Nova fasada

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
3000 cena fasade?
hysterical-1.gif

Ja, mogoče male lope za orodje. Pri blokih so pa cene v stotisočih.

Aja, sem pozabil, vsi, ki jih ti plačuješ, morajo delati za mizerijo in absolutno nič ne smejo zaslužit. Edino zate velja drugače.
smirk-1.gif

Pa da se cena fasade ne izplača, je tudi tralala. V stanovanju, v katerem živim, je bil letni strošek ogrevanja pred delilniki in fasado okoli 1000 €. Delilniki so cene zbili za eno tretjino, nova fasada pa to ceno še na polovico (pa vemo, da je bila dolga zima). Skupni letni prihranek med 600 in 700 €, je pa res, da je bilo v rezervni sklad vplačano vsaj 10x toliko. Ampak to se povrne, saj je energija vse dražja.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Mene je prišla fasada 50€/m2. Pri površini 200 m2 to znese 10.000€. Kje pa so še police, ureditev napušča, sprememba položitve tlakovcev... Pri bloku pa je oder višji, dvigalo...
Poznam pa kar nekaj ljudi, kateri so ob večjih obnovah v blokih (kurilnice, strehe, fasade...) del pokrili iz rezervnega sklada ostalo pa plačevali kakšno leto ali dve na obroke upravniku in niso potrebovali najemali kreditov na bankah.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.590
113
Marlbor
Smo delali ravnokar fasado na pritlični hiši. Stiropor, lepilo, mreža in ves ostali material 2000€, zaključni sloj oranžne barve 12 kant po 50€, skupaj 600€. Delo dveh mojstrov 600€.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pred 14 dnevi. Pritlična vrstna hiša, 11 cm grafitnega stiropora, + zaključni omet 1800€ komplet.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
@Pbutec & @bizi kolk kvadratov sta imela? Oba sta pisala za pritlično hišo, razlika v ceni pa je bila 2x.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
hja ampak z fasado (izolacijo) bodo teh 3000 kmalu notr dobil... preko ogrevanja...
Prej pa seveda 30 let v rezervni sklad plačevali minimalac, drži?
Popolnoma in samo njihov problem.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Citat:
to da so v rezervne skalde plačevali minimalce je pa še dodatna zgodba... poznam celo bloke ki tega nimajo
Eh, brez veze. Starci (po možnosti sami v trosobnih stanovanjih) sedaj pizdakajo, kako je vse oh in sploh drago. Ne gre jim pa v glavo, da če je nekdo kupil stanovanje pred recimo enim letom, bo ravno tako moral prispevat isto za fasado, kljub temu, da so jo oni ''uživali'' že 30 let. Isto je bilo pri nas, k sreči nas je bilo dovolj pametnih in smo jih preglasovali. Kako in kje so dobili denar me ni več zanimalo. Sem pa rahlo poživinil, ko mi je ena starka vrgla v obraz, da lahko meni z mojo plačo (takrat sva bila v enosobnem stanovanju, medtem ko je bila ona sama v trosobnem), ona s penzijo pa, da si tega ne more privoščit. Potem, ko sem ji izlil cel žolč (vključno s tem, da lahko komot zamenjamo stanovanje in bom jaz plačal bistveno večji znesek za fasado) in ji pojasnil zgoraj napisano (glede ''uživanja'' 30 let) je utihnila. Vključno z vsemi ostalimi.

Drugače pa smo mi plačali 5 let nazaj cca. 1.400 EUR po stanovanju v bloku s 25-imi stanovanji. Ena stena se naslanja na drugi blok.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik kwa pravi:
takole gre...

blok se je odločil, da obnovi fasado in dodatno izolira zunanje stene, SUPER...imam pa nekaj pomislekov glede izvedbe...
redface-1.gif

izvajalec ali blok - ne vem točno pravi, da je potrebno balkone spucat do sten...balkoni so notranji in ne zunanji....ker so notranji, zunanja stena balkona meji direktno na sosedovo stanovanje - kuhinja....kdor ne spuca balkona, bo izvajalec po ceniku...recimo demontaža klime 180 EUR...da ne govorim tega, da ima polovica bloka balkone oblečene v les in zrihtane balkone skoraj bolje kot stanovanje
shocked-1.gif

zdaj pa vprašanje:

-ali je balkon del stanovanja ali fasade?
-ali smejo posegat v balkon brez dovvoljenja - oziroma dovoljenje je, pod pogojem, da se vrne vse v prvotno stanje brez mojih stroškov
-kam se lahko obrnem glede zakonov, ki take stvari urejajo

hvala!

