Nevihte in elektronika

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
ker ti z lahkoto preskoči razmak. lahk greš pogledat v kak močnostni laboratorij simulirano strelo (ki je mnogokrat šibkejša od naravne) kaj nardi. ne rabi bit sklenjena povezava pa bo šlo skozi.
wink-1.gif

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Ko ja če boš iztaknil kabel po vsej verjetnosti ne bo preskočila....če pa že bo potem pa ne igraj več loterije ker si svojo srečo že porabil...kakorkoli. Če želiš hišo zaščititi je kot prvo potreben dober ozemljitveni sistem okoli hiše, če tega nimaš potem se ne trudi preveč ker bo šla vsa inštalacija po gobe. Šele ko je to dobro narejeno potem pridejo na vrsto prenapetostni odvodniki in vsas ostala šara.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik forgot pravi:
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
če pride strela do kabla, bo vse pocrkalo, kar ni fizično odklopljeno. tudi, če imaš samo varovalko izklopljeno. kable ven, pa pa vsaj pol metra stran od vtičnic.

Prav zanima me razlog za ' vsaj pol metra stran od vtičnic '
hysterical-1.gif

LP

Pri eni od strel sem menjal skurjen modem - stranka je izklopila linijski (telefonski) kabel in ga dala na modem - strela je prebila !

Pa se en crn scenarij, ki se zelo pogosto dogaja- modem se ozkljuci iz elektrike (linija ostane vkljucena),iz elektrike se izklopi STB , televizor ima itak tastaro zascito za antenski kabel,racunalnik je bil izkljucen s stikalom na razdelilcu,... in potem vzge strela v telefonski kabel in ima lepo pot preko modema in STBja preko SCART kabla na antensko zascito,kjer se "ozemlji" (in vmes vse pokuri) ali preko modema na ozemljitev racunalnika
uf-1.gif

Se par slikic od opisa prijavljene napake :
"Stranki je strela skurila vse.V hiši delujeta le še pralni stroj in hladilnik"-na žalost v hladilniku ni bilo nobenega piva
rolleyes-1.gif

dsc00213.jpg

dsc00204.jpg

dsc00205.jpg

Pa se nekaj se vedno bolj dokazuje- Elektricni aparati delujejo na dim - ko dim uide ne delujejo vec
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik forgot pravi:
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
če pride strela do kabla, bo vse pocrkalo, kar ni fizično odklopljeno. tudi, če imaš samo varovalko izklopljeno. kable ven, pa pa vsaj pol metra stran od vtičnic.

Prav zanima me razlog za ' vsaj pol metra stran od vtičnic '
hysterical-1.gif

LP

Tale zadeva ni ravno smešna. Čisto teoretično je potrebno vedet naslednje. Iskra med kontaktoma stikala bo preskočila in vzpostavila stik, takrat ko bo med obema razklenjenima kontaktoma stokala električna poljsaka jakost večja od prebojne trdnosti zraka med razklenjenima kontaktoma. V praksi to pomeni, da je pri sistemu pol metra od vtičnic praktično nemogoče da preskoči iskra, pri sistemu izključeno stikalo pa je razdalja nekaj mm, kar bistveno povečuje možnost preskoka iskre. Je pa veliko odvisno od same strele.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Jaz sem dal vse na razdelilc....potegnem samo enkrat ven in je prakticno vse izklopljeno....vedno potegnem ven še telefonski kabel........glede na to imamo doma radiamaterske antene in postaje...lahko rečem da že samo statika dela zanimvo preskakovanje isker po konektorjih antene....konce kablov s konektorji pa damo v steklen kozarec (od kumarc).Pa če tam letijo iskre skoraj cm iz srednjega kabla na zunanjega(masa) potem si lahko samo misliš kako to skače po postaji.

Če je direkten udar strele ti lahko še kable iz zidov vrže ven.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Meni je pred leti skurlo TV po signalnem kablu (kjer sprejemaš programe), pa je bil glavni napajalni kabel izključen. Od takrat naprej vse iz zida, ni da ni......mam pa tud jaz na vse na razdelilcu in samo potegnem ven.

Glede teh prenapetostnih zaščit naj povem samo tole, da je stari materi skurlo TV kljub temu, da je imela prenapetostno zaščito montirano od kabelskega operaterja, tako, da nič ne pomaga.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
ravno to se je znancu zgodilo. je električna napeljava po bajti dobesedno eksplodirala. pri drugem znancu pa je zaradi udara pocrkala vsa elektronika, ki ni imela kovinskega ohišja, kljub temu da je bilo vse izklopljeno iz omrežja.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Hudiča, kje pa živite, da mate take udare strel
17758-icon_confused.gif

Drugače pa sem točno te zadeve mislil, ko sem pisal svoj prejšnji post. Če preskakuje čez BNC pol je lahko isto v stikalu. Faj da en napiše praktične izkušnje.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.601
1.129
113
Titograd
Štajerska recimo? Nam je telefonsko vtičnico vrglo čez celo sobo, poknilo je pa tak da mi je še nekaj minut zvonilo po ušesih. Nekateri so komplet inštalacije in aparate mogli menjavat. Vse je bilo zanič.

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
726
31
28
Men je lani skurlo 2 računalnika, telefonsko vtičnico pa je razneslo kot prava eksplozija, pol metra je blisknalo ven iz vtičnice.