pšenico plačano tako kot jo imajo mađari.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
To je vse na nek način res. Na nek način pa je res tudi, da je kmetijstvo samo najbolj krivo, da je tako. Ima kup šibkih nepovezanih zadrug, ki druga drugi hodijo v zelje. Če bi se povezali po produktih, bi vseeno bili nek faktor na trgu. Ne moreš biti faktor na trgu, če lahko dobaviš nekaj 10 bikov tedensko ali nekaj 1000 litrov mleka dnevno.
Kdor je pšenico skladiščil do sedaj, se mu je splačalo. Sedaj pa bodo kvazi strokovnjaki spet ugotavljali, da so problem energetske rastline na kmetijski zemlji. Ko pa pred nekaj leti pšenice nisi mogel nobenemu prodati, pa se ti "strokovnjaki" niso nič oglašali. Konec koncev ima cena pšenice za ceno kruha verjetno manjši pomen kot za ceno mesa. Če bila cena kruha bistveno odvisna od pšenice, bi bil kruh zmeraj manj < 1€. Meni se zdi, da bi država bolje naložila denar, če bi namesto nekih pavšalnih subvencij, garantirala najnižjo ceno za neko kakovost osnovnega pridelka. Pa četudi je to 100€/tono pšenice za naslednja 3 leta. V primeru nižje cene poseže. Potem pa naj se vsak sam odloči kako in kaj bo. Minimum bi moral biti realen, ne kot je pri denimo odkupna cena kwh pri sončnih elektrarnah.

Glede trgovcev nič novega: po 2. svetovni vojni je veljalo "proizvajalec je kralj", pozneje "kupec je kralj", danes pa velja "trgovec je kralj". Ni zraslo na mojem zelniku, to sem nekje slišal ali prebral.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Od leta 2006 do danes je pomoje vse šlo gor za ene 50%.

Folk pa ima(mo) iste plače.....

HAIL TO € & EU.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
KSZ

... najbolj neumno pa se mi zdi, da folk tako jamra zaradi podražitev hrane za cigarete imajo pa še vedno. Ko folk ne bo imel več za čike, takrat bo pa res hudo.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Saj vem da sem tečen, ampak

Citat:
Meni se zdi, da bi država bolje naložila denar, če bi namesto nekih pavšalnih subvencij, garantirala najnižjo ceno za neko kakovost osnovnega pridelka. Pa četudi je to 100€/tono pšenice za naslednja 3 leta. V primeru nižje cene poseže. Potem pa naj se vsak sam odloči kako in kaj bo. Minimum bi moral biti realen, ne kot je pri denimo odkupna cena kwh pri sončnih elektrarnah.

Ne bo šlo. Prosti trg pa taka jajca. Zraslo na zeljnikih Bruslja (no WTO, če smo natančni). To smo delali včasih in dokler smo to lahko tako počeli, je bila samooskrba 70%. Ker je bila cena oz. zagarantiran odkup ciljan na čimvečjo samozadostnost.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
zaradi nenehnega draženja živil je kriva kmetijska politika, katere je ob nizkih cenah kmete prestrukturirala, da raje gojijo pridelke za energente, ki so skoz bolj cenjeni... potem pa so še tu naravne katastrofe...

To kar delamo z kmeti sedaj je absurd... tega se bomo kmalu zavedli, ko bo prepozno...

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
KSZ

... najbolj neumno pa se mi zdi, da folk tako jamra zaradi podražitev hrane za cigarete imajo pa še vedno. Ko folk ne bo imel več za čike, takrat bo pa res hudo.

Mah kolega, ki porabi 200€ mesečno za čike.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
KSZ

Mah kolega, ki porabi 200€ mesečno za čike.

Hrana mu je pa draga a ne.

Pa kok zraven porabi za pir po šihtu?

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
brezposeln
smile-1.gif

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Čudno da nihče ne zganja hudiča ko se cigareti podražijo in da fok ne jamra po TV takrat kako so cigareti dragi in da imajo nizke plače in pokojnine.

Za cigarete pa imajo, ali stanejo 2€ ali pa 5€, samo da se puši.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Pa sej vidiš bosance, ki so v 1 sobi pa cigareti zraven....to je prva stvar, ki se ji pač odpoveš.

Jaz sem prav happy, ko sem nehal kaditi pred 6-7 leti, pa so bili takrat cca 360-400 SIT....pa se mi je zdelo BV.

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Daj ne jočite! Itak smo vsi predebeli, odlična priložnost da začnemo manj žret. Kot je nekdo napisal zgoraj, vozički so polni nesnage. Morda pa bodo takšne objave o podražitvi hrane vsaj koga streznile...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Se strinjam! Sicer pa kako lahko drugače te voluharje zatreš? Ne moreš jih, zjebeš jih samo če izdelke manj uporabljaš ali pa jih ne uporabljaš...