Ne vem ravno, če se še kaj dobi, oz. vsaj nekateri ne dobimo, včeraj nam je npr. načesalo vinograd, mogoče pride še kaka toča in prerešeta ječmen in koruzo, pa potem poberemo kar ostane, nismo pa za to, vsaj pri nas ne, dobili nič od države. Kolikor je meni znano moraš sedaj imeti zavarovano če želiš kaj dobiti, vendar za nas trenutno to ni ekonomsko upravičeno (Letno bi nas stalo pribl. 600 EUR, škoda pa se izplačuje le do višine 65% škode). Smo se pač navadili živeti s tem, da pada tudi kaj trdega z neba.
Je pa en okoliški kmet, ki je zmeraj vse zavaroval dejal, da se mu ne izplača več, da več plača za premije, kot na koncu dobi ven.
Bi pa tudi meni osebno bilo zanimivo videti, kaj bi se zgodilo, če se na ravni EU ukinejo subvencije. Predvsem me zanima, kaj bi se zgodilo z vsemi tovarnami ki izdelujejo stroje, mešalnicami, večjim delom živilskega sektorja...bohsigavedi, mi namreč ta sredstva vložimo v kmetijo (poplačilo dolgov, zamenjava kakšnega izrabljenega stroja, veternarji...) in nikakor ne gredo za luksuz, sploh pa pri nakupih ne pretiravamo in nikoli ne kupimo več kot nujno rabimo, saj nimamo s čim.
Zavarovanje si pa plačujemo vsi trije, ki delamo na kmetiji Osnovno, dodatno in življenjsko, znese skoraj 500 EUR mesečno.
Taka je naša praksa, verjamem, da gre veliko kmetom bolje, sploh tistim ki se bolj znajdejo v teh birokratskih mlinih, nekaterim pa še slabše.