New laptop nakup - totalni laik

eCoyote

Pripravnik
21. apr 2009
500
0
16
Fun4Days.Com
Moj kolega ima Asusa (ne vem točno iz glave, kateri model), ni švoh mašina. Težava se je pa pojavila na win7 z gonilnikom za grafično, ker se je video driver sesuval na vsakih 10 sekund. Rešil sem sicer z gonilnikom za Visto.. Očitno ima Asus še bolj slabo podporo z drajverji?? Imam pa jaz doma 1 mesec HP-ja DV7 z i5 procesorjem in sem zelo zadovoljen
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tega se pri prenosnikih kar navadi - vecina je "custom" dizajn, pri marsikaterem nacrtovalci kaksno stavr naredijo malce drugace, kot to specificira proizvajalec komponent (npr. graficnih procesorjev), rezultat pa je da so potrebni gonilniki direktno od proizvajalca, ta pa ne financira prav dolgo razvoja za izdelek, katerega je ze nadomestil z novim ... Sem imel celo zabavo z mojim zadnjim, plata je bila menjana veckrat (potem je bilo BSODov sicer malce manj, a se vedno jih lahko konsistentno reproduciram s tako trivialno aplikacijo, kot je igrica "Spider Solitaire", ki je prilozena WXP).

Izjema so kaksna poceni OEM jajca, kjer je ceneje narediti tocno tako, kot zahteva proizvajalec in potem zacuda stvari delujejo bolje, kot kaksna renomirana znamka, kjer "vedo bolje".

Pri namiznem racunalniku lahko vsaj relativno poceni zamenjas komponento, ce je razlog tezav.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sem mislil, da je na i3 v laptopih avtomatsko disablana če ima računalnik dodatno grafično kartico, torej kot integrirane grafične v PC-jih (v službi imamo i3 in se nikjer ne pojavlja intelova, samo ATI-jeva na PCI-E).

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
torej mi avtomatsko preklopi glede na to da v CoD MW2 dela normalno z lepo grafiko, ampak FS X mi na High nastavitvah občasno malo zašteka?
Kako preveriti ali preklopi na nVidio ali ne?

Kakšni bi bili pa problemi če bi namestil gor XPje? verjentno bi bil problem s kakšnimi dravjerji?

lp

oskar

Pripravnik
5. jan 2008
68
0
6
Noben procesor nima integrirane grafične kartice, nit i3 niti kakšen drug od Intela. Je pa to del chipseta.
Kako dela Asus z dvema grafikama, ne vem. Lenovo Thinkpad T500 ima tudi dve (Intel + ATI) in se preklop rešuje skozi driver (je ena mala ikonca v taskbaru, s katero se to naredi). To dela samo z Visto oz W7, XP ne podpira dinamičnega preklapljanja, oziroma ni driverjev za to. Potem je treba v BIOS in nastaviti aktivno oz primarno grafiko.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ni (zaenkrat se ne, a bo tudi to enkrat) na istem kosu silicija, je pa pakirana v isto ohisje. Je potem del chipseta ?

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
tvoja klobasa definitivno manj drži kot to da je grafika na procu... detajle je pa spodnji že razložil

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
2 grafični? Tu nekaj ne bo vredu, ker prenosniki z dvema grafičnima ne obstajajo (ok, izjema so SLI, kjer sta 2 enaki).

Nekaj je zgleda narobe s gonilniki. Lahko daš print screen od Device Manager in klikneš na plus pri Display adapters?

]

Tako prišel sem do rač. sem zalaufal Crane simulator 2009 in se zgodi tole....

Kak popraviti, da bo Nvidia glavna grafična tu gor? kot sem že rekel če disablam Intel mam popolnoma črn ekran in nič ne morem delati....

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kaj pa če v BIOS-u probaš disablat integrirano (intelovo) grafično?