Imeli bi, plačali al pa mal svoje pospravili pa ne bi. Ja.... Sej si napisal, da tud oni lahko pospravijo.... demontirajo... namontirajo... ampak tega namesto tebe ne bo nobeden naredil zastonj. Al pa se je kakšnem izvajalcu že zmešalo in bo lepo vse vam zastonj naredu. (pa še stanovanja posesal in posodo pomil)

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
to da so v rezervne skalde plačevali minimalce je pa še dodatna zgodba... poznam celo bloke ki tega nimajo
Eh, brez veze. Starci (po možnosti sami v trosobnih stanovanjih) sedaj pizdakajo, kako je vse oh in sploh drago. Ne gre jim pa v glavo, da če je nekdo kupil stanovanje pred recimo enim letom, bo ravno tako moral prispevat isto za fasado, kljub temu, da so jo oni ''uživali'' že 30 let. Isto je bilo pri nas, k sreči nas je bilo dovolj pametnih in smo jih preglasovali. Kako in kje so dobili denar me ni več zanimalo. Sem pa rahlo poživinil, ko mi je ena starka vrgla v obraz, da lahko meni z mojo plačo (takrat sva bila v enosobnem stanovanju, medtem ko je bila ona sama v trosobnem), ona s penzijo pa, da si tega ne more privoščit. Potem, ko sem ji izlil cel žolč (vključno s tem, da lahko komot zamenjamo stanovanje in bom jaz plačal bistveno večji znesek za fasado) in ji pojasnil zgoraj napisano (glede ''uživanja'' 30 let) je utihnila. Vključno z vsemi ostalimi.

Drugače pa smo mi plačali 5 let nazaj cca. 1.400 EUR po stanovanju v bloku s 25-imi stanovanji. Ena stena se naslanja na drugi blok.

Ok. ne zagovarjam staroselcev v blokih, mi je pa kljub temu svinjarija, da te lahko nekdo "preglasuje" in ti uturi plačevanje nečesa, kar ne rabiš, polg tega ti pa še pove, da ga nič ne briga, kje boš dobil denar. Stara mama bi brez tega komot preživela še tistih nekaj let, brez da se ji kdo usede na penzijo. Seveda pizdakaj, zakaj pa ne bi, če pride mulac in od njih zahteva, da začnejo plačevati za nekaj, kar jih v bistvu ne zanima. Pa niti ne vem, o kakšnem uživanju 30 let govoriš. Fasade prej ni bilo, zdaj boste dali novo. Nima veze, če so bili oni že prej v bloku. Ti jim zdaj težiš, da mora biti nova fasada. Sorry, zame je to res nasilje.
Hvala bogu, da nisem v bloku, kjer imajo prišleki taki ideje...
LP!

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.085
113
v lokalni ostariji
glede fasade je tako, da jih veliko ne ve koliko dejansko doprinese k nižjim stroškom... dejstvo paje tudi, da če živiš v bloku pač moraš vedeti da je treba marsikej potrpet oziromo če se odloči večina za novo fasado pač daš zraven delež ki ti pripada... če ti ne paše prodaj pa pojdi v privat hišo tam pa ne boš rabil delat fasade niti strehe...

stara mama je ena izmed npr 60 stanovalcev... torej mora ostalih 59 več plačevat za ogrevanje itd ker en noče? na-a...in ja uživala je en 30 let v nečem...

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Ne razumem, kakšno povezavo ima to, da je ona že 30 let v tem stanovanju, s tem, da si ti zdaj kupil sosednje stanovanje, njej pa začel težiti, da je treba fasado zamenjati, ker misliš, da so stroški ogrevanja preveliki? S tem, da se je ona očitno s stroški ogrevanja sprijaznila, čeprav ima veliko stanovanje, drugače bi že šla drugam. Zakaj pa ti ne greš drugam, kjer imajo že novo fasado?
Prosim, razloži mi, ker mi nikakor ni jasno.
LP!

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik sad pravi:
in ji pojasnil zgoraj napisano (glede ''uživanja'' 30 let) je utihnila. Vključno z vsemi ostalimi.

Daj še meni pojasni, kako je ona že 30 let pred izgradnjo fasade uživala v njej?

