Net metering sončna elektrarna

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
ustav se malo.
Nič ne pozabljam. To si zdaj nekaj kr dodal, nekaj imaš pa tud prav.
V gospodinjstvu je že res več eč. pripomočkov, vendar se ne uporabljajo non-stop. Včasih je bil štedilnik , ki je tolk toka porabil, da je ob prižogu luč manj začela svetiti. Danes so varčnejši. Prebivalstvo niti ne raste tok hitr. Sej nas je zmeraj okol 2mio. Migrante dejmo na stran zaenkrat. Te toplotne črpalke, ki jih imenjaš. naj bi bile varčnejše, kot pa gretje direktno na el. energijo. . Ta revolucija z avti pa še ni bila.... naj pa bi bila.....ok.
Lej... kot pr vsaki stvari..... čimveč elektrike pridelati in jo čimveč prodati.
PS. Kdo pa plačuje el. energijo od javne rarsvetljave??? (mi!!)

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.558
2.963
113
v lokalni ostariji
no, poznam lastnika TČ ki mu je sred največjega mraza odpizdl "matično ploščo" pa je bil lepo 1 teden na mrzlem... TČ stara 3 leta....
še vedno ne vem koliko je STROŠEK vzdrževanja. vse je samo naj bi mogoče bo. bi moralo...

koliko stane čiščenje?
kolikos tane inverter
koliko je še ostalih zadev, ki so podvržene obrabi...

no konkretne številke za 10 letno lastništvo. in koliko % panelov crkne v 10 letih... ne mi bučk prodajat da noben....

vse se troši. tudi paneli. in ti moraš najprej 10 let čakat da dobiš nazaj € plus plačat vzdrževanje.
potem se pa še kakšna sprememba zfgodi, recimo kakšna cenejša oblika elektrike...pa si "zmagal"

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
vse kar pride novo na tržišče, je "ceneje". In bolj zdravo. (tako reklamirajo)
evil.gif

Kolk je že bilo boljših sistemov (od drv, premoga) naprej, da bi danes morali imeti energijo že skoraj zastonj. Pa jih je zmeraj več ki kurijo na drva.
In verjamem, da če bi mi vsi ali večina imela doma neko "pridelovalnico el. energije", kjer bi pridelali 90% energije, bi tistih 10% plačevali tolko kot sedaj 100%. El. energije se pridela tolko in tolko in to treba prodati. Mi plačamo, potrošnike pa ni problem najti. Samo javno razsvetljavo za vsako bukvo postavit, na cerkve xx močnih reflektorjev....itd...itd

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
ustav se malo.
Nič ne pozabljam. To si zdaj nekaj kr dodal, nekaj imaš pa tud prav.
V gospodinjstvu je že res več eč. pripomočkov, vendar se ne uporabljajo non-stop. Včasih je bil štedilnik , ki je tolk toka porabil, da je ob prižogu luč manj začela svetiti. Danes so varčnejši. Prebivalstvo niti ne raste tok hitr. Sej nas je zmeraj okol 2mio. Migrante dejmo na stran zaenkrat. Te toplotne črpalke, ki jih imenjaš. naj bi bile varčnejše, kot pa gretje direktno na el. energijo. . Ta revolucija z avti pa še ni bila.... naj pa bi bila.....ok.
Lej... kot pr vsaki stvari..... čimveč elektrike pridelati in jo čimveč prodati.
PS. Kdo pa plačuje el. energijo od javne rarsvetljave??? (mi!!)
Včasih so se ogrevali z drvmi, premogom, oljem, plinom in praktično nikoli z elektriko. Čeprav je TČ varčna je vseeno fosilna goriva zamenjala elektrika.
Včasih so v enem stanovanju živele tri generacija, danes vsaka generacija v svojem. Včasih si v sobi imel eno 25 W žarnico, danes so po sobah božična drevesca. Včasih si pomil perilo, posodo, prah.. z roko, danes imaš stroj za to in stroj za ono...

Vsakdo teži, da čim več proizvede in čim več proda. Ni tak problem, če je nečesa preveč na trgu, kot je problem je, če nekdo nekaj želi kupiti, pa tega ne more, ker je pomanjkanje na trgu.

