Nosečnost v času študija

veronika65

Pripravnik
12. jul 2011
32
0
6
Sem študentka podiplomskega študija. Predvidoma bom rodila 17.9.2012.
Trenutno nisem zaposlena. Kako je s socialno pomočjo? Koliko bi lahko dobila?
Ali je boljše, da me oče zaposli, ker ima s.p. - ali se to sploh splača (meni in njemu)?
Kako je potem s študijem? Ker imam tako nosečnost, da moram ves čas počivat, ne bom naredila vseh izpitov. Ali faks avtomatsko podaljša status za 1 leto?
Malo sem zmedena, ker nisem planirala nosečnost.
confused-1.gif

Prosim za nasvete
sprasujem se.gif

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Edini res uporaben nasvet, ki ti ga lahko dam: ne sprašuj več na Alterju. Daj raje na MON ali RIngaraji... Tule dvomim da bo kak pameten nasvet, resno.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Če nisi bila zaposlena, ne dobiš nič porodniške. Če boš zaspolena do poroda, dobiš sorazmeren delež plače do 1 leta zaposlitve. Torej, če si bila zaposlena 6 mesecev do poroda, dobiš polovico plače. Minimalna porodniška je polovica minimalne plače, okoli 350eur. Torej, če se zaposliš za 1 dan, celo leto porodniške dobivaš 350eur/mesec.

lp

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Evo ga že serješ.

Če nisi bil zaposlen, dobiš neko nadomestilo, ki je polovica minimalnega/zajamčenega. Mislim, da je to okoli 250 eur.

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Mislim, da dobiš starševsko nadomestilo, okoli 200 evrov mesečno
smile-1.gif

aja, pa še nasvet za Veroniko, vprašaj na ŠOU svetovalnici klik ti bodo zanli najbolje pomagati.
lp

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Posle jebanja nema kajanja
grims-1.gif

No zdaj pa malo zares, telovadba z zaposlovanjem ne vem ce se splaca, ker ti bo moral placevati bolnisko vse do konca avgusta, komisija te namrec ne bo kar tako zlahka pustila na drzavne stroske. Pa se zaradi studija bo verjetno bolj komplicirano.

Najlazje ti bo, ce bos noseca studentka, pripadalo ti bo starsevsko nadomestilo, ki je nekje v rangu med 250-300€ za cas porodniske. Ne vem ce kot studentka dobis se kaj ekstra. Glede tvojih pravic pa najbolje, da se obrnes kar na svoj faks ali pa na rektorat, saj imajo tam neko pravno svetovanje. Vendar mislim, da ti bodo itak na faksu najbolje znali povedati.

mravac

Pripravnik
29. sep 2007
100
0
16
Starševsko nadomestilo znaša 195€ plus otroški dodatek glede na dohodek v družini...
Več imaš na ringaraja ali bibaleze.

lp

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.772
113
Za podiplomski ne vem. Pri dodiplomskem ti pripada dodatno leto, če oddaš prošnjo za ponovni vpis.

problemout

Pripravnik
21. feb 2012
432
0
16
Ko boš nastopila porodniški dopust, ti prpada neko nadomestilo v času tega obdobja. Odvetujem ti, da ti oče plačuje prispevke in te zaposli, ker bo to iz vidika prispevkov, velik strošek.

Pokliči na socialno....

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
To smo dali 3-krat skozi. Če te zanima bolj konkretno, kaj se splača in kaj ne, piši na ZS.