nov (stara zaloga) pc: je to za kupit?

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Ponujajo mi nov-nerabljen in še zapakiran stacionarni računalnik letnika okoli 2011 (i7 2600 3,4 GHz) za relativno ugodno ceno . Je to za kupit ali ga je povozil čas,....'
hvala lp Z

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
ima 80 G SSD in Winse, RAM ni problem bom dodal sam in grafično,....

Nazadnje urejeno:

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Bolj je vprašanje v smilsu če je procesor še na nivoju in če gre pri 5 let stari robi iz skladišča lah kaj narobe,..namreč garancije ni. oz minimalna ,...en mesec.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Sicer pa ja, je za kupit. Zadeva ima 75% zmogljivosti novega i7 procesorja. Če je še recimo vsaj 8 giga rama, pa morda SSD, bo delalo kar hitro.

Seveda pa ni vredno več kot enih 300 eur.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Glede procesorja se ne sekiraj, ker že 10 let ni več nekega bistvenega napredka. Verjetno ne zato, ker ne bi zmogli ampak zato ker ni potrebe.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.870
694
113
Ne vem kje ti živiš, ker to sploh ni res. Vsaka nova generacija Intelovih procesorjev ima ~10% višje performance kot prejšnja generacija.

Če si nezahteven uporabnik še ne pomeni da ni napredka. Samo ti ga ne opaziš
wink-1.gif

Pbutec

20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Ja no in kaj je to za en napredek? Ni bistven kot sem napisal, zato ker tudi ni bistvenih potreb bo povišanju hitrosti za običajne uporabnike. Danes 10 let stari računalniki suvereno opravljajo zahteve, pred tem si pa po 3-4 letih imel sistem za na odpad. Avtorja teme ravno to skrbi ... in ta vgrajeni procesor je boljši od 2/3 procesorjev, ki se ta trenutek prodajajo recimo v novih prenosnikih.

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113
Imam omenjen procesor, v kombinaciji z ssdjem in dovolj rama zadeva leti kot mora. Sem mislil letos menjati na last gen pa bom očitno lahko še malo počakal
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.870
694
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ja no in kaj je to za en napredek? Ni bistven kot sem napisal, zato ker tudi ni bistvenih potreb bo povišanju hitrosti za običajne uporabnike. Danes 10 let stari računalniki suvereno opravljajo zahteve, pred tem si pa po 3-4 letih imel sistem za na odpad. Avtorja teme ravno to skrbi ... in ta vgrajeni procesor je boljši od 2/3 procesorjev, ki se ta trenutek prodajajo recimo v novih prenosnikih.

Napredek se ni bistveno upočasnil. Boš rekel da se je pred 20 leti vsako leto performanca povečala za x2?

Se pa strinjam, da je za preprosto uporabo 5 let star računalnik čisto OK.

tony

Guru
23. jul 2007
9.739
1.526
113
Pred 20imi leti so se performance višale veliko hitreje kot danes, tudi zato, ker so se zahteve softvera ves čas višale. Si lahko predstavljaš, da bi leta 2000 srfal iz istim PCjem kot leta 1993?

Danes doma srfam s PCjem iz konca 2007, b.p.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Glede procesorja se ne sekiraj, ker že 10 let ni več nekega bistvenega napredka. Verjetno ne zato, ker ne bi zmogli ampak zato ker ni potrebe.

če se ne motim, so že nekje pri mejah tehničnih zmožnosti izdelave mikrovezij, ki bi še delovale zanesljivo. ( debeline nekaj atomov ).
potem se vse skupaj konča s to tehnologijo. Za boljše performance povečujejo število jeder, velikost predpomnilnika , boljšo logiko itd. ampak takih napredkov kot so bili v času x286 - zadnjega pentiuma pa že nekaj časa ni več in tudi menda ne bo več s sedanjo tehnologijo seveda

Pbutec

20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Jaz napredek gledam predvsem skozi prodajno ceno. In ja, izpostavil si ravno pravo obdobje 20 let nazaj, ko so cene procesorjev strmo padale. Ravno v teh letih sem za svoj denar kupoval svoj prvi pc. Med počitnicami sem gledal 166MHz in delal prek študenta, da si za šolo kupim računalnik. Septembra sem za isti denar že dobil 200MHz. Takrat mi je kolega svetoval naj počakam še en mesec, ker cene padajo in res sem čez en mesec kupil za isti denar PC z 266MHz. Za božič pa je sosed za tak denar dobil že 300MHz. Nalsednje leto so bili že 400MHz in je moj bil manj kot 1 leto star in že zastarel.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Ne vem kje ti živiš, ker to sploh ni res. Vsaka nova generacija Intelovih procesorjev ima ~10% višje performance kot prejšnja generacija.

Če si nezahteven uporabnik še ne pomeni da ni napredka. Samo ti ga ne opaziš
wink-1.gif

Ravno zadnjič, ko je bila tukaj gor ena debata, sem šel primerjat performance i7 Sandy Bridge in i7 Skylake, oba na enaki frekcenci in seveda z enako cori/threadi. Razlika je cca 25%. Veliko, samo če upoštevaš vse generacije vmes (Ivy Bridge, Haswell, Broadwell, bi pričakoval da bo več.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Citat:

Ravno zadnjič, ko je bila tukaj gor ena debata, sem šel primerjat performance i7 Sandy Bridge in i7 Skylake, oba na enaki frekcenci in seveda z enako cori/threadi. Razlika je cca 25%. Veliko, samo če upoštevaš vse generacije vmes (Ivy Bridge, Haswell, Broadwell, bi pričakoval da bo več.

razlika je v čem konkretno če je frekvenca obeh npr. 3,2 sta oba enako hitra......ali je novejši 3.2 za 25 % hitreejši kot starejši 3,2,..kar pa ni logično nekak

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Če je enaka frekvenca je novejši hitrejši za cca 25%. Govorim pa o preskoku 5-h generacij. Razlike med posameznimi so sicer nekje od 6% do 12%.

Nekaj potem doda še DD4, pa eventualno višja frekvenca, čeprav to ni šlo tako zelo gor.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mah, za 90% uporabnikov je tudi star quad core dovolj dober, če ima polek SSD disk. Ostalih 10%, ki dejansko potrebujejo procesorsko moč (gamerji, kaki grafičarji...), pa tako ne bodo iskali med starimi PC-ji.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.870
694
113
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Če je enaka frekvenca je novejši hitrejši za cca 25%. Govorim pa o preskoku 5-h generacij. Razlike med posameznimi so sicer nekje od 6% do 12%.

Nekaj potem doda še DD4, pa eventualno višja frekvenca, čeprav to ni šlo tako zelo gor.

Frekvenca procesorja načeloma relevanten podatek pri performancah. Spomnimo se AMD vs Intel, kjer je imel AMD precej nižje frekvence in je bil zmogljivejši od Intelovih, saj je v enem taktu izvedel več operacij.

Bolj pomemben podatek je velikost predpomnilnika in globina pipelina. Število niti/jeder pa mora software ustrezno izkoristiti.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Ja ja, poznam dobro...

Pravim samo da je poleg razlik v sami arhitekturi procesorjev treba upoštevati tudi da frekvenca počasi leze gor (z generacijami).