NFC

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.211
7.035
113
Meni balast. Ko pa bodo pri nas omogočili plačevanje s tem, pa bo uporabno.

Pogojno je še uporabno za deljenje fotk, dokumentov...če pač nekdo to pogosto počne.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.803
550
113
42
povsod malo
Mah imam pa nikol ne uporabljam. Nikoli nima vključenega če se pa že kaj pošilja sem pa hitrej BT kot pa da iščem NFC nastavitve.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.869
694
113
Pošiljanje se ne izvaja preko NFC. To je samo za vzpostavitev povezave med napravama. Dejanski podatki gredo preko Bluetooth oz. v nekaterih primerih preko Wifi Direct
wink-1.gif

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.651
3.932
113
Ljubljana
hmpg.net
NFC se že lahko uporablja za plačevanje, seveda ne pri nas.
Seveda obstajata dva standarda. Apple (Apple pay) in Android (EE Cash on Tap).
Apple ima čip, android poseben SIM.
Android Mastercard/Visa, Apple American Express, First Direct, Santdader, HSBC, RBS,

I

Izbrisan uporabnik 474

Uporablajm NFC v povezavi z Takerjem, IFFF in geotag. Nalepka imam pp različnih kotih stanovanja, v avtu in v službi.Upravljam stanje telelfona, home automation system itd. Meni nepogrešljivo

mm46

Pripravnik
5. sep 2007
597
7
18
40
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
NFC se že lahko uporablja za plačevanje, seveda ne pri nas.
Apple ima čip, android poseben SIM.
Nekateri uporabljamo tudi pri nas
tongue-1.gif

Na androidu od 4.4 dalje ni potrebe po posebni SIM

mm46

Pripravnik
5. sep 2007
597
7
18
40
Ja, ker delam kot zunanji razvijalec za banko, že lep čas uporabljam telefon za plačilo kjer podpirajo contactless plačila (razen bencinske je to praktično povsod kjer jaz nakupujem)

22. jul 2007
13.547
1.739
113
124
Citat:
Uporabnik mm46 pravi:
Ja, ker delam kot zunanji razvijalec za banko, že lep čas uporabljam telefon za plačilo kjer podpirajo contactless plačila (razen bencinske je to praktično povsod kjer jaz nakupujem)
Lahko malo več poveš o tem brezstičnem plačevanju, jaz si to predstavljam da kloniraš-skopiraš svojo mastercard/eurocard na telefon
sprasujem se.gif

mm46

Pripravnik
5. sep 2007
597
7
18
40
V našem primeru ti to naredi banka in ponudi kot dodatno storitev s tem, da je kartica (zaenkrat) v oblaku in ne v telefonu in je za plačilo potrebna internet povezava.

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Uporabnik WeWatchingYou pravi:
Citat:
Uporabnik mm46 pravi:
Lahko malo več poveš o tem brezstičnem plačevanju, jaz si to predstavljam da kloniraš-skopiraš svojo mastercard/eurocard na telefon
sprasujem se.gif
Sploh ne vem zakaj bi bilo treba kaj več. Zakaj so potrebne posebne aplikacije, povezovanje v oblak.. in podobne traparije v imenu varnosti.

Dovolj bi bilo, če v telefon vpišeš številko kartice in po možnosti še CCV. Za vsako plačilo nad 15€ se v vsakem primeru vpiše še PIN.
In ja, hitreje ugotoviš, da ti je nekdo ukradel telefon, kot da ti je nekdo ukradel denarnico.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.211
7.035
113
Naše banke te pač hočejo "zasužnjit", da si njihova redna stranka, ko se pač nekaj čez čas obnovi, pa pokasirajo. Recimo bankanet vsake 5 let nov ključek, solidnih 30 eur, ipd.

Saj se bo pojavila kakšna online "banka" ki bo nudila plačila brez nekih oblakov, naročnin, itd.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.869
694
113
Citat:
sprasujem se.gif

Kartice ne moreš klonirati. Enako kot ne moreš certifikata iz pametne kartice kopirati. Lahko ga samo uporabljaš. Tako da zadeva ni tako trivialna, kot si jo nekateri predstavljate. Podatke moraš v vsakem primeru vnesti v telefon preko namenske aplikacije. Ampak zaenkrat je to za širše množice na voljo le v zelo ozkem naboru držav. Za Android naprave zaenkrat le v USA, za Apple pa zaenkrat le v USA in UK.

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
sprasujem se.gif

Kartice ne moreš klonirati. Enako kot ne moreš certifikata iz pametne kartice kopirati. Lahko ga samo uporabljaš. Tako da zadeva ni tako trivialna, kot si jo nekateri predstavljate. Podatke moraš v vsakem primeru vnesti v telefon preko namenske aplikacije. Ampak zaenkrat je to za širše množice na voljo le v zelo ozkem naboru držav. Za Android naprave zaenkrat le v USA, za Apple pa zaenkrat le v USA in UK.
Jaz ti popolnoma verjamem, da so zadevo zakomblicirali do nezavesti. Ampak pri spletnem plačevanju zadošča (je zadoščalo) št. kartice in ccv. Zakaj bi bilo potrebno kaj več?
PIN se sedaj preverja preko kartice, tako bi se lahko preverjal on-line pri posredniku. Saj se veljavnost kartice preverja v vsakem primeru.