PS elektriko za javno razsvetljavo plačujejo občine. Za parkirišče v naši firmi (ker morajo biti vsa parkirišča ob cestah javna in na njih javna razsvetljava) pa potem občina vsaki mesec izstavi račun nam. Rdečkarji, kateri so okupirali energetiko so preveč pogoltni, da bi karkoli šenkali.
evil.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
evil.gif

Kolk je že bilo boljših sistemov (od drv, premoga) naprej, da bi danes morali imeti energijo že skoraj zastonj. Pa jih je zmeraj več ki kurijo na drva.
In verjamem, da če bi mi vsi ali večina imela doma neko "pridelovalnico el. energije", kjer bi pridelali 90% energije, bi tistih 10% plačevali tolko kot sedaj 100%. El. energije se pridela tolko in tolko in to treba prodati. Mi plačamo, potrošnike pa ni problem najti. Samo javno razsvetljavo za vsako bukvo postavit, na cerkve xx močnih reflektorjev....itd...itd
Očitno ne razumeš sistema netmeteringa. Če bi meni tistih 10 % zaračunali toliko, kot bi bilo 100% potem bi ti, kateri bi porabil 90% elektrike, katero sem proizvedel jaz plačal 900%. Po tvoji logiki, se netmetering še bolj splača
evil.gif

I

Izbrisan uporabnik 474

LCOE za elektriko iz sončne energije se v EU trenutno giblje nekje pri 100€/MWh. LCOE pomeni, za koliko bi bilo potrebno prodati proizveden MWh, da bi se pokrili stroški investicije, zavarovanj, vzdrževanja itd. skozi predvideno življensko dobo naprave.
Predvidena življenska doba domače elektrarne se giblje okrog 20 let, industrijskih pa tja do 40 let.

Torej - če GEN-i odkupi kWh za več kot 10c€ na KWh, potem se bo investicija povrnila. Če odkupi za 10c€/kWh, potem si čez 20 let na 0. Če pa je odkupna cena nižja, potem se investicija nikoli ne povrne...

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
LCOE za elektriko iz sončne energije se v EU trenutno giblje nekje pri 100€/MWh. LCOE pomeni, za koliko bi bilo potrebno prodati proizveden MWh, da bi se pokrili stroški investicije, zavarovanj, vzdrževanja itd. skozi predvideno življensko dobo naprave.
Predvidena življenska doba domače elektrarne se giblje okrog 20 let, industrijskih pa tja do 40 let.

Torej - če GEN-i odkupi kWh za več kot 10c€ na KWh, potem se bo investicija povrnila. Če odkupi za 10c€/kWh, potem si čez 20 let na 0. Če pa je odkupna cena nižja, potem se investicija nikoli ne povrne...
Pri netmeteringu GEN-i ne odkupuje elektrike. Elektriko katero proizvede tvoja elektrarna dejansko skladiščiš v omrežju, ko imaš viške in jo jemlješ nazaj, ko imaš manjka. Poračun se konec leta izvedene po enotni tarifi, katera sedaj znaša okrog 12 c€/kWh

PS- kakšen je vzrok, da bi mi domača elektrarna trajala manj, kot službena, če sam opravljam in vzdržujem obe
stupid-1.gif

Nazadnje urejeno:

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Da niso slučajno na tisti industrijski drugačni paneli, invertorji...
In zakaj takšnih panelov, inverterjev ne bi dal na svojo streho. če se življenjska doba podvoji. Verjetno niso dvakrat dražji?

I

Izbrisan uporabnik 474

Nobeden ti ne brani, da bi uporabil industrijsko robo za domačo uporabo. Res je - niso 2x dražji. Faktor je še nekoliko višji

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.821
6.784
113
pri taščici
Tako opremo bi vzel.na 40 letni leasing. Pa da vidim junake ki bodo verjeli v 40 letno delovanje "prodane opreme".
Gen in drugi ponudniki SE in prodaje elektrike imajo očitno tudi računico. Z enim računom potegniti dobiček za katerega bi se sicer morali truditi celo desetletje.
Država bo pa tudi dobila DDV v kosu in ostale dajatve.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
evil.gif

Očitno ne razumeš sistema netmeteringa. Če bi meni tistih 10 % zaračunali toliko, kot bi bilo 100% potem bi ti, kateri bi porabil 90% elektrike, katero sem proizvedel jaz plačal 900%. Po tvoji logiki, se netmetering še bolj splača
evil.gif
stupid-1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Nobeden ti ne brani, da bi uporabil industrijsko robo za domačo uporabo. Res je - niso 2x dražji. Faktor je še nekoliko višji
Imaš mogoče kakšen link kjer bi se videla razlika (cena, karakteristike...) med industrijskimi in domačimi paneli?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.981
6.994
113
Kako pa poteka v praksi poračun, če še imaš kaj v dobro, izplačat ti verjetno ne morejo, če nimaš dejavnosti, se "prenese v naslednje obdobje"?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
evil.gif

evil.gif
stupid-1.gif
Lepo da potrjuješ mojo opažanje, da ne razumeš netmeteringa. Ker pa sem dobra duša tipa rade volje pomagam, da ga boš razumel.

