nikon d300 ali canon 50d

prestigo

Zelenc'
8. apr 2008
22
0
1
Nameravam kupiti enega izmed teh dveh in sm v dilemi. zeankrat se nisem pristas nikona ali canona tako da mi je useeno katera znamka je. ampak ko sm probal nikona morm priznat da mi je velik bolj usec ergonomija kot pri canonu. karakteristike so tm-tm en ma neki bols drug pa neki druzga in zdej kaj vi mislte kaj se bol splaca, glede na to da je d300 300€ dražji??

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
za canona sicer nevem kako je, ampak nikon d300 je feonmenalen aparat. Hiter, kvaliteta fotografij je izredna, hiter in natančen AF sistem (51 točk), shranjevanje fotk na kartico je hitro. Če rabiš dosti fps potem je d300 bolj primeren ker ima 3fps več kot 50D. Mislim pa da z nobenim izmed teh dveh modelov neboš zgrešil, saj je 50d tudi izvrsten fotoaparat, čeprav sem slišal da je mogoče celo boljša izbira 40D saj ima boljššo kvaliteto slike,...

kostevc

muhar
24. jul 2007
1.364
2
38
Kostel
kostevc.blogspot.com
Ena primerjava: klik , ki pa za DSLR ni bistvena, saj so objektivi 'glavni' ... No ja, tudi body mora biti'pravi' ...

Osebno bi med tema izbral D300, ker se mi zdi 'boljši' - pač osebna ocena ... Sigurno pa ne bš z nobenim izmed teh dveh nič zgrešil ...

Lp, kostevc

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
S Canonom 50D ne boš zgrešil. Nič mu ne manjka. Razliko raje daj v objektiv, bo trajnejša in vrednejša naložba.

Nikon je sicer odličen aparat - o tem ni dvoma, vendar bi sam zagotovo izbral 50D.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
No, af niti ni tako hiter, predvsem rabi kar nekaj časa, da 'zagrabi', pa tudi nima 3 fps več kot 50d, ampak slaba dva fps, brez dodatnega gripa, ki ni ravno poceni, pa ima celo manj fps kot canon. Je pa drugače d300 zelo dober fotkič, tu se strinjam s teboj.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zanimiva dilema ... nekje sem sicer bral, da je D300 nekoliko visje, kot 50D pa vseeno.

sam si lastim predhodnika 40D,kjer je edina stvar, ki me moti, slab LCD. no, tako slab spet ni, a vcasih se rad zlaze.

kolikor sm gledal 50D neke velike razlike napram 40D ni, je pa visoki ISO dosti bolj uporaben, plus rocna kalibracija objektivov je tud en zanimiv cuker.

kvaliteta slike ... 40D napram D300 definitivno na strani slednjega, s 50D je pa Canon zelo blizu, ce ne celo tam.

druga pomembna stvar je pa gotovo steklovina - ta je pri Nikonu boljsa, precej, je pa toliko drazja ...

jaz bi vzel 50D - delam veliko sporta in mi pride visji FPS zelo prav. D300,kot receno, to doseze sele z bodi gripom ...

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
@stieber, kolko mam jaz izkušnje z af na d300 nisem opazil da bi rabil kar nekaj časa da zagrabi pa fotkam predvsem šport.
Glede 8fps sem res pozabil dodat šele z gripom ampak brez gripa jih ima 6.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Jest sem tukaj nevtralen, ker imam olyja. Bi pa v tem primeru vzel D300. Ergonomija je zelo pomemben faktor, veliko bolj kot pipetkarski detajli. Ker praviš, da ti D300 bolj paše, vzemi tistega, katerega boš z veseljem v roki držal
grin1.gif

prestigo

Zelenc'
8. apr 2008
22
0
1
ja verjetno bom su kr na 300-ko sam bom pocaku se kksn mesc.upam da bo se kj padla cena
smile-1.gif
a mogoce ve kdo kj o tem??

dejan_mik

Pripravnik
16. apr 2008
110
0
16
Ko bo v 1. polletju 2009 prišel naslednik d300, bo temu itak cena ful padla. Mal počaki pa bo.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
mora biti prav 50D?40D dobis zdaj za full ugoden denar.

AF je res na strani Canona,ker moj,neglede na to, kje delam in v kaksnih pogojih, mi dela in sledi kot mora. ce falim, falim edino po lastni napaki.

ergonomija je mogoce res full pomembna, mene je ravno to motilo pri Nikonih, ker s Canonom sem bil takoj na ti.

skratka - odvisno, kaj bos delal ... ce bos sportno usmerjen je 40/50D boljsa izbira ...

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
dejstvo je da ne z d300 ne z 50d/40d ne boš zgrešil, ker o vsi trije aparati zelo kvalitetni. vsak bo pa itak hvalil svojo firmi in pri Nikon - Canon je skos bla vojna kaj je boljše
smile-1.gif

dejan_mik

Pripravnik
16. apr 2008
110
0
16
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Cena ne bo full padla, ampak bo nikon kot ponavadi model vzel iz prodaje
wink-1.gif

To bo veljalo za tiste trgovce, ki robe ne plačajo vnaprej (ala mimovrste, enna.com....). Ostali, ki robo kupijo in plačajo takoj pa bodo prisiljeni znižati ceno, ker bo naslednik stal toliko kot sedaj (prej) d300.

dejan_mik

Pripravnik
16. apr 2008
110
0
16
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
mora biti prav 50D?40D dobis zdaj za full ugoden denar.

AF je res na strani Canona,ker moj,neglede na to, kje delam in v kaksnih pogojih, mi dela in sledi kot mora. ce falim, falim edino po lastni napaki.

ergonomija je mogoce res full pomembna, mene je ravno to motilo pri Nikonih, ker s Canonom sem bil takoj na ti.

skratka - odvisno, kaj bos delal ... ce bos sportno usmerjen je 40/50D boljsa izbira ...

Če praviš da je AF na strani Canona, potem še nisi probal Nikona (d300). Canon lahko tak bonbonček kot 3D tracking (zaklene na izbrano barvo) samo sanja. Konec koncev pa ima Canon samo 9 AF točk, v primerjavi z Nikonom (ki jih ima bistveno več) in potem res mogoče dela manj problematično (sploh v slabih svetlobnih pogojih).

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
V praksi Canonov AF ni slab in meni nikoli ne zataji (na 30D). Meni je to bistveno ... pri 40D/50D je še nekaj hitrejši.
Sam tudi nikoli ne bi plačeval za več fokusnih točk - uporabljam le sredinsko :) je daleč najhitreje in večinoma najbolj natančno.

Jaz bi se v zgornjem primeru zagotovo odločil za 50D ali celo za 40D in denar investiral v lečovje, ki je cenovno spet na strani Canona. Vzameš 70-200 f4 IS in dobiš res odličen objektiv za zmerno ceno. Dodaš še 24-105, ki je spet odličen delovni konj ali pa kakšen široki kot (10-22) in si na konju.

Ampak - če vzameš D300 dobiš res odličen aparat. O tem ni dvoma. Koliko pa to izboljša samo fotografijo v primerjavi s 50D, pa je druga stvar ...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Tisti 3d tracking zna biti fin, če fotkaš ovco, ki poskakuje po trati, če pa stvari niso tako določne, npr. če skače več folka, po možnosti kaki fuzbalerji v istih dreish ins e hitro muvajo, pa je najbolje na 3d tracking pozabiti. Sicer pa takšna funkcija čisto nič ne škodi, vedeti mroaš le, v kakih primerih je uporabna in kdaj ne.