Net metering sončna elektrarna

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.821
6.784
113
pri taščici
Če imate števec v hiši, ga boste morali zaradi elektrarne prestaviti izven hiše na fasado. Pa seveda bo treba imeti"dvosmerni" števec, kar spet stane nekh 400 evrov

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
telex, sem mislil da boš vsaj tukaj normalen. pa pač ne zmoreš. v kolikor nekaj ni po tvoje se že omenja komunisteke (tvoj post #2555987). lej, ti praviš, da je sončna elektrarna "stroj" z malo/nič vzdrževanje. mal metle da pometeš pa je to to. da se nič ne kvari. in tega ti pač ne verjamem mi je žal...
Zapisal sem, da me daj na ignore kot so me nekateri komunisteki (Gatto, Snecer...). Mar se vrača cenzura in nekaterih stvari ne bi smel poimenovati z nazivi, kateri se jih tičejo, podobno kot za časa totalitarne države nisi smel koga nasloviti: gospod, grof, markiz, plemeniti... ampak so bili vsi tovariši
stupid-1.gif

Vzdrževanje in popravilo okvar sta dva povsem ločena sklopa. Vzdrževalna dela lahko predvidiš in zato oceniš njihov strošek. Okvar pa ne moreš predvideti in s tem oceniti stroškov.
Pri avtomobilu veš, da ga moraš vsake toliko oprati zunaj, vsake toliko zunaj in znotraj, občasno napolniti zrak v pnevmatike, preveriti in po potrebi dopolniti nivo tekočin, menjati filtre in jermene.. Vse to lahko narediš sam ali pelješ vaškemu šušmarju ali pelješ na uradni servis. Kdaj ti bo crknila turbina, se razbilo vetrobransko steklo, ti počila guma...tega pa ne moreš predvideti. Pa tudi popraviti običajno ne moreš sam.
Namesto, da pišeš kako mi ne verjameš, kaj bo potrebno storiti za vzdrževanje sončne elektrarne raje napiši, kaj ti misliš, da bo potrebno delati. Pa bomo potem skupaj debatirali o tem, kaj misliš ti in kaj misli kdo drug. Če pa ti je namen zgolj mešati meglo pa izvoli to delati dalje
jezen.gif

semnov

Pripravnik
19. feb 2009
192
17
18
Samo za resne, ki bi radi prešli na net metering.
Torej, to deluje, imam pogodbo z GENi, enkrat na leto se naredi obračun, koliko sem oddal in koliko prejel. Plačam samo razliko če je prejete več kot odane.
Kdaj se bo povrnilo, še ne vem, bom videl po enem letu obratovanja. Ja stroškov je kar nekaj, sicer tudi avto nekaj stane, pa samo odnaša cekine.
Investicija je enostavna, ker ni veliko papirjev, ni veliko soglasij ipd.
Zakaj imam pogdbo z GENi, ker imajo najnižjo ceno za enotarifno merjenje. Saj pri samoskrbi pride v poštev samo ET.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Napiši kaj več o svoji SE. Koliko kW, orientacija strehe, lokacija, cena, keš ali kreda, izkoristek panelov, stroški dovoljenj, novogradnja ali ne - morebitne predelave omrežja?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.981
6.994
113
Meni pri vsej tej stvari samo ena variabila na gre v računico.

Namreč ko je največ sonca oz ko sonce sploh je (recimo od novembra do februarja) me sploh ni doma, takrat je poraba štroma skoraj nična.

Poleti sem mogoče doma nekaj ur, ampak spet...ponavadi se rabi štrom zvečer/ponoči, ko pa sonca ni.

OK, prodajam štrom nazaj v omrežje, pa se to splača?, je garantirano da bodo odkupovali po xy ceni še XY let, ker ko bo trg prenasičen, bodo rekli lepo hvala lepo?
Za industrijske stavbe mi je vse jasno, za stanovanjske pa bolj ne, vsaj ne brez nekih dodatnih sistemov, ki bi to regulirali in hranjevali; baterije, zalogovniki, ipd.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.981
6.994
113
ja saj vidim štrom, čez noč gre dupla količina štroma

mogoče bi moral še preračunat če bi nabavil enotno tarifo in pač prestavil navade na "čez dan", ampak jebemo kompliciranje
smile-1.gif

ne vem pa kaj bi poleti več trošil kot pa pozimi, v bistvu še gre manj štroma, ker je dlje svetlo, manj se mora vodo gret, klima manj porabi ...