Ali pa probaj namesto iz interneta namestit gonilnike iz priloženega CD-ja.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Še več, ne samo, da ima lahko Intel/nVidia varianto ... sam imam npr. v Macbooku Pro obe grafični kartici od nVidie, šibkejšo in varčnejšo 9400M ter močnejšo 9600M GT.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Še več, ne samo, da ima lahko Intel/nVidia varianto ... sam imam npr. v Macbooku Pro obe grafični kartici od nVidie, šibkejšo in varčnejšo 9400M ter močnejšo 9600M GT.

Hipoteticno bi lahko imel se tretjo v kaksnem i5 ... dokler ne pogruntajo SMT za graficne procesorje, bo to slaba resitev. To zdaj ni SMT, crossfile/SLI to sicer sta, a sta ocitno bolj ali manj neuporabna, ce nista kartici vsaj priblizno enako zmogljivi.

Clovek bi pricakoval, da bodo spackali skupaj en smiseln API, potem je pa vseeno ali bo podatke obdelovala namenska graficna, integrirana ali pa kar glavni procesor, da bio le nekaj dodatnih fps ven prislo v vseh aplikacijah, ne le v dolocenih, kot je to zdaj. Prvi, ki bo to naredil, bo imel dober biznis, ko bo rulja dokupovala LEGOkocke. Zdaj prakticno nihce ne uporablja crossfire/SLI, glede na prodano maso kartic.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik oskar pravi:
Noben procesor nima integrirane grafične kartice, nit i3 niti kakšen drug od Intela. Je pa to del chipseta.
Kako dela Asus z dvema grafikama, ne vem. Lenovo Thinkpad T500 ima tudi dve (Intel + ATI) in se preklop rešuje skozi driver (je ena mala ikonca v taskbaru, s katero se to naredi). To dela samo z Visto oz W7, XP ne podpira dinamičnega preklapljanja, oziroma ni driverjev za to. Potem je treba v BIOS in nastaviti aktivno oz primarno grafiko.

westmere.jpg

desna zadeva

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
v biosu ne morem nikjer diseablat ali enablat nobene od grafične, ker enostavno v biosu ne najdem, pa sem ga 4x preiskal dol pa počes, vse sem preklikal kar se preklikati da 8po tipkovnici) in je nisem našel.

driverje sem naložil te tanove in se mi občasno še dogodi da mi vrže vn napako na grafični, to pa vidim samo tako, da ko grem v device manager se tam vidi.

se mi pa zdi da preklopi med grafiko, ker ko zaženem igro, oz. .exe katerega sem dodelil grafični nvidie (v nvidia control panelu) se ekran ugasne za delček sekunde in prižge nazaj (kot da bi recimo preklopil med ekrani) tak da mislim, da deluje.

hvala vsem za pomoč.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
v biosu ne morem nikjer diseablat ali enablat nobene od grafične, ker enostavno v biosu ne najdem, pa sem ga 4x preiskal dol pa počes, vse sem preklikal kar se preklikati da 8po tipkovnici) in je nisem našel.
Lahko v Device Manager-ju izklopiš.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
ja lahko, vendar imaš potem črn zaslon.
Razočaran sem samo ker moiram imaeti win7 in ne obstajajo driverji za win xp, katere bi rajši imel na rač. Če kdo najde komplet driverje naj mi omaga. drugače bom moral ostati na win7. saj niso tak slabi, samo raji bi xp-je zaradi starih igric katere nikakor ne delajo pod win7.

lp

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
tako je. no oziroma, če izklopim (onemogočim) Nvidio se vizualno ne spremeni nič, ubistvu niti ne zaznam, razen seveda v igrah katere štekajo kot da bi narisane listke menjaval.
Če pa onemogočim Intel potem imam črni zaslon.
Pa včasih windows prekine operacijo in sam "ugasne" Nvidio", takrat dam samo onemogoči pa nazaj omogoči pa laufa naprej b.p.

Sem pa zasledil, da je to vlek minus tega asusa ker ne moreš izklopit intelove grafike katera je integrirana.
Še večji minus je da sploh ni driverjev za windows XP. Malo sem razočaran glede tega pa glede tega nakupa samo zaradi tega.
Drugače ko laufa, laufa super.