22. jul 2007
1.401
59
48
Citat:
Uporabnik kwa pravi:
takole gre...

blok se je odločil, da obnovi fasado in dodatno izolira zunanje stene, SUPER...imam pa nekaj pomislekov glede izvedbe...
redface-1.gif

izvajalec ali blok - ne vem točno pravi, da je potrebno balkone spucat do sten...balkoni so notranji in ne zunanji....ker so notranji, zunanja stena balkona meji direktno na sosedovo stanovanje - kuhinja....kdor ne spuca balkona, bo izvajalec po ceniku...recimo demontaža klime 180 EUR...da ne govorim tega, da ima polovica bloka balkone oblečene v les in zrihtane balkone skoraj bolje kot stanovanje
shocked-1.gif

zdaj pa vprašanje:

-ali je balkon del stanovanja ali fasade?
-ali smejo posegat v balkon brez dovvoljenja - oziroma dovoljenje je, pod pogojem, da se vrne vse v prvotno stanje brez mojih stroškov
-kam se lahko obrnem glede zakonov, ki take stvari urejajo

hvala!
Na upravnika vašega bloka, ki je tudi nadzorni organ izvajanja dela na bloku. No tudi pri nas v bloku so lani delali novo fasado, blok je enak tvojemu, se pravi balkoni v večini na noter, samo nekaj jih je navzven, kjer so garsonjere. Pa tudi pri nas ima večina ljudi tako ali drugače zastekljene balkone. Pa ni bil nikjer problem, ga je treba sprazniti, ker tudi na balkonu bodo delali novo fasado. Prav tako bodo tudi ti sosedi morali izprazniti balkon, da bodo delavci lažje delali. Pa tudi nekaj sosedov ima klimatsko napravo namonitrano na zadnji strani bloka, je pač obrnjen tako, da je večina kuhinj lai dnevnih prostorv na južni strani, ap tudi ni bil problem, so jih odstranili, po končanih delih pa namontirali nazaj. Brez nekih problemov. Je pa res, da je pri nas upravnik malo bolj resna firma in tudi z etažnimi lastniki se ni bilo problem zmeniti...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Company pravi:
Ne razumem, kakšno povezavo ima to, da je ona že 30 let v tem stanovanju, s tem, da si ti zdaj kupil sosednje stanovanje, njej pa začel težiti, da je treba fasado zamenjati, ker misliš, da so stroški ogrevanja preveliki? S tem, da se je ona očitno s stroški ogrevanja sprijaznila, čeprav ima veliko stanovanje, drugače bi že šla drugam. Zakaj pa ti ne greš drugam, kjer imajo že novo fasado?
Prosim, razloži mi, ker mi nikakor ni jasno.
LP!

Lej, če je večina za, je večina za. Komur to ne paše, ne sodi v blok, kar v blokih so pač taka pravila. Pa je tu popolnoma vseeno ali so večina staroselci, tafrišni ali poljuben mix.

S tistimi 30 leti je bilo pa mišljeno,d a je skozi prišla 30 brez investicij vzdrževanje, torej je v (poenostavljeno) 31 letih v vzdrževanje s fasado vred (če je recimo 3 jurje na stanovanje) dala 3 jurje ali 100€ na leto. Nekdo je pa v bloku lahko 14 dni, pa ga bo doletelo isto. Jebiga, tako pač je. Mi smo v prejšnjem stanovanju tudi izglasovali nekoliko nadpovprečno vplačevanje v investicijskega takoj od začetka (nov blok), pa čeprav so bili nekateri proti in pitdili, da ni potrebe. Po 10 letih sem se odlselil, pa precej v skladiu pustil. In ko bodo menjali fasado/streho čez recimo 10 let, bo tisti, ki je zdaj v mojem bivšem stanovanju vesel, ker bo v skladu dovolj denarja za to brez doplačil in imel srečo, da sem mu polovico tega, kar odpade nanj, pač plačal jaz, čeprav me že dolgo ni več tam. Tako pač je v blokih.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.085
113
v lokalni ostariji
če obrnem company logiko... pride nekdo nov v blok in takoj ga napadejo da je treba dat gor novo fasado in bo to strošek 5000€(ker hej ni nič plačal v rezervni sklad:))) a to je pa ok?

pač blok NI individualna hiša. če se večina odloči za novo fasado (sploh zdaj ko je toliko reklam itd... )potem en ali dva nimata kaj za jamrat...

na koncu pa vidim takale "samoupravne" bloke... ko ima sosednji blok novo fasado izolacijo dvorišče itd ker se ne gredo samoupravnega socializma ampak ko se odloči večina se naredi. pa čeprav hidroizolacijo nekdo v 5 štuku ne rabi... prvi blok pa... hja tazgodnjim zamaka streha taspodnjim fajhta vsi se vozijo po makadamu s luknjami... ker pač pošluajo par "stanovalcev" ki jim je vse al predrago ali pa nepotrebno... po sistemu sej če je blo 30 let ok bo pa še 5 pol me pa nau več tuki...

drugače pa, taki prišleki, ki bi takoj vse v red spravljali itd gredo tudi meni na živce...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
če obrnem company logiko... pride nekdo nov v blok in takoj ga napadejo da je treba dat gor novo fasado in bo to strošek 5000€(ker hej ni nič plačal v rezervni sklad:))) a to je pa ok?
Saj je plačal - prejšnji lastnik stanovanja.
grims-1.gif