Nesreča na delovnem mestu

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.551
5.106
113
K razmišljanju me je spodbudila tragična nesreča in smrt treh rudarjev v Velenju. Tri življenja so veliko za neko območje. Imeli bomo dan žalovanja.
Ampak, a je življenje rudarja več vredno kot je življenje gozdarja, kjer je vsako leto kak mrtev? Ali prometne nesreče ljudi, ki so bili v službi. Profesionalni vozniki? Nesreče (običajno tujih) delavcev v gradbeništvu. Imeli smo železniško nesrečo, kjer sta dva delavca takoj umrla.
Kaj točno je meja, da je delovna nesreča dan žalovanja v državi in večja tragedija od druge delovne nesreče?
Vsekakor je spodbuda, da poskušamo svoja delovna mesta narediti varnejša zase in za ljudi okrog nas.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.427
5.001
113
To je tudi mene prešinilo včeraj, kako se določene dogodke plasira skozi medije na polno, ostalo pa so bolj ali manj dnevne novice,
razlika je res v tem, da je to dogodek z več smrtnimi naenkrat in to toliko bolj "šokira", podobno kot letalske nesreče, ki se zgodijo
parkrat letno, medem ko pa na cesta vsako leto umre 1.2mio...

Za medije je pomembno da je čim več ogledov novic in ob tistem času čim več oglasov, saj se s tem dokaže "doseg reklame"...

Ah ja...

• Všeč mi je
Reactions: 8888
19. jul 2007
2.902
1.612
113
Eksplozija v tovarni Melamin se je zgodila 12. maja 2022 okrog 8.35 v obratu slovenskega podjetja Melamin v središču Kočevja. S sedmimi smrtnimi žrtvami je to najhujša delovna nesreča v Sloveniji.

A mogoče kdo kdaj je bil v Republiki Sloveniji razglašen dan žalovanja (npr. zadnji trije primeri).

• Všeč mi je
  • Žalosti me
Reactions: 8888 in Hanzi

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.427
5.001
113
Tudi v tem primeru ni bilo dneva žalovanja...

Mislim da po Titovi smti in letalski nesreči na Korziki ni bilo razglašenega dneva žalovanja na področju Slovenije...

• Všeč mi je

Vadim

Guru
2. jul 2020
5.493
7.132
113
Eksplozija v tovarni Melamin se je zgodila 12. maja 2022 okrog 8.35 v obratu slovenskega podjetja Melamin v središču Kočevja. S sedmimi smrtnimi žrtvami je to najhujša delovna nesreča v Sloveniji.

A mogoče kdo kdaj je bil v Republiki Sloveniji razglašen dan žalovanja (npr. zadnji trije primeri).

Imeli smo strelski pohod v Izoli kjer sta umrla zdravnik in policist - se tudi ne spomnim da bi kaj bilo.

Golob fura populizem.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.787
2.838
113
Dan žalovanja za državo razglasi vlada, za občino pa župan. Tako na prvo žogo je žalovanje v državi razglašeno v primeru, da za smrt ni odgovoren človek (streljanje, Melamin,...).
Na hitro so bila državna žalovanja ob smrti Drnovška 2008, ob neurjih 2007; občinsko pa 2022 ob nesreči v Melaminu.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.551
5.106
113
Dan žalovanja je za nedolžnimi žrtvami in ne za povzročiteljem. V Melamin-u vsekakor ni vseh sedem naredilo napake. Res pa je, da je šlo za grdo kemijo, ki je nočemo in hočemo, da se to dela nekje, kjer ne vidimo, pri rudarjih pa gre za bolj plemenit poklic. Čeprav ga tudi več nočemo, ker povzroča grdi CO2.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.157
682
113
Moje mnenje je, da Golob, Poklukar, dir Policije tam niso imeli kj za pocet, nabirali so si politicne tocke. nic druzga.
Kumer razumem, da je bil tam, ker je domacin pa se okolje ima preko.
To, da se poklonijo ni nic narobe, ne pa iskat tocke tam, pa obljubljat ne vem kaj. Od vlade ne bojo dobli pomoje nic.

Direktor premogovnika, sem pa 100%, da se bo držal tega in poskrbel za svojce.

Je pa to tragedija, mogoce ljudje ki niso iz Velenja ne dojemajo tega tolk mocno, ampak vsi Velenjcani so prizadeti tudi tisti, ki niso direktno povezani z rudnikom.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.419
2.772
113
Rudarski revirji nosijo nek svoj ponos, tradicijo, spoštovanje, ... ki ga verjetno tam živeči čutijo, živijo. Tako lahko razumem skozi leta podajanja zgodb, informacij, v medijih, kulturi, itd. Orleki npr.
Golobovo nabiranje točk je podlo. Že s kazanjem v SG pri otvoritvi nove hiše je takrat dosegel podenj.

