Nov monitor 24"

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
No, pa je pocasi prisel cas za menjavo dveh 17" monitorjev. Malo si ogledujem monitorje okoli 24". Recimo tole: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnistvo/izd_3269_AVT094962_Samsung_B2430H_24__LCD_monitor
Kaj se priporocate v tem cenovnem rangu? DVI je obvezen, HDMI pa opcija - zazelen
smile-1.gif
Samsunga sem gledal, ker imam dobre izkusnje tudi od prej, lahko pa pade kaksen drug predlog.

Hvala vsem!

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Jaz bi ti svetoval, da kupiš 24'', ki ima večjo navpično ločljivost. 16:9 je sicer cute pri filmih, ampak za normalno delo je še vedno višina monitorja bolj pomembna kot višina, saj je večina informacij na internetu orientiranih v smeri gor-dol in ne levo-desno. Če gledaš 24'', išči torej monitorje z vertikalno resolucijo 1200 in ne 1080.

Pa razmisli o DisplayPort-u. Čez par let bo najverjetneje to standard, saj ne DVI in ne HDMI (razen najnovejšega 1,4) ne podpirata višjih resolucij kot HD in DP je zastonj (torej brez dodatnih stroškov, kot npr. HDMI).

Sam uporabljam HP-jevega LP2475W z IPS matriko, je pa to precej izven tvojega price-range-a.

Pa ne pozabi, da je monitor ključni del računalnika kar se tiče interakcije (poleg miške in tipkovnice) in tudi komponenta, ki se najredkeje menja (običajno preživi več kot eno "kišto" ali prenosnik).

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Sam imam samsunga 2343gw sicer je 16:9 in 23" ampak sem zadovoljen z njim. Na začetku sem gledal za tem kot ga ima Jernej ampak so potem finance narekovale drugače (sem raje porabil denar drugje). Sem mislil, da bo velika razlika v kvaliteti med mojo TN in IPS matriko, ki jo uporabljam v službi (tam imam 4:3 20" HP-ja). Si bom pa ob priliki kupil še enega istega in imel razširjeno namizej. Pri konstruiranju pride lepo do izraza, če imaš prazen Workspace. Za skoraj isti denar imaš 2443, ki je v bistvu isti monitor le 24" je. Res monitor nima hdm in usb, ampak meni ne predstavlja to problema. Ima pa pivot in nastavitev višine, kar je bil pri meni pogoj, in da nima svetlečea ekrana.
Mislim pa, da zdaj dobiš že za spodoben denar tudi monitor z IPS matriko.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.660
513
113
Tudi jaz ti priporočam višjo vertikalno ločljivost! Za resno delo pride zelo prav. Jaz to najbolj opazim pri programiranju in pri obdelovanju slik.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Je pa tudi res, da od vedno večih ljudi slišim, da s pridom uporabljajo za 90 stopinj zarotirane monitorje. Dobiš resolucijo 1200x1920. Po širini je to na nivoju starih 17'' LCD-jev (oz. 80 pixlov manj), kar je povsem zadovoljivo za spletne vsebine. Po višini pa so na takem monitorju spletne strani čista poezija. Da ne rečem kakšni dolgi dokumenti in tabele.

vertical-monitors.jpg

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Potem recimo nekaj takega. Opazam pa, da gredo cene v tem rangu po par evrov navzgor
smile-1.gif
Potem si pa lahko hitro previsoko. http://www.enaa.com/oddelki/racunalnistvo/izd_3269_AVT086821_Samsung_2443BW_24__LCD_monitor

Jernej, hvala za nasvete, ampak zal finance trenutno ne dopuscajo kaj visjega. So bili drugi izdatki. Je pa tako.. ce sem bil sedaj kar nekaj let zadovoljen z 2x 17", potem misim, da bi 24" zadovoljil moje potrebe.
Malo me je*e, ker ju ne morem enako skalibrirati. Ze tako imata po defaultu malce razlicno sliko... In potem je pri fotografijah kar problem.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.660
513
113
Kaj pa vem, širina je tudi zelo pomembna. Meni se ne bi dalo obračati monitorja, da ne govorim da imam zelo pogosto odprta dva programa vzporedno in sta še vedno kljub polovični širini dokaj uporabna

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Fotke? (šele sedaj vidim tvoj podpis)

Kaj pa če še nekaj časa potrpiš z 2x17 in si potem za 100 EUR več omisliš nekaj z IPS in (morda?) LED osvetlitvijo?

Ko enkrat vidiš barve na IPS matriki, je kar problem it nazaj... Mene še najbolj spominja na dobre stare Trinitrone, ko sem jih prvič videl.

Ni ravno fer primerjava, ampak tudi monitor na T400s ni ravno med slabšimi.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Jap... LP2475W.

Na ZR24w sem kar malo pozabil... malo sem bral opise pred časom, je pa res, da je že kar nekaj časa, odkar sem kupoval monitor in nekako nisem več tako zelo v tem. Izgleda dober monitor. Ima večino bombončkov dražjega brata za precej nižjo ceno.

Na TFT Central so super opisi drugače:

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hp_zr24w.htm

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Raje veliko kot malo. Monitor kupuješ na ene 5 let. Uspešen premislek in odločitev!

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Samo en nasvet. Od daleč se ogni teh poceni monitorjev s TN matriko. Sploh če se ukvarjaš s fotografijo. Pri tako velikem ekranu zelo hitro pride do izraza neenakomerna osvetlitev, ki je posledica majhnega zornega kota.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Tole je pa precej izven mojega izbranega ranga
smile-1.gif
Bom verjetno pocakal se kaksen mesec, pa bom sel potem v nakup. Ne morem imeti vsega na kupu :p

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Jaz ne vidim nič kaj prov hudo ugodnega na njem..klasičen noname lcd (brez kakšne led osvetlitve) z navadno TN matriko.
Drugače pa imajo enega v BigBangu z IPS matriko, mislim da za cca 250€..Od LG-ja če se ne motim. Mene je zmotilo edino to da je zadeva 23" in resulcijo 1600x...

Nazadnje urejeno: