V osnovi sem (bil) student mednarodnih odnosov na FDV..Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
Avtor omenja mednarodne odnose, torej je dejstvo da je ekonomist po primarni izobrazbi.
Nisem omenjal naravoslovcev.
V Sloveniji je studij zastonj. V Veliki Britaniji stane cca. 9.000£ na letnik.. Poleg tega studij v Sloveniji ni slab, zato razmisljam o tej opciji. Problem je kot prej omenjena ekonomska situacija in precejsnja nezavidljiva situacija za mlade.Citat:
Uporabnik jab1 pravi:
Iz tujine bi prišel v Slovenijo študirati?
Zakaj pa? Saj si napisal, da je drugje študij ugodnejši.
Domotožje?
Citat:
Uporabnik Killerius pravi:
Citat:
Uporabnik sdpa pravi:
V Sloveniji sem pred odhodom v tujino delal za 4€ na uro, kar sicer ni slaba postavka, problem pa je, ker sem tako na mesec delal le kakih 50-60 ur. Z 200€ pa si pač ni mogoče plačat sobe in hkrati privoščiti vsaj spodobno življenje. Tukaj se vidi prednost tujine, kjer marsikje študentom ponudijo štipendijo za življenske stroške. Luksemburg recimo ponudi študentom 7000€ nepovratnih sredstev za stroške študija.
Tudi pri nas prideš do lepega zneska v primeru štipendije:
državna + dodatek za bivanje +dodatek za dobro povprečje znese mesečno tja čez 210€, v roku 5 let(4 +absolvent) je to skoraj 13000€ nepovratnih sredstev, skoraj 1x več kot v Luksemburgu. Lahko še bone prišeješ sem notri pa je to dodatnih 3500€ v roku 5 let.
Zoisova+ dodatek bivanja + dodatek na uspeh je pa še mal več € nepovratnih.
Za kadrovske je pa čist odvisno, sam to pa niso več nepovratna sredstva.
Študirati samo da boš študiral je malce brezveze. Če te pa kakšna zadeva veseli in si se poleg žurk pripravljen dokazovati v raznih društvih(seveda brzeplačno), lahko razviješ široko mrežo poznanstev, ki je dandanes zlata vredna, je pa že za razmisliti. Ja smo precej v dreku, ampak če te nekaj zanima in si pripravljen veliko vložiti(ne samo minimalno obvezno delo), da boš dober v tem, lahko pa tudi s FDVjem uspeš. Če greš na FDV, da boš fuku vsak dan, pol je pa mal brezveze (vsaj kar se kariere tiče).
Ti sedaj primerjas razlicne stvari. V dolocenih drzavah ti dobis stipendijo ne glede na povprecje in ne glede na materialni status starsev. Problem studentov v Sloveniji je, ker je nemogoce furat eno part-time sluzbo s katero si pokrijes stroske in hkrati studirat. V tujini je to obicajna praksa..
Seveda se zavedam, da sluzba ni vse. Vseeno pa je treba zgodaj zacet razmisljat o tem kako se bos prezivljal cez pet, deset let..
Hvala za komentarje!