Notranje stopnice

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Potrebno bo naročiti notranje lesene stopnice. Vodile bodo iz etaže v mansardo, se pravi ne bodo kaj veliko obremenjene( hoja v copatah). Odločiti se bo treba med bukovim lesom, ( so občutno dražje) in med smrekovim lesom. Zanima me kako je s trpežnostjo posameznega lesa. Vem, da je bukov bolj trd kot smrekov in me zanima, kako bi se obnesle smrekove .
Pozdrav.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Nisem še videl smrekovega parketa. Mislim pa da imajo v kaki plainski koči smrekove letve na podu.
Pri nas je jedro stopnice iz nekih plošč (mogoče OSB) potem pa centimeterski nalimki iz pravega lesa. Les je jesen. Tako da ne vem koliko lesa niti ni potrebno. Stare malo manj kot 15 let. Sedaj bi jim dobro delo brušenje in ponovno lakiranje, vendar zaenkrat še ni bilo prilike. Tisti, ki so brusili parket, so sicer rekli, da bi to naredili in da dobim ponudbo, vendar ni bilo več ne duha ne sluha o njih. Mi v mansardo veliko hodimo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Smreka, ce te ne moti mehkoba.
Obnesle se bodo mehkeje od bukve. Sam imam dusje, pa ga je uporaba nehvaleznih pokoncala. Smreko bi mi verjetno skurila.

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Stopnice bodo polni les. Sem tudi sam razmišljal o konstrukciji, ki bi jo oblekeč z lesom, pa mi nekako ni všeč. Pri smreki sem v dilemi glede mehkobe lesa.seveda se bo hodilo po njih v cpatah, kot sem omenil.
LP

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Pa si vprašal koga, ki stopnice dela? Meni je delal en iz okolice MB (mislim, da so tam še Hoče), ampak sedaj se več ne spomnim, kako se imenuje. Kolikor sem videl v delavnici, je imel tudi kak avtomatski obdelovalni stroj in ni imel samo žage in obliča. V tistih časih je večino stopnic naredil za avstrijske kupce. Dejal je, da iz pravega lesa v celoti ne dela. Itak je treba lepiti več plasti, pa še vseeno lahko včasih pride skozi daljši čas do problemov (npr. škripanje).
Razlike v izgledu ni, v ceni pa je, sploh če je uporabljena nekoliko dražja vrsta lesa.

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Saj, imam obe ponudbi (smreka in bukev) od mizarja , samo osločiti se moram za posamezno vrsto lesa. Iščem pa nasvete in informacije iz prve roke.
LP

Hellreiser

Pripravnik
6. mar 2015
111
0
16
Jaz imam masivne hrastove, ampak po moje ni problem les, če boste hodili v copatih, ampak kvaliteta laka. Saj se les ne bo poškodoval, če boste vedno v copatih. Pri meni se je do sedaj samo lak uničil v cca 5 letih, tako da jest mislim da daš kar ti je všeč in pa cenovno najboljše.
lp