Če bi vsi ali skoraj vsi bili v sistemu netmetering potem ta ne bi mogel obstajati. Ideja netmeteringa je namreč, da takrat ko ima lastnik elektrarne viške energije to daje v omrežje, kjer jo porabijo najbližji sosedje. To energijo katero porabijo sosedje jim zaračuna njihov operater. Ko operater dobi plačilo za to energijo nastane dolg do lastnika elektrarne. Ta dolg operater poravna takrat, ko ima lastnik elektrarne premalo lastne energije. Torej država dobi vse davščine za energijo katera se pretaka po omrežju pa če imamo tisoče malih elektrarn v sistemu netmeteringa ali nobene. Država dobi tudi DDV za izgradnjo male elektrarne in DDV za njihovo vzdrževanje in servisiranje.

PS- Če pa seveda misliš, da bi država uvedla še nek posebni davek na lastništvo takšnih elektrarn, kot je bil v tebi tako ljubem komunitičnem totalitarizmu davek na luksuz (zlato, krzno, kava, pomivalni stroj, barvni TV...) se pa posipam s pepelom.
evil.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kako pa poteka v praksi poračun, če še imaš kaj v dobro, izplačat ti verjetno ne morejo, če nimaš dejavnosti, se "prenese v naslednje obdobje"?
Ker nimaš registrirane pridobitne dejavnosti gredo morebitni viški brezplačno v dobro tvojega dobavitelja energije. Če pa imaš manjko, pa moraš razliko doplačati. Stvar lahko poteka podobno, kot pri pavšalnem plačevanji elektrike- celo leto plačuješ neko ocenjeno porabo, enkrat letno pa se popiše števec in izvede poračun.
Zaradi tega je potrebno dobro poznati svoje potrebe po električni energiji in narediti takšno s primerno močjo. Mogoče na začetku malce podhranjeno, po nekaj letih, ko pridobiš izkušnje in realne podatke o proizvodnji na mikrolokaciji pa dodaš kakšen modul.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.981
6.994
113
No..pa saj tudi dejavnost verjetno ni problem registrirat, pač narediš "popoldanski s.p." pa je?

Zna biti ta zadeva zelo fajn, če imaš "vse kar je možno na štrom", tudi avto, moped, kosilnico
smile-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.558
2.963
113
v lokalni ostariji
telex ali ti prodajaš te elektrarne? ali samo iščeš tolažbo za svoj investicijo (vložek)

še vedno ne vem koliko je dejansko stroškov vzdrževanje.

če kupiš stanovanje in ga oddajaš veš koliko stroškov te čaka vsaj približno (beljenje, mala popravila...) pri teh elektrarnah pa vem samo da je to neki ful dobrega k daješ pa dobivaš pa delaš plus. in si budala če ne verjameš kr tkole na lepe očke....

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
telex ali ti prodajaš te elektrarne? ali samo iščeš tolažbo za svoj investicijo (vložek)

še vedno ne vem koliko je dejansko stroškov vzdrževanje.

če kupiš stanovanje in ga oddajaš veš koliko stroškov te čaka vsaj približno (beljenje, mala popravila...) pri teh elektrarnah pa vem samo da je to neki ful dobrega k daješ pa dobivaš pa delaš plus. in si budala če ne verjameš kr tkole na lepe očke....
Jih ne prodajam, je nimam, sem pa nagibam k izgradnji.

Če pogledaš kakšno sončno elektrarno imaš nosilno konstrukcijo, panele, električne kable in inverter.
Če ne daš vroče cinkane konstrukcije jo boš moral verjetno na kakšnih 10-15 let prebarvati- če ne narediš sam strošek mogoče 200 €
Na panelih se ti bo nabral prah, saje in ptičji iztrebki- čiščenje na dve-tri leta- če ne delaš sam strošek ene ure dela čistilke
Na dve tri leta se preveri stanje vijakov na elektro priklopih -če ne delaš sam strošek ena ura dela električarja.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.981
6.994
113
Se zavarovanje "strehe" kaj podraži na ta račun, krije zavarovalnica vse, v primeru škode?