Ja, pri normirancu je to dokončna obdavčitev. Pri dejanskih stroških je v izračunu na zgornji povezavi že upoštevana dohodnina s splošno olajšavo. Seveda, če imaš še določene posebne olajšava (npr. otroka, itd.) ti je potem ugodneje po dejanskih stroških, ker ti potem to zniža dohodnino oz. jo morda celo izniči. Izračunana dohodnina zgoraj pač posebnih olajšav ne upošteva.Citat:
Uporabnik picero pravi:
Je po potem menda razlika je v tem, da pri dejanskih stroskih napovedi dohodnine obracunajo, da si placal dohodnino v visini 1100 EUR, pri normirancu, pa teh 900 EUR ne upostevajo. V prvem primeru dobis dohodnino nazaj, pri normirancu pa ne, ker se pri normirancu izracunana dohodnina ne uposteva v izracunu dohodnine. Nisem pa 100%, da je to res, napisal sem to, kar sem slisal in zato bi rad preveril, ce moje trditve drzijo.
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Meni je na DURS-u rekla, da imaš čas za odločitev do 31.3 v tekočem letu. Seveda je pa fajn, da prej natančno zbiraš vso dokumentacijo, če se potem odločiš za obračun po dejanskih stroških.
Naj pa ta datum še nekdo potrdi, da ne bom slučajno učil krive vere.
Edit: pozabil dodati, da je to meni rekla za obratno smer. Torej iz obdavčitve po priznanih stroških na normiranca. Možno, da je za drugo smer drugače.
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Ja, pri normirancu je to dokončna obdavčitev. Pri dejanskih stroških je v izračunu na zgornji povezavi že upoštevana dohodnina s splošno olajšavo. Seveda, če imaš še določene posebne olajšava (npr. otroka, itd.) ti je potem ugodneje po dejanskih stroških, ker ti potem to zniža dohodnino oz. jo morda celo izniči. Izračunana dohodnina zgoraj pač posebnih olajšav ne upošteva.Citat:
Uporabnik picero pravi:
Je po potem menda razlika je v tem, da pri dejanskih stroskih napovedi dohodnine obracunajo, da si placal dohodnino v visini 1100 EUR, pri normirancu, pa teh 900 EUR ne upostevajo. V prvem primeru dobis dohodnino nazaj, pri normirancu pa ne, ker se pri normirancu izracunana dohodnina ne uposteva v izracunu dohodnine. Nisem pa 100%, da je to res, napisal sem to, kar sem slisal in zato bi rad preveril, ce moje trditve drzijo.
Citat:
Uporabnik picero pravi:
Hvala za povezavo, super.
Ce si enkrat normiranec, ti po novem sedaj ni potrebno oddajat vloge, da zelis biti se naprej, ker je avtomatsko, do preklica.
Pri izracunu pri prihodkih 15000 EUR in predpostavki da imas 3600 davcno priznanih odhodkov (to so po mojem tudi prispevki), je pri upostevanju dejanskih stroskov dohodnine za 1100 EUR, pri normirancu pa 900 EUR.
Ne moreš pa več spremenit eno/dvo stavno računovodstvo, drži? Je bil rok za to do konca leta, a ne?Citat:
Uporabnik Accord pravi:
Na obračunu davka od dejavnosti (rok za oddajo 31.3.) označiš, da želiš spremembo načina ugotavljanja davčne osnove - točka VII.
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Ne moreš pa več spremenit eno/dvo stavno računovodstvo, drži? Je bil rok za to do konca leta, a ne?Citat:
Uporabnik Accord pravi:
Na obračunu davka od dejavnosti (rok za oddajo 31.3.) označiš, da želiš spremembo načina ugotavljanja davčne osnove - točka VII.
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Uporabnik picero pravi: