Nova pogodba o zaposlitvi ?

jaka33

Pripravnik
5. sep 2007
281
0
16
Zanima me, če lahko dobim novo pogodbo o zaposlitvi, če ostanem na istem delovnem
mestu (nekatera opravila so bila ukinjena), plačo pa so mi znižali za 30%.
Pogodbo naj bi podpisal prejšnji teden, v veljavo pa naj bi stopila s 1.avgustom.
Je to dovoljeno ?
Hvala za odgovor.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Po zakonu to ni dovoljeno. Ko si enkrat zaposlen, se ti (osnovna) plača ne sme nižat. Druga stvar so bonusi oz. dodatki, ti se lahko neovirano spreminjajo (recimo % od prodane robe, delaš nad normo...).
Če jih greš tožit, zmagaš. Vendar se lahko pripraviš samo še na kasiranje odpravnine, če so dovolj spretni pa še to ne.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.718
6.489
113
Kakšne pomisleke imaš, da ne bi podpisal?

Če ti delo ni všeč in si premalo plačan, potem raje pojdi drugam.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Seveda.... Če dobiš novo pogodbo naj bi jo moral podpisati v določenem roku ker ti v nasprotnem lahko delodajalec odpove službo zaradi nepodpisa pogodbe. Drugo pa je če ti hoče znižat plačo, v tem slučaju je najbolje spokat kufre in iti drugam.....Vsaj obdržiš dostojanstvo in ceno, če si je pa vreden je pa ..... to boš pa kmalu videl ko se boš začel pogovarjati s potencijalnimi delodajalci....

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Kakšne pomisleke imaš, da ne bi podpisal?

Če ti delo ni všeč in si premalo plačan, potem raje pojdi drugam.

Če bi le bilo tako enostavno. V tem trenutku delodajalci nimajo bogvekakšnega povpraševanja... Pri nas je ena šla stran (je bila za polovični delovni čas, drugje je dobila full time). Preden smo vzeli drugo sem se malo vrgel v številke... Saj računi grejo ven, samo prilivi so bolj tako-tako.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Ne more mu odpovedati službe, ker je veljavna še stara pogodba (sklenjena za nedoločen čas).

Očitno je, da se gre tukaj za znižanje plače. Jaz bi na šefovem mestu raje vrgel jajca na mizo in rekel glej, situacija veš kakšna je, vsaj začasno bo plača nižja. Ne bi govoril v smislu "A ti lahko znižam plačo?" ampak "Plača bo nižja. Take it or leave it."
Če delavec ni zaposlen dlje časa bo lastnik lažje požrl odpravnino kot nategovanje.

Žal v teh časih nekateri (delodajalci) izkoriščajo ekonomsko situacijo. Za odpuščanja, za nižanje plač... tako pač je v našem ljubem kapitalizmu.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.636
3.089
113
v lokalni ostariji
lahko lahko.

je ena fora (sedaj po spominu pišem): on ukinja tvoje del. mesto. ponudi ti pogodbo za novo del. mesto in če ti te pogodbe ne sprejmeš greš na zavod BREZ ODPRAVNINE!!! tako da lahko te odjebe če želi

kje so zdaj tisti ki trdijo da so delavci zasciteni?

jaka33

Pripravnik
5. sep 2007
281
0
16
Ja, sej itak je tako. Če bi imel (takoj) drugo delovno mesto, ne bi niti pomišljeval...Ne bi podpisal pa bi videl
kako bi končalo. Samo v tem trenutku bom moral pač podpisat in "požret ponos". J..i ga, je treba
tudi familijo nahranit.
Sem se pa takoj ko sem dobil novo pogodbo odločil, da treba iskat novo službo.
Hvala vsem za informacije.

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
lahko lahko.

je ena fora (sedaj po spominu pišem): on ukinja tvoje del. mesto. ponudi ti pogodbo za novo del. mesto in če ti te pogodbe ne sprejmeš greš na zavod BREZ ODPRAVNINE!!! tako da lahko te odjebe če želi

kje so zdaj tisti ki trdijo da so delavci zasciteni?

mislim da ni ravno tako.....če se ukine tvoje delavno mesto si upravičen do odpravnine, razen v primeru ko ti delodajalec ponudi novo pogodbo enake vredosti - ista višina plače.
Če plača ni ista mislim da si do odpravnine upravičen..saj tko je bilo v večini državnih podjetjih.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.574
9
38
Mogoče so ti pa v novo pogodbo napisali fixen del 70% pa mogoče 30 % variabilen del to je zdaj moderno ,da ti na legalen način znižajo plačo.

Se boš pa moral malo zagrebst za variabilo če seveda v novi pogodbi obstaja.

jaka33

Pripravnik
5. sep 2007
281
0
16
Plača po pogodbi je kar znižana za 30%
(brez kakršnegakoli fiksnega in variabilnega dela).

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.636
3.089
113
v lokalni ostariji
to je bilo včasih sedaj pa nič več. edino delovno mesto primerno tvoji izobrazbi ti morajo ponudit,...

plačo lahko prilagodijo...

no kje so zdaj zagovorniki... pa da mi citirajo zakon kjer piše drugače... najbrz še na faksu...