NLB stanje v breme oz v dobro

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Danes sem pri pregledu v kliku opazil ,da nlb zalaufa prvo jobe za obdelavo ,ki ti bremenijo račun to so razna plačila položnic trajniki itd ,šele nato se lotijo obdelav kot so plače ,nakazila itd....

Problem je namreč v tem ,da ti za tistih par minut po polnoči ,ko se te obdelave začnejo ,če nimaš dovolj na računu ,ko ti trgajo trajnike napišejo nedovoljeno stanje v minus ,pa čeprav je dobropis nakazan plača ,ko se spet sproži nasledja obdelava .

Me prav zanima kolikšne negativne obresti bom dobil za tistih par minut????
evil.gif

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Ja ampak .če bi imel prvo knjiženo v dobro in potem v breme ne bi imel negativnega stanja ...

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Povej konec meseca, če se bo slučajno videlo negativno stanje. Močno dvomim. Če se pa trenutno pokaže, je to manjši bug, ki ne vpliva na stanje na računu.

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
>Problem je namreč v tem ,da ti za tistih par minut po polnoči ,ko se te obdelave začnejo ,če nimaš dovolj na računu ,ko ti trgajo trajnike napišejo nedovoljeno stanje v minus ,

Če nimaš stanja za trajnik (pa čeprav ti fali 10 centov ...), ti le-tega ne odtegnejo, ampak ti avtomatično pošljejo obvestilo, da ni bilo plačano, pa še zaračunajo ti za to (2 € ali nekaj takega ...). Nedovoljeno stanje v minus v tem primeru sploh ni možno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
ti kar sedaj poročam.... plačal boš obresti za limit, ki ti bodo požrle tiste obresti za pozitivno stanje ki si jih nabiral mesec - en dan....

Meni gre to najbolj na jetra pri nlb.....plačo ponavadi dobim 18, takrta so seveda tudi trajniki in moram nekako vedno skrbeti da imam dovolj za trajnike na računu....

Ne vem zakaj ne morejo v službi plače nakazat 17?

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Enak problem je pri meni .
Dejansko se te obdelave izvedejo pomojem vse naenkrat ampak saj sem to preverjal ob 7 uri zjutraj in se niti nebi razburjal .če bi na kliku videl da do npr 14 ure še ni nakazsane plače.
Samo prednost imajo zneski v breme tvojega računa ,v dobro pa ne zato da banka lahko služi na negativnih obrestih.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
bedni ste in nimate pojma kaj govorite.

z otvoritvijo trajnega naloga ste podpisal, da boste 18 zagotovili keš. in to je to. 18 ob 0:001 mora keš bit na računu.

banke vam gredo pa celo tako na roko, da trajnike, obdelave, sprožijo 2 do tri krat v enem dnevu. zadnjič sicer okoli 11h.

če bi sprožili aksneje, bi zamudili transferje na druge abnke in dneve plačila podjetjem. potem bi se šele kregali.
zakaj pa firma nakaže 18 ob 14 plačo, je pa zgodba vsake firme in ne banke.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
glej hanzi

bedno je akr nekateri govorijo o obračunu obresti za en dan, bedno je...

zdej pa če ne moreš zamenjat šihta, pa probi anrst tako, da boš enkrat prišel na zeleno vejo za tisti en dan..pa potem en bo problema. ali pa trajnike premakni na 28.

kako ne jamrajo upokojenci?

in upam, da nisi en tistih, k mu zmanjka vedno istih 100€ že zadnjih x let.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Citat:

z otvoritvijo trajnega naloga ste podpisal, da boste 18 zagotovili keš. in to je to. 18 ob 0:001 mora keš bit na računu.
Mislim, da se pogovarjamo o primeru, ko podjetje nakaže plačo 17. v mesecu, ob recimo 16:00 (konec delovnega dne).

A se to na izpisku vidi plus 17. ali 18. v mesecu?
V kakšnem vrstnem redu se izvedejo ransakcije na morem TRRju?
A gre najprej plača v plus (in imam dovolj denarja za trajnike) ali
grejo najprej trajniki v minus (ali pa tudi ne, če ni denarja)?

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Če nakaže ob 16 pride na račun zelo verjetno naslednji dan, ker je za tekoči dan plačilni promet že zaključen. Pri večini bank.

