Nove gume - potrebna še optika?

borelij

Pripravnik
20. feb 2008
112
21
18
Menjal sem gume na MX5, gor so bile še originalne iz leta 2017, profila dovolj in enakomerna obraba, brez vidnih odstopanj.
Pri vožnji ni bilo zaznati odstopanja levo desno...

Ali je smiselno nastavljati podvozje?

Cene so zelo različne, 30-100 eur ... kakšna priporočila, da mi ne prodajo megle ...
Okolica LJ ...

Vadim

Guru
2. jul 2020
6.888
8.931
113
Niti ne. Glede na obrabo verjetno nimaš niti nekih hudih km na števcu.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.512
6.787
113
Optika v tvojem primeru:
samo če te denarnica žuli.

Glede obrabe: pospeševanje, zaviranje, velika masa vozila (Tesla npr.) in kačje ride na rally način najbolj kurijo gume.

• Všeč mi je
Reactions: tony

borelij

Pripravnik
20. feb 2008
112
21
18
Hvala vsem. Svetoval mi je vulkanizer, ki mi je menjal gume.
Mi je jasno, da je predvsem v njegovem interesu, zato vprašam ...
29kkm, ne dirkam

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.333
3.674
113
Marlbor
Glavni pokazatelj, da je potrebno narediti optiko, so ravno neenakomerno obrabljene gume. Če ti niso ravno menjavali kakšnega dela na podvozju, potem je nesmiselno.

• Všeč mi je
Reactions: motofrik

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.525
1.016
113
tam ko se terc po tori rola
Se kdo kaj spozna, glede optike... Letne gume imam 16 colske, zimske pa 15 colske. ET enak, imam pa na teh 15mm spredaj distančne obroče, torej je širina spredaj za 3cm širša... Je potrebno potem delati optiko na novo ali velja za oboje ista nastavitev...?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.172
65
48
Osrednja Slovenija
"optika" pomeni poravnavo linije vožnje z poravnavo koles. Gume in platišča ( letne, timske, 15, 16 ali karokoli že col) na to nimajo nobenega vpliva.
Optika se dela po karambolu, vožnji čez robnike ali po razdiranju celega podvozja. Tudi po menjavi volanskih zglobov ( odvisno od majstra - jaz sem menjal spodnje vpetje - roko) in peljal na optiko - rezultat ok, pred posegom pa 0,2 stopinje narobe. Nič skratka.
Če vas nekdo šajba, da je treba po menjavi gum opraviti nastavitev podvozja - menjajte mehanika :)

• Všeč mi je
Reactions: asteliks

jakabaesj3

Zelenc'
9. feb 2026
2
3
3
Menjal sem gume na MX5, gor so bile še originalne iz leta 2017, profila dovolj in enakomerna obraba, brez vidnih odstopanj.
Če je bila obraba na starih gumah res enakomerna in volan med vožnjo stoji ravno, potem je optika v tem trenutku verjetno res nepotreben strošek. Se strinjam z ostalimi, da je bolje ta denar prihraniti za bencin, sploh če nimaš težav z vodljivostjo.

• Všeč mi je
Reactions: motofrik

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.525
1.016
113
tam ko se terc po tori rola
Evo, danes bil na optiki. Spredaj desno je bilo malo izven tolerance, luknje so hudič... Drugače so pa gume itak bile že štiri sezone v uporabi in godne za menjavo. Ne toliko po letih, kot iztrošenosti, robovi pa itak na 1mm...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.456
2.060
113
Se kdo kaj spozna, glede optike... Letne gume imam 16 colske, zimske pa 15 colske. ET enak, imam pa na teh 15mm spredaj distančne obroče, torej je širina spredaj za 3cm širša... Je potrebno potem delati optiko na novo ali velja za oboje ista nastavitev...?

Če menjaš cole (zimsko/letne), kot so tovarniško predpisane potem ni treba delat optike (ker bo pri manjši coli večja višina gume).

V kolikor si širil z distančniki tam je pa modro naredit še optiko.

(tebe je zato vrgel, ker si uletel s sly gumami :evil: )