Noise Ninja

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
pred časom sva s kolegom debatirala na temo šuma v digitalni fotografiji in kako trdovraten "madež" je lahko to na fotografiji...

no, med tem pogovorom sem izvedel za zanimiv program, pravzaprav Plug-In za Photoshop, kateri menda pobriše ves šum. še tako trdovraten. sam sem lastnik Canona 40D, s katerim sem načeloma zelo zadovoljen, se pa zadnje čase sprašujem, zakaj za vraga ima ISO 3200, ko pa je tako zelo neuporaben... no, dobil sem Noise Ninjo, naredil par testov in...

fotka, sicer pomanjšana, narejena na ISO 3200, brez bliskavice. zakaj ravno hrček? je oranžen, ima tudi zeleno, plus dlake - se pravi sposobnost ohranjanja detajla. pri ustnici je tudi senca.

ISO 3200, ista fotka, 100% crop:

je kar nekaj šuma, no, moti vsaj mene.

potem sem enako fotko spustil še skozi noise ninjo:

ne vem, sem samo pristranski, ali se že tu pozna kar lepo?

še 100% crop:

še enkrat za direktno primerjavo.
smile-1.gif

vem, da je fotka precej zglajena, a to je narejeno na 3200 ISO, kjer je precej šuma, sploh v slabših svetlobnih pogojih.

danes bom naredil še en test in sicer bom v slabi svetlobi fotkal v RAW načinu, če se da še bolj popucati, oz. kar je skoraj pomembneje - popucati šum in vseeno ohraniti detajle.

zanimajo vaša mnenja, oz. še bolje - če še kdo pozna kak podoben program, oz. plug-in, ki zna biti v svetu fotografije precej koristen.

lp, Dizzy
grin1.gif

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Tudi jaz sem uporabnik neatimage-a. Včasih res prav pride. Z Ninjo nimam ravno izkušenj, predvidevam pa, da je eden verjetno boljši v določenih situacijah, drugi v drugih.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
v stvari ga še raziskujem, zato bi mi kakšen nasvet prišel zelo prav.

@Stieber: ostril sem na oko, ampak sm to fotko tako ali tako naredil bolj na brzino, sem jo kasneje izbral zaradi zgoraj omenjenih dejavnikov ... pa še neki smo pil na veliko takrat...
grin1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
mah, ne vem... ker mi ni všeč to, da je samostojen... fajn bi bilo, da bi bil plug in in spotoma fotko obdelaš, ne potem spet eno pa po eno...

a kdo ve, če ima lightroom možnost plug-inov? ker če bi se dal tole ninjo nekak noter infiltrirat, bi bla pa sploh čista zmaga.
cheer.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.884
626
113
V mojem zgornjem odgovoru imaš link do neatimage.com in drugi stavek na strani je "Neat Image is a noise reduction plug-in (plugin for Photoshop) and standalone application".
smirk-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.320
10.618
113
no to pakul, običajno so zmogljivejša orodja plačljiva... kar naš PRO dizzy veselo tudi kupuje
grin1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.884
626
113
Sej pri tej freeware verziji je ena manjša omejitev: "a limited part of the input image is processed if the image is larger than 1024x1024 pixels"
jezen.gif

No sej to niti ni nek hud problem pač razrežeš fotko na več delov in jo kasneje spet združiš, če si preškrt, da bi dal 50$ za Home+ verzijo.
grin1.gif

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Jaz sem včasih uporabljal http://www.neatimage.com/ zdaj pa nič, ker mi je malo šuma čisto všeč.
wink-1.gif

Jaz sem ga tudi vcasih uporabljal. Zdaj pa ne vec, ker me tistega malo suma nic ne moti. Pa se vcasih taki programi cist zgresijo in naredijo kako packarijo.

mii

Pripravnik
29. sep 2007
126
8
18
že na originalu je premalo šuma, a to je slikano v jpg + vklopljeno odstranjevanje šuma?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik mii pravi:
že na originalu je premalo šuma, a to je slikano v jpg + vklopljeno odstranjevanje šuma?

Ja, zgleda kot high nosie reduction, če pogledamo, da je popeglana kot da je narisana z vodenimi barvicami. Ker dvomim da 30 oz 40 d dela take čudne fotke