Nov vremenski radar

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Citat:
Uporabnik Matko pravi:

Zdaj je uradna radarska slika na treh mestih, vsaka različna
bonk.gif

jaz vidim 1. in 2. radarsko sliko enako
sprasujem se.gif

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Hvala, to sem čakal...
Saj sem predvideval da je to v sskj, ampak a nimamo bolj primerne besede?

Imamo: ½odprtje½ samo očitno smo preveč počefurjeni da bi to uporabljali

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik mokerbiskvit pravi:
Baje ti radarji oddajajo dosti sevanja, lahko pove kdo kaj več o tem?
če prideš na manj kot 100m te scvre kot mravljo pod povečevalnim steklom
evil.gif

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
ksz

Baje radar seva tudi, ko je še zapakiran...

BTW, pol vojnega roka v JLA sem preživel v radiju 100 metrov od radarja...

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Dokaj bliz je tale radar, Polhograjsko hribovje, nekoč najvišji vrh ga je vojska zglihala, na vrhu je placa dost, v času gradnje se je dalo it po stolpu, zdaj je mreža.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Zastonj je za vse kar je v zvezi z ARSO. Ostali če plačajo.

Ali pa če si radioamater in loviš signal z Lisce
evil.gif
A lahko poveš kaj več o tem signalu? Če je zadeva tehnično izvedljiva, bi mi bilo zanimivo vsaj probat.
wink-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.100
-8.765
113
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Zastonj je za vse kar je v zvezi z ARSO. Ostali če plačajo.

Ali pa če si radioamater in loviš signal z Lisce
evil.gif
A lahko poveš kaj več o tem signalu? Če je zadeva tehnično izvedljiva, bi mi bilo zanimivo vsaj probat.
wink-1.gif
Tega kontaktiraj. zanj vem, da je to že počel

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Verjetno imajo data transmit preko RF, glede na čase ko je bil radar narjen je čisto logično pa tudi to da se oddaja v nešifrirani obliki je precej verjetno.

Ontopic, baje ima nov radar tudi konkretne 3d zmožnosti (višina odboja, no tega ima tudi star radar čeprav ni objavljeno nikjer se pa uporablja v modelih). Da bi dobili 3d render za kakšen google earth verjetno naslednjih 20 let ni možno?!
evil.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Zihr imajo zeusa vsi naročnino ane?!
grin1.gif

Takole zgleda polna vizualizacija za Lisco:

Nov radar pa meče par nivojev višjo resulucijo in kot rečeno omogoča dejansko 3D vizualizacijo! Me zanima če bodo dali kakšno sliko za tease!
grims-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kolikor vem, je predvideno, da se na Lisci postavi nov radar z identičnimi karakteristikami kot ta na Pasji ravni. Ko bo (če bo) to delalo skupaj, potem bo pa res super.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
No ja ni vse tako brezveze...
Razvoj mikrovalovne pečice se je pričel ravno s sevanjem vojaškega radarja, ki je bilo dovolj močno, da je stopilo tablico čokolade:
http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven#Discovery

Verjamem, da so sodobni radarji povsem varni, samo vseeno pa ne moreš samo zamahniti z roko pred vsako stvarjo in si misliti, da če te ne vseka s kladivom po glavi, potem je najbrž tudi dolgoročno povsem varna reč...

Svojim otrokom verjetno nebi kupil tega:

Gilbert U-238 Atomic Energy Lab

The set came with four types of uranium ore, a beta-alpha source (Pb-210), a pure beta source (Ru-106), a gamma source (Zn-65?), a spinthariscope, a cloud chamber with its own short-lived alpha source (Po-210), an electroscope, a geiger counter, a manual, a comic book (Dagwood Splits the Atom) and a government manual "Prospecting for Uranium."

gilbert-atomic-energy-lab.jpg

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
No ja, mikrovalovno pečico je definiral in postavil v znanstvene okvirje že Tesla (pa še kdo).

En jenki je pač ugotovil zakaj je uporabna, pa še ta njegov izum na začetku ni bil zamišljen tako kot je izpadel (on je pač hotel pečt nezasmojeno pokovko brez olja).

Nov radar na pasji ravni ima 300W oddajne moči, to je cca. toliko kot polovica mikrovalovke. Če upoštevaš da je sama antena dolžine 5m je nemogoče da bi se sploh poškodovalo človeško tkivo ob neposredni bližini (skratka lahko sediš na anteni in se z njo malce voziš naokoli če želiš).

Aja glede cen in kdo je plačal radar:
Citat:

... za celoten projekt Bober cca. 34.000.000,00 EUR, od tega je 85 % prispevala EU in 15 % RS.