notebook grafične

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
živjo!

v najkrajšem času bi rad kupil en notebook za dokončanje enega projekta, ki se mu reče diploma. se pravi v glavnem pisanje v wordu, excel, adobe acrobat. zraven seveda malo muzike, kak film. potem pa se pojavi problem: občasno bi zalaufal tudi autoCAD in kako GIS orodje. gre se za 2d načrte, tko da kake hude 3d grafike ne rabim, me pa vseeno zanima: ali je nujna ločena grafična al bo integrirana recimo intel 4500 dovolj? zaenkrat sem računal na budget do 500€, pa vidim da tukaj ni iskati pravih grafičnih, so samo integrirane.
ne bi rad kupoval malo za rezervo, če bo mogoč ečez 10 let kaj prav prišlo... itak bo crknilo 10x do takrat

kakšne so kaj vaše izkušnje z lenovo g530 ali n500?

lp

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Jaz nebi vzel z integrirano. Če ti slučajno crkne pol lahko laptopa skoraj stran vržeš. Če pa je vgrajena grafika pa jo lahko menjaš.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Dovolj je da crkne najmanj pomemben čip na mamaplati, pa boš fukno stran cel laptop. Tako da je to z crknjeno grafično kartico lame izgovor ...

Ogo

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Lenovo g530 ti bo čez glavo dovolj. Je pa praktično identičen n500, le da nima plavega zoba, čitalnika prstnih odtisov in mogoče še kake malenkosti.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Samo BT zna prav prit, če delaš karkoli z telefonom. Razen če telefon tudi nima
wink-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Jaz nebi vzel z integrirano. Če ti slučajno crkne pol lahko laptopa skoraj stran vržeš. Če pa je vgrajena grafika pa jo lahko menjaš.

No, integrirana <-> ločena grafika dejansko ni nujno neka bistvena razlika... Da je ločena pomeni samo, da imaš grafični čip posebej in ne v bridge-u. Če je pa ta čip na posebnem PCBju, ki se da odstranit, je pa drugo vprašanje
grims-1.gif
)

Lp

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Samo BT zna prav prit, če delaš karkoli z telefonom. Razen če telefon tudi nima
wink-1.gif
No ja, samo BT za na USB je manj kot 10€
tongue-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
že, ampak:
- moraš ga kupiti (preden ga potrbuješ)
- moraš ga imeti s sabo
- zasede USB port

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
No, integrirana <-> ločena grafika dejansko ni nujno neka bistvena razlika... Da je ločena pomeni samo, da imaš grafični čip posebej in ne v bridge-u. Če je pa ta čip na posebnem PCBju, ki se da odstranit, je pa drugo vprašanje
grims-1.gif
)

Lp

Kakšni dražji delli imajo grafično ločeno na svojem vezju. Problem nastane, ko po parih letih hočeš drugo grafično, pa takšne za v tvoj model ne dobiš več oz. je blazno draga. Do takrat pa imaš mašino itak v garanciji pa ni panike, če crkne.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Cena grafične kartice je lahko celo višja od cene matične plošče (čisto okvirno od 250 do 800€).

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
Moj Dell XPS M1330 z integrirano grafiko od Intela ima HDMI izhod; slednja reč je bolj odvisna od čipseta kot od tega ali je grafika integrirana ali ne.
Pa sej je simpl: integrirano je počasneje, deli pomnilnik in pokuri manj baterije (elektrike); kartica je po pravilu hitrejša, navadno s svojim hitrjšim pomnilnikom in temu primerno več pokuri.
Če se rabi notebooka za igrat igre ali poganjat kako hudo grafiko (zdaj ne mislim 2D Autocada ali pa enkrat na dva tedna Photoshop) potem se vzame zunanjo, če je notebook za pisarniško delo in internet potem je integrirana prava stvar.
Torej glede na opis tvojega dela bo Intel 4500 čez glavo.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
Moj Dell XPS M1330 z integrirano grafiko od Intela ima HDMI izhod; slednja reč je bolj odvisna od čipseta kot od tega ali je grafika integrirana ali ne.
Pa sej je simpl: integrirano je počasneje, deli pomnilnik in pokuri manj baterije (elektrike); kartica je po pravilu hitrejša, navadno s svojim hitrjšim pomnilnikom in temu primerno več pokuri.
Če se rabi notebooka za igrat igre ali poganjat kako hudo grafiko (zdaj ne mislim 2D Autocada ali pa enkrat na dva tedna Photoshop) potem se vzame zunanjo, če je notebook za pisarniško delo in internet potem je integrirana prava stvar.
Torej glede na opis tvojega dela bo Intel 4500 čez glavo. Za razliko v denarju raje kaj drugega dokupi, se bo bolj poznalo (ram, SSD namesto HDD ipd.).