• Všeč mi je
Reactions: 8888 in Holobist

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.551
5.106
113
NI prva, ni zadnja situacija, ko politiki poskušajo ob tragediji nabirati politične točke. Če jih, je narobe, če jih ne bi, bi bilo tudi narobe.

Ob vsej sociali ki jo peljemo, bi pričakoval, da je pri nas poskrbljeno za otroke zaposlenega, ki je umrl na katerem koli delovnem mestu. Torej poskrbljeno v materialnem smislu, da lahko pridobijo želeno izobrazbo in preživijo do lastne zaposlitve. Verjetno vsaj za silo tudi je, vem pa ne. Vsaj CSD je možnost, če so dohodki nižji, ampak pričakoval bi še kaj zraven.
Noben pa ne more nadomestiti v njihovem življenju starša, ki ga več ni.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.560
1.159
113
Žal res nekateri poklici tudi po mojem mnenju "požanjejo" preveč pozornosti. Sem že v preteklosti omenil tukaj gori, bogokletno je kaj reči čez pozornost določenih poklicev.

Pepe, bravo za temo. Sigurno jo bodo zvohali novinarji, boš videl, da bo kmalu govora v to smer...

matej_

Guru
25. okt 2007
2.157
682
113
Jaz mislim, da je v vecini normalnih firm poskrbljeno (do neke mere) za otroke delavcev kateri umrejo na delovnem mestu.

pri nas je par let nazaj umrl sodelavec v nesreci v prostem casu med deljeno izmeno in sta firma in sindikat skupej stopla in so kar nekaj let skrbeli za njegova otroka, z nakupom solskih potrebscin, bozicnih daril in tudi nekaj malega v denarju, tako da ce v firmi vse stima je vsaj malo poskrbljeno za njih.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.414
1.410
113
Če še niste dojeli, nas pripravljajo, kako še dodatne milijarde zmetat tja. TEŠ6, premogovniki, ...
Najlažje je to počet skozi socialno konotacijo, za uboge knape se gre.
V resnici pa jih boli patak zanje, ker miljarde povečini poniknejo v druge žepe.

• Všeč mi je

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.592
1.752
113
Dan žalovanja je za nedolžnimi žrtvami in ne za povzročiteljem. V Melamin-u vsekakor ni vseh sedem naredilo napake. Res pa je, da je šlo za grdo kemijo, ki je nočemo in hočemo, da se to dela nekje, kjer ne vidimo, pri rudarjih pa gre za bolj plemenit poklic. Čeprav ga tudi več nočemo, ker povzroča grdi CO2.

Tudi v rudniku je lahko prišlo do človeške napake, ki je sprožila plaz. Ne vemo. To da jih v 2025 preseneti struktura kamnin...

Pa tudi v Melaminu ni prav, da vso krivdo valimo na reveža, ki je priklopil. Če bi bili varnostni standardi malo višji, do tega sploh ne bi smelo priti.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.592
1.752
113
Jaz mislim, da je v vecini normalnih firm poskrbljeno (do neke mere) za otroke delavcev kateri umrejo na delovnem mestu.

pri nas je par let nazaj umrl sodelavec v nesreci v prostem casu med deljeno izmeno in sta firma in sindikat skupej stopla in so kar nekaj let skrbeli za njegova otroka, z nakupom solskih potrebscin, bozicnih daril in tudi nekaj malega v denarju, tako da ce v firmi vse stima je vsaj malo poskrbljeno za njih.

Kaj ne dobijo itak pokojnine?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.551
5.106
113
Tudi v rudniku je lahko prišlo do človeške napake, ki je sprožila plaz. Ne vemo. To da jih v 2025 preseneti struktura kamnin...

Pa tudi v Melaminu ni prav, da vso krivdo valimo na reveža, ki je priklopil. Če bi bili varnostni standardi malo višji, do tega sploh ne bi smelo priti.
Odvisno, kako gledamo. Skoraj vse je lahko človeška napaka. Če ne bi rili pod zemljo, ne bi noben umrl. Če bi bili pri kemikalijah povsem različni priklopi, kjer napake niti ne bi mogel narediti, tudi ne bi bilo eksplozije. Napake se običajno začnejo veliko prej, kot se zgodi res usodna napaka. Gre za celo verigo. Pri dokumentarcih o preiskovanju letalskih nesreč včasih to lepo poudarijo.
Nismo popolni in delamo napake. Spoštovanje do enakih žrtev bi moralo biti enako. Prav tako, kar se tiče pomoči države svojcem. Lahko pa seveda podjetje pomaga še dodatno. Narobe bi se mi zdelo, če bi država sedaj sprejela neko odločitev, ki bi veljala samo za ponesrečene rudarje.

• Všeč mi je
Reactions: Yogi