Nevihte in elektronika

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Torej zanima me, ali je dovolj da recimo PC, monitor, TV itd samo ugasneš ko bliska, ali pa je potrebno vtikač iztakniti iz vtičnice? Vem da nekaj malega je toka v napravi tudi ko je ugasnjena samo je to vseeno nevarno če je v štromu in ugasnjena? Zamima me konkretno za hišo. Imamo pa FID stikalo če igra to kaj vloge (vem da ga vrže ven ob recimo kratkem stiku).

Hvala za info.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Jaz potegnem vtikače iz vtičnic.

Večina današnjih 'stikal' je samo zbujenje elektronike in ni dejanskega vklopa/izklopa. Elektronska naprava je stalno v stand-by-ju in če pride notri visoka napetost, bo cvrlo.
Pa tudi če je hard stikalo, vseeno izklopim.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
če ti strela blizu kresne, ni pomoči če ne potegneš ven. mi je lani spražlo modem, računalnik, tv, pogon za garažna vrata pa še kaj sem pozabil verjetno. od takrat vse pipam ven

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Kaj pa če samo varovalko dol vržeš? Namreč v sobi imam PC, LCD, zvočnike, modem, router, joystick, volan...pa da mi ni treba vsakič it celo proceduro čez, lahko samo varovalko ven vržem? Ker luč v sobi mi potem še vedno dela, samo elektronika ni več "v štromu". Je "varovalka dol" isto kot kabel iz štroma ven?

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Kako pa lahko preskoči varovalko? Saj če je varovalka zunaj je krog prekinjen? Lahko kdo to potrdi?
Imam take varovalke:
AUIOOA-1225810303fid.jpg

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Za koliko pa gre narazen? Par mm. To strela brez problema preskoči. Če lahko par sto metrov iz neba skoči ne misli, da ji bo teh par mm delalo probleme. Varovalka ni zaščita pred udarom strele ampak pred kratkim stikom oz. je zaščita ljudi, da jih ne ubije.

Če bajta ni dobro narejena (Faradayeva kletka) ti še stvari, ki nikamor niso priklopljene lahko skuri.

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Mi smo imeli konstantne težave s strelami. Razne zaščite so kar pomagale, vendar občasno zatajile. Potem sem montiral UPS, (APC 1440VA) in od takrat je mir. Pa še ko elektrike zmanjka lahko gledamo tv itd
smile-1.gif

Pomoje je to kar najboljša rešitev, sploh kje na vasi, kjer pogosto zmanjkuje elektrike in prihaja do nihanj v napetosti. Nekaterim zaradi nihanj prekinja tudi internetno povezavo, crkuje računalnik, itd. UPS pa vse te zadeve regulira, tako da se vsekakor splača.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
No za direkten udar strele mi je jasno da gre vse rakom žvižgat. Ampak v tem primeru je LCD in PC še najmanjši strošek. Mene zanima samo ali je ob prenapetosti dovolj če je varovalka dol? Oz. ima sploh smisel varovalko dajati dol ob nevihti? Še enkrat, govorimo o prenapetosti ki pride po kablih, ne direktnem udaru strele. Jaz vseeno mislim da je VELIKO varneje recimo za LCD če je varovalka ven kot da je samo le ta ugasnjen. Imam prav?

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
če pride strela do kabla, bo vse pocrkalo, kar ni fizično odklopljeno. tudi, če imaš samo varovalko izklopljeno. kable ven, pa pa vsaj pol metra stran od vtičnic.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
To vem. Če udari v bajto direkt v kable si itak najebal in gre VSE kar ni izklopljeno, PC, centralna, šporhet, hladilnik itd. Ampak mene zanimajo te NEdirektni udari strele, ko monitor samo malo blinkne (skok napetosti). Ker ob vsaki nevihti tudi ne izklaplam 500 naprav po bajti. Hladilnik imam 20 let star, nikoli izklopljen, preživel narsikaj (RAZEN direktnega udara strele ki itak vso napeljavo+naprave skuri). Gre se mi bolj za PC, LCD in TV. Je to da vržem varovalko dol dovolj? Ne mislim glavne varovalke za celo bajto, samo tisto eno ki ima PC "čez". Je to smiselno narediti med nevihto? Vem da ni 100%, ampak nekaj pa ziher pomaga če naprava ni v štromu.

m_k

Pripravnik
3. okt 2007
32
0
6
Za nedirekten udar strele je dovolj, da samo varovalko izklopiš. Še lažje je, da daš nek podaljšek s stikalom in tega izklopiš. Mogoče še bolje podaljšek, ki ima prenapetnostno zaščito.
Potem je odvisno koliko je te prenapetosti. Če jo je dosti bo tudi preskočilo, ampak to je bolj redko.
Če udari strela direktno, bo računalnik stvar za katero se boš še najman sekiral. Prvo boš šel iskat, kam je odneslo električno omarco.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
največkrat ti bo sfu.kalo napravo po telefonskem kablu modem-računalnik-monitor-tv komunikator-tv-dvd....redkeje po štromu.

forgot

v penziji
23. jul 2007
293
0
16
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
če pride strela do kabla, bo vse pocrkalo, kar ni fizično odklopljeno. tudi, če imaš samo varovalko izklopljeno. kable ven, pa pa vsaj pol metra stran od vtičnic.

Prav zanima me razlog za ' vsaj pol metra stran od vtičnic '
hysterical-1.gif

LP

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, razen električnega kabla ne pozabit na druge kable. Strela ni izobražena, ne ve, da antenski kabel ni namenjen elektriki
wink-1.gif