Neurja 2014

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.813
555
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik tgrzan pravi:
pomoje bo zjutri "ludnica" na cestah. prvi šolski dan, močan veter, polno ljudi, ki ne znajo vozit v dežju... formula za prometni kaos.
Zelo slabo za malčke, ki gredo prvič v šolo.
Za cel življenje si bodo zapomnili prvi dan šole po neurju

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Itak ja, čez mesec dni jih vprašaj kakšno vreme je bilo prvi dan
tongue-1.gif

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.813
555
113
42
povsod malo
Če bo sodni dan ja.

On topic

Ob 22.00 so iz Krašč, občina Cankova, sporočili da je cca 10 min šla toča.
Ob 22.06 so iz Ropoče 10 so sporočili, da imajo zaradi močnega naliva polno dvorišče in da jim že v hišo teče voda.
Ob 22.52 so iz Krašč javili da je na regionalno cesto v bližini gostilne Beloševič voda nanesla gramoz.
Ob 22:53 so iz Vaneče v občini Puconci javili da imajo vodo v hiši v Vaneči 2.
Ob 22:55 Črpanje meteorne vode iz prostorov stanovanjskega bloka na Kajuhovi ulici v Slovenskih Konjicah.Poplavljeni prostori podjetja na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah.Poplavljena hiša v Ulici Toneta Melive v Slovenskih Konjicah.
Ob 23:01 smo iz Črenšovec dobili prijavo, da je na hiši v ulici Prekmurske čete 140 odkrilo del strehe.
Ob 23:39 Meteorna voda zaliva občinsko stavbo na Glavnem trgu na Muti.
Ob 23:40 V občini Lendava na območju Gareje je 1704 odjemalcev brez električne energije so sporočili iz Elektra Maribor.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.989
113
pri taščici
Zaenkrat (že kako uro najmanj) v središču sloveniji samo bliska v daljavi. Še treska ne pošteno. Kar naj tako ostane. Ponavadi nam s točo ni prizaneseno.
Edit: začelo je mirno deževati, rdeči alarm za točo je samo še na obali. Me pa zanima kaj je naredila celica ki je šla ob enajstih iz Kamnika po tuhinjski dolini proti celju. Tam je moglo kar dobro ulivati, če ne še kaj drugega.

Nazadnje urejeno:

Grim

Pripravnik
8. jul 2013
137
0
16
Mene ponavadi razni sunki vetra in nevihte vedno vržejo iz postelje, ker nam je že parkrat poškodovalo streho. Danes pa sem spal kot ubit. Samo sedaj ne vem, ali to pomeni, da ni bilo nič hujšega, ali da se mi je začelo jebati. Okolica Litije...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.989
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Grim pravi:
Mene ponavadi razni sunki vetra in nevihte vedno vržejo iz postelje, ker nam je že parkrat poškodovalo streho. Danes pa sem spal kot ubit. Samo sedaj ne vem, ali to pomeni, da ni bilo nič hujšega, ali da se mi je začelo jebati. Okolica Litije...
Med eno in drugo uro je nekajkrat usekalo, sicer pa lep dež. Otroci v našem koncu imajo za prvi šolski dan tipičen jesenski dan. Tudi pada ne trenutno, že vsaj kakšno uro do dve ne.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
V Kranju je ob cca 3:15 tako vsekalo, da je bobnenje treslo hišo še vsaj 20 sekund.
13.gif

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Včasih gledam tole stran, ki sem jo našel na Alterju:

http://www.lightningmaps.org/realtime?lang=en

Samo ni mi jasno, kako zadeva deluje.

Namreč včeraj je kar nekaj strel udarilo v našo bližino (recimo cca 4-5 strel max 5 km stran). Strele so udarile v zemljo. Na tej strani pa jih ni prikazalo.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Prostovoljci imajo doma tako napravo, ki meri elektromegnetne razelektritve v atmosferi.
http://www.blitzortung.org/Webpages/index.php?lang=en&page=3

V Sloveniji jo ima žal samo eden v Mariboru, tako da očitno kakšna strela "uide".
Blizu so še v Beljaku, Gradcu, Trstu in Zagrebu.

Na tej mapi klikni na "stations" gumb na vrhu, da ti pokaže opazovalne postaje.
http://www.blitzortung.org/Webpages/index.php

Če bi jaz lahko imel optiko v Kranju potem bi sigurno sestavil tako opazovalno napravo, tako pa izklopim telefonski kabel ob vsakem grmenju in nebi bilo fore.
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.148
113
V sloveniji imaš polprivat mrežo SCALAR, niso pa na voljo podatki v tistih public aplikacijah/zemljevidih za strele ki jih večina gleda (tisto so javne mreže, oz. amaterski detektorji).

Strele se sicer detektira preko radijskih sprejemnikov, ki lovijo specifično frekvenčno območje ki je aktivno ob udaru strele. Preko triangulacije v mrežo povezanih sprejemnikov se potem da izračunat kje se je zgodil udar strele pa tudi približno moč.