I

Izbrisan uporabnik #9334

V pisarni luč vedno gori, pa če je dan ali pa noč. In teh "pisarn" je bistveno več kot pa stanovanjskih hiš, kjer se ugaša luč.

Počakej še par let ko se bomo še vozili na elektriko, nam že sedaj šlogajo kakšen energetski kolaps bomo doživeli, če ne bomo postavili v Krškem še par blokov
rolleyes-1.gif
.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Ti moraš gledat svojo letno porabo, temu ustrezno postaviš elektrarno. Vso energijo, ki ti jo elektrarna proizvaja oddajaš v omrežje ter iz njega jemlješ kar ti rabiš. Zato se ni treba obremenjevati kdaj proizvajaš in kdaj trošiš.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.981
6.994
113
Kdo pa ti bo zasiguran odkupno ceno za 20+ let? oz ob trenutni odkupni ceni, samo to torej, kdaj se povrne investicija?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Če jaz prav razumem te GEN.i akcije..tu sploh več ne gre za odkup energije in da bi s tem služil..zgolj pokrivaš svoje potrebe in mogoče ustvariš piko viška (ii ni plačan)..in na tak način nimaš stroška električne energije.

Drugo pa je, da si postaviš elektratno z vidika služenja denarja.tam so zadeve bolj zakomplicirane in si bolj na trhlih nogah glede zagotovljenega odkupa..ker roko na srce..odkupovati po 10 x višji ceni od tržne...ne gre na dolgi rok. To je dobro vkalkulirat,

Jaz osebno sem za prvo opcijo..da si vsak sam proizvaja svojo energijo...oddaje na velik kup, ter iz njega jemlje dol. Si v rangu 10 do 15 jurjev...in to je to. Če imaš mesečnega stroška 100 EUR mesečno...je investicija poplačana v roku 13 do 15 let.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.981
6.994
113
Aha, oni ti pač 1:1 menjajo, koliko kwh daš not, lahko potem vzameš ven, če vzameš več, doplačaš, če daš več not, si sam kriv.

Taka logika?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Točno tako. Ni plačvenja viškov..če jih imaš, jih oddaješ brezplačno. Ti zgolj sam sebe pokrivaš.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.981
6.994
113
To gre skozi, saj verjetno v slo nikjer ne bi naredil viška, mogoče kje na primorskem edino...

Kdo pa ti zagotovi, da bo tako "še vsaj xy" let? Pogodbo z genom je za koliko časA?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.821
6.784
113
pri taščici
Visek naredis lahko povsod , tudi v grapi bolnice franje.
Odvisen je.od.tvoje letne porabe.
Ne mores pa imeti mocnejse od 11kw zaenkrat. To je 12-13k kWh letne prabe priblizno. In ni nujno da si vezan na gen i. Ti das elektriko SOD u al komu ze, gen i ti samo obracun dela.....pa evro mesecno za obracun racuna (pa na koncu leta poslje racun za manjko oziroma si mane roke od tvojih viskov)

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.981
6.994
113
huh, to je preveč, ob TČ voda voda ni potrebe po toliko štroma. No..nekaj je še tu sicer električni avto al pa dva, ampak toliko...dvomim

je kaj manj močnega, 7kw?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.967
-8.669
113
Lahko imaš samo 100W elektrarno, ni problema. Je pa tako, da je razmerje W/€ pri gradnji ugodnejše pri večjih elektrarnah.

P. S. Imej tudi v glavi, da nazivne moči ne boš videl nikoli. Na lep poletni dan opoldan max okoli 4/5 nazivne moči, pozimi opoldan max 1/2.

semnov

Pripravnik
19. feb 2009
192
17
18
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Napiši kaj več o svoji SE. Koliko kW, orientacija strehe, lokacija, cena, keš ali kreda, izkoristek panelov, stroški dovoljenj, novogradnja ali ne - morebitne predelave omrežja?
8 kW
del strehe jug 40%, del zahod 60:
Dravsko polje
izkoristek ne vem, v teh dneh samo 8-14 kW na dan
Cena na ključ kW malo nad 1300
Starejša hiša, priklop direktno v hišni razdelilec, zunaj samo varovalke v omarici pri števcu.
Toliko za začetek.
Še to, z nekom moraš skleniti pogdbo, sam sem z GENi, najugodnješa cena za kWh, v kolikor bi moral doplačati. Če bom kaj daroval, bomo videli, Če bo preveč ostalo, bom sosedom brezplačno polnil mobitele, ter zunaj postavim vtičnico za javno brezplačno polninico EV.