Nova postelja/vzmetnica

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.363
216
63
Kje so danes moderne postelje in vzmetnice? Kaj se splača vzeti za dober spanec?
Kupujeva novo zakonsko posteljo in se meniva kaj bi bilo najbolje. Ali neka varianta boxspringa, ki nama stilsko sicer ni všeč in so v povprečju previsoke ali normalni okvir in notri potem neke vzmetnice? Pogoj je, da je dno električno nastavljivo, saj se v postelji veliko bere, ženi pomaga nekoliko dvignjen hrbet tudi takrat ko jo boli križ. Tega do sedaj nisva imela.

Ker želiva električno dno, pride v poštev električno nastavljiva lestev, ki se obesi na okvir ali pa samostojna enota, ki stoji na tleh (kar mi je načeloma ljubše). Gor pa potem zmetnica, ki je primerna za nastavljivo dno, ne preveč visoka. Samo kaj? Berem precej dobrega o Tempur? Meblo? Slovenska postelja?

Dajmo na kup nekaj izkušenj, da se človek lažje obrne.

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.418
900
113
tam ko se terc po tori rola
Midva sva rano prejšnji teden nabavila 180x200 box-spring, visoka, ko stomaternih... ;) No, prvenstveno sva menjala zaradi ležišča, zdaj je sedemconska, neka medium hard varianta. Dno letveno. Je pa zadeva še kar glomazna za spravljati noter... ampak smo uspeli, čeprav je ženka že začela zganjati paniko, da bo treba okvir vrat ven poštemati... ;) V glavnem, spanje kvalitetno, po enem tednu že lahko rečem. Pravi, da ne smrčim, čeprav se maksimalno naspim.

darwin

Majstr
17. avg 2007
764
551
93
Postelja s ''kletjo'', dno se pa dvigne s pomočjo vzmeti. Škatla vzmet.. Popolnoma izkoriščen prostor, noter poleti daš zimsko robo, pozimi letno. Ali kaj drugega...
Samo to pa ni boxspring, ampak je "izgleda kot boxspring".
Boxspring imaš spodaj eno etažo vzmeti, na njej pa "jogi" s še svojimi vzmetmi, se pravi, da so fedri v dveh nadstropjih.
Naj bi bilo bolj udobno, ampak realnega koncepta pa tudi jaz ne razumem.

Btw. Koliko vama ta verzija s "kletjo" škripa?

• Wow
Reactions: motofrik

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.418
900
113
Aha.. to je mišljeno, da mora še ena plast feder biti, da se tako reče.. Pa že, ne vem. Zdaj (še) ne škriplje, če je pa novo.
Pa res, sem šel prav iskati ''kaj pomeni box spring postelja..... ''Izraz »BoxSpring« je sestavljen iz angleških besed »box« in »spring«. Prva označuje okvirju podoben spodnji del, druga pa se nanaša na vzmeti v njem. Izraz »postelja BoxSpring« torej pomeni, da mora postelja imeti spodnji del z vzmetmi. Če ima postelja v spodnjem delu vzmeti, gre torej za posteljo BoxSpring.''

darwin

Majstr
17. avg 2007
764
551
93
Trgovci prodajajo in poimenujejo marsikaj.
Baza pri boxspringu naj bi bila baza aktivna. Potem se pa še kaj izgubi v prevodu.
The core difference between a "real" box spring bed and a "fake" one (often called a foundation or platform base) lies in whether the base contains active, responsive coils or just rigid support structure.
Ne delam se pametnjakoviča, ker na boxspringu še nisem spal (vsaj ne da bi vedel), me pa res zanima, zakaj naj bi bilo to bolje, ker se reklamira kot suho zlato.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.779
1.571
113
Reklamam lahko nasedes ali ne. Najbolje je preizkusiti. Zase vem da bi bila najboljsa resitev trda vzmetnica direkno na tleh. dalec najboljse spanje zame.

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.363
216
63
Midva sva imela visoko posteljo do sedaj z nekim po meri prilagodljivim segmentom iz pene in je vse skupaj zanič.

