Nočna fotografija, kaj je šlo narobe?

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.514
6
38
Pozdrav, včeraj sem se malo spravil po Ljubljani, čisto iz veselja sem šel slikat lučke in mesto in to, saj poznate
wink-1.gif
. Naredil sem krepko preko 200 fotografij, na ekranu DSLRja vse izgleda super, ko pa pridem domov za računalnik, pa razočaranje. Praktično niti ene slike fotoaparat ni pravilno izostril in to ne z 18-55 Canon objektivom, ne z 70-300 Tamron objektivom. Aparat je sicer star slikomlat, Canon EOS 300D, ki pa podnevi nima problemov z ostrenjem. Slikal sem na manual, AF in časi od 5 do 30s, F pa od 5,6 pa tja do 13, ISO 100. Ob pol prisku na sprožilec je fotoaparat lepo našel točko ostrenja zato niti pomislil nisem, da ne bo ostrih slik. Aja, slikano seveda na stojalu, z časovnim proženjem. Ne razumem, res ne. Prilagam tri zmazke.

blogslika479.jpg

blogslika480.jpg

blogslika481.jpg

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Malo bi dvignil iso in skrajšal čas, zaslonko malce bolj odprl pa bi bilo bolje. pri 5s je to že doolg čas (potem pa so tu še objektivi 18-55 ni lih bogvekaj).

TheBizz

Pripravnik
7. mar 2011
578
0
16
Je močno pihalo, ko si slikal? Bi bil lahko veter krivec pri dolgem času. Ker če je foto trdno na stativu, dolg čas ne bi smel biti problematičen. Sam sem Ljubljano poslikal s časi do 20sek (iso 200, f 8-20) pa je vse tako kot mora biti.

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Pomojem je preoblem v AF. Verjetno ti ni pravilno izostrilo, kar je vcasih problem pri nocnih posnetkih. Bi moral na MF in sam izostrit.
Ce pa ni tu problem, pol si pa 100% stresel foto ob slikanju.

LP

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Posral si ga z AF, če slikaš nočne, je vedno najbolje uporabiti ročno ostrenje, ker je nažalost z tvojim AF skorajda nemogoče pravilno sliko izostrit zaradi pomanjkanja kontrasta.

Za drugič, fotoaparat vzameš in ga das na stativ, vklopiš LiveView funkcijo, premakneš območje ostrenja na kakšen kontrasten del kadra, digitalno povečaš na 10× in ročno ostriš. Ko si zaključil z ostrenjem vklopi sprožilo z 2s zamikom oz. če imaš majavo stojalo kar z 10s zamikom, pritisneš in čakaš. Pri zelo temni kompoziciji (če je recimo večina slike zelo temna) dviguj ISO in ga ne puščaj na 100, ker ti bo sorazmerno dvignil čas in s tem boš kljub nizkim ISO-m dobil sliko s šumom zaradi dolge expozicije.

LP

matejmesar

Pripravnik
1. jul 2009
95
0
6
Če si stativ postavil na mostu, je velikokrat problem z zibanjem mosta. Mesarski most se recimo kar precej maje, ko folk hodi po njem...

LPM

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Uff jeba, moja napaka. 300D nima liveview-a. Pol bo pa nočno ostrenje bolj kot ne nemogoče. Edino če se mogoče da fokusirno steklo zamenjat, seveda če ima to opcijo...

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Pri slikanju z dolgimi osvetlitvenimi časi je pomembno, da imaš dober/stabilen stativ in daljinski prožilec ( lahko je čisto enostaven žični, ki ga lahko narediš celo sam ), proženje s časovnim zamikom je bolj zasilna rešitev. Pomaga pa tudi, da pred vsakim proženjem nastaviš mirror lock.

Možno pa je, da ne gre za stresene slike ( nisem jih dovolj dobro pogledal ), ampak da gre za napako v ostrenju, katera se pri nekaterih fotoaparatih pojavi v pogojih umetne osvetlitve ( predvsem mislim, da so težavne osvetlitve volfram žarnic ) oziroma mešane osvetlitve.