Če maš en dan minus do dovoljenega stanja, nato pa dobiš denimo plačo, se to poravna in zagotovo ne dobiš negtivno stanje za tistih nekaj ur. Ker se stanje obračuna konec dneva.

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
>plačo ponavadi dobim 18, takrta so seveda tudi trajniki in moram nekako vedno skrbeti da imam dovolj za trajnike na računu....

>Ne vem zakaj ne morejo v službi plače nakazat 17?

In zakaj ne premakneš trajnikov na 28. v mesecu? Je kje kakšna ovira? Saj za vsak trajnik lahko izbiraš datum poravnave (8., 18. ali 28.)
smile-1.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Citat:
Uporabnik medo10 pravi:
Če maš en dan minus do dovoljenega stanja, nato pa dobiš denimo plačo, se to poravna in zagotovo ne dobiš negtivno stanje za tistih nekaj ur. Ker se stanje obračuna konec dneva.
Ne, ne.
Zanima me glede trajnikov. Recimo, da je plača nakazana 17. v mesecu ob 17:00 popoldne.
Torej se knjiži na TRR naslednji dan. Naslednji dan imam tudi nekaj trajnikov.
V kakšenbm vrstnem redu se izvajajo transakcije?
Ali se najprej poknjižijo dogodki od prejšnjega dne (plača v plus) ali dogodki v minus (trajniki) iz prihodnjega dne?
In ali se res plačilo trajnika večkrat poskuša izvesti, če ni na TRR dovolj denarja.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Citat:

In zakaj ne premakneš trajnikov na 28. v mesecu? Je kje kakšna ovira? Saj za vsak trajnik lahko izbiraš datum poravnave (8., 18. ali 28.)
smile-1.gif
Pa ne pri vseh. Konkretno pri mojem uporavniku stanovanja je trajnik lahko samo na zadnjega v mesecu.
Pa pri T2 (tu me ne za besedo držat) samo 18. v mesecu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
hmmm lahko da zbiraš datum trajnika, ne bom trdil da ne.... za mercator vem da ja, ampak ga že nekaj mesecev ni bilo .....za ostalo pa mislim da so pred leti ko sem jih odpiral rekli da so 18 obvezno......

Vsi ki ste se sklicevali name..... mislim da lahko na prste ene roke preštejem kolikorat sem bil v - na TRR.... pa še to vsaj 2-3 samo zaradi problema v tej temi...., načeloma se pač zavedam da moram 18 imeti toliko in toliko na TRR ne glede na to kdaj je plača, tako da zame ne preveč skrbet....

softi: saj vem da je bedno, ker ti za pol dneva dovoljenega limita računajo več obresti kot pa sicer za cel mesec pozitivnega stanja

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
še enkrat. pa sem že jezen, ker me preverjaš.

če dobiš plačo 17 ob 17..oz kar po 14. je tako, da če je račun tvoje firme na eni banki, tvoj pa na drugi, bo nakazilo šlo naprej naslednji dan, ker plačilni promet ne dela več. interno v banki pa se poknjiži.

če je tvoj račun na drugi banki, ali pa če je banka zaključila s knjiženjem tudi interno dobiš plačo naslednji dan. takrat, ko se začne plačilni promet.
trajniki s eprvič obdelajo tkaoj po polnoči. v tistem času se delajo 'paketne obdelave' z nekaj 10, 100 tisoč transakcijami. obdelave naredijo svoje po računih v banki. za zunanje račune pa se pripravijo paketi, ki gredo v plačilni promet. in ko začne plačilni promet delat, se ti paketi obdelajo.

torej
plača 17 ob 14. plačilni promet ne dela, zato se plače ne obdela.
18 0:00 zaženejo se plače/trajniki, bremeni se račune v banki in odobri se račune v banki
18: 8:00 plačilni promet začne z delom, banke pošljejo naprej podatke
18-> plačilni promet obdela podatke
ti dobiš plačo, elektro dobi nakazilo
vse skupaj se konča ob cca 10-tih
banke zaradi 'zamudnikov' še enkrat požebnejo obdelave in zgodba se do 13 tih zaključi.

če bi banka knjižila trajnike v breme 18:po 14 bi prejemniki imeli keš šele 19, kar bi bil en dan zamudnih obresti za vse.

je sedaj dovolj natančno. vsebinsko kot tehnično, ali rabiš še kake informacije.