Preizkušat vzmetnice v trgovini oblečen, s čevlji, na svinjskem vzglavniku za 5 minut pa ni niti približno ok način, da ugotoviš na čem boš dobro spal 7 ur vsak dan.

Eni nimajo niti več opcije, da vrneš jajca po 2 tednih, če ti ne ustrezajo. In to roba za jurja+

• Všeč mi je

botr

Pripravnik
2. avg 2007
30
0
6
Zdravo,

Da izkoristim temo. Kje kupiti daljše ležišče npr. 220cmx140cm. Kar sem uspel najti se vse konča pri 200cm dolžine.
Hvala za info.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
9.320
4.324
113
Samo predlogi za 140X220.

Če verjameš ali ne sem v življenju najboljše spal kot otrok na čemerkoli (verjetno je bil kak čip Jogi), potem pa na prvem Dormeotu, pa na original madracih v avtodomu, pa na eni Hofer/Lidl penasti več conski peni in šele potem na vodni,...

Hočem povedat, da dobro spanje je večinoma odvisno od vsega drugega kot pa drage vzmetnice.

• Všeč mi je

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.418
900
113
Samo Svoj ... najbolje spi zdrav človek. Ko sem še delal v Gorenju, smo delali tudi za ''namensko industrijo'', neke glomazne železne izdelke in 4cm železnih plošč... veliko se je na roke dvigovalo, seveda najmlajše izkoristijo za to... 20 let sem bil takrat star, križ pa bolel kot stomaternih.. včasih sem se moral kar na tla uleči... v glavnem, takrat je še bila Nova oprema, sem naročil trdo, hard trdo vzmetnico. Zakon. Bolečine ponehale.. seveda ne takoj.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.082
13.366
113
Samo predlogi za 140X220.

Če verjameš ali ne sem v življenju najboljše spal kot otrok na čemerkoli (verjetno je bil kak čip Jogi), potem pa na prvem Dormeotu, pa na original madracih v avtodomu, pa na eni Hofer/Lidl penasti več conski peni in šele potem na vodni,...

Hočem povedat, da dobro spanje je večinoma odvisno od vsega drugega kot pa drage vzmetnice.
imam druge izkušnje, da razni ti jogiji v rangu do 300e in lidl scene, se samo vlezes pa si game over, kaj šele da bi spal in to ne vem 10 let.. nein danke.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
9.320
4.324
113
220 dolžina ni nobena izvenserijska dolžina in se jo da dobit povsod, če kaj ni na zalogi pa jo dobavijo. Mislim, da je imel Harvey Norman nekaj časa tudi akcijo 220 cm za ceno 200 cm.

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.363
216
63
Jaz sem dobro spal, dokler nisem "na šihtu" napredoval na vrh. Od takrat spim pretežno slabo ali mnogokrat nič. Premalo ur, premalo kvalitete, preveč polna glava, tudi že neke bolečine, ki ne pojenjajo več. In se strinjam, da ležišče ni najbolj pomembno pri tem, je pa do neke mere sigurno in pač ne želim čisto zgrešit.
Imel sem vodno posteljo, ki mi je bila načeloma ok, ampak zaradi spanja na trebuhu me je ubijal križ, nisem več ujel dobre temperature vode in mi je bilo precej vroče ali mraz, za menjat je bilo jedro in sem menjal v celoti. Sedaj "po meri" zadeva je tako tako, želja je po nastavljivem dnu za lažje branje in razbremenitev križa, gor pa vzmetnica, ki ni pretrda ali premehka (še od vodne postelje naprej se s trdih vzmetnic zbujam čisto polomljen). V Harvey Norman, kjer sem se zagrel za nov okvir mi prodajajo precej drago nastavljivo podnožje in Tempur vzmetnice. Izkušenj verjetno nima nobeden?

• Všeč mi je

mirsi

Predator
4. jun 2014
9.587
-7.421
113
Js bi priporočil dve vzmetnici, ker ko se npr eden obrača, da drugi ne čuti, lahko enemu ustreza trda, drugemu mehka vzmetnica...

• Všeč mi je