Nespoštovanje odpovednega roka

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Delavka ima v pogodbi za nedoločen čas vpisan odpovedni rok 30 dni. Včeraj se je z delodajalcem sprla in mu nato izročila odpoved delovnega razmerja, danes pa je izvedela, da jo je delodajalec že odjavil brez odpovednega roka. Kakšen je zanjo postopek za naprej?

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Mislim, da tukaj ni kakšnega posebnega postopka. Pač ji je naredil uslugo in ji ni še ta mesec treba bit pri njemu in je takoj frei.
Če se ne motim je odpovedni rok pravica delodajalca, da delavec ne more kar pobrisat.
Postopek za naprej je, da išče novo službo.
wink-1.gif

lp

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Ne razumeš. Ona si ŽELI odpovedni rok, ker ne bi rada ostala takoj na cesti. Po moje odpovednega roka nikakor ne gre jemati samo enostransko.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Edino ce on zgoljufa da je ona oddala odpoved ze pred 1 mesecem...

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Mislim, da tukaj ni kakšnega posebnega postopka. Pač ji je naredil uslugo in ji ni še ta mesec treba bit pri njemu in je takoj frei.
Če se ne motim je odpovedni rok pravica delodajalca, da delavec ne more kar pobrisat.
Postopek za naprej je, da išče novo službo.
wink-1.gif

lp

Ja, ne sme kar pobrisat.
smile-1.gif

30 dni mora še ostati v isti službi in za to prejeti plačo. Če delodajalec želi, ji lahko reče, naj ostane doma ampak bo še vedno prejela plačo. (če bi recimo delala škodo podjetju)

Težko pa verjamem, da je bilo v pogodbi napisano, da v kolikor da delavec odpoved preneha odpoved veljati takoj.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Edino ce on zgoljufa da je ona oddala odpoved ze pred 1 mesecem...

Ja pa kaj še. (čeprav vem, da se je to prijateljici zgodilo)
2 izvoda odpovedi. Enega ti delodajalec potrdi, da ga je prejel, drugega mu daš. Problem solved!

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Se je tut kolegu zgodil da je naslednji dan bil prost ker se je iz šefom zagrabil...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ni res. Odpovedni rok je obojestranski, razen če pride do sporazumne prekinitve dela. Poznam pa primer, ko je delodajalec nanogal delavca in ponaredil njegov podpis na sporazumni prekinitvi. Je bil hudo presenečen, ko se je šel prijavit na zavod. Za delodajalcem pa je stala odv. pisarna Senica... Potem veš koliko je imel šans...
Skratka, če te vrže na cesto (pa četudi spor) imaš pravico do odpovednega roka in odpravnine. Samo ne smeš podpisati sporazumne prekinitve dela...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ni mi jasna zadeva. Ženska se spre in hoče nehat delat, a hkrati pa še želi biti tam 1 mesec in dobit plačano?

edit: malo strpnosti prosim

Nazadnje uredil moderator:

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ni mi jasna zadeva. Ženska se spre in hoče nehat delat, a hkrati pa še želi biti tam 1 mesec in dobit plačano?

Poznaš situacijo? Najbrž ne, zato se vzdrži takšnih komentarjev.

Nazadnje uredil moderator:

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Citat:
30 dni mora še ostati v isti službi in za to prejeti plačo. Če delodajalec želi, ji lahko reče, naj ostane doma ampak bo še vedno prejela plačo. (če bi recimo delala škodo podjetju)

Tole je najbolj pravilno ja. Sem vedel, da sem nekaj pozabil, pa se nisem uspel spomnit.

Moram reči, da imamo pri nas zaenkrat še kar srečo, ker se smo še z vsakim sporazumno dogovorili in se nismo skregali, zato nasrečo nimam teh izkušenj.

lp

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Nevem kaj ti ni jasno. Da lahko u miru išče novo službo. Ko se podpiše pogodba je odpovedni rok tam za korist obeh:
-za delodajalca: da mu ne more zaposleni takoj pobegnit, če dobi kakšno ponudbo in lahko v tem času mirno najde novega zaposlenega. Zaposleni pa zaključi svoje delo in preda projekte nasledniku.
-za zaposlenega: da ga delodajalec ne more čez noč vržt na cesto in si lahko v tem času poišče novo službo.

Ali more bit korist sam za delodajalca, če da zaposleni odpoved, za zaposlenega pa ne, če ga delodajalec odpusti? Ti mal preveč preferiraš pravice delodajalcev. In to ni zdravo delovno okolje, kjer ima sam ena stran pravice...

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Daj povej mal več :
ali je karkoli podpisala
ali je dobila pisno odpoved
ali je imela odpoved deponirano pri delodajalcu
......
.....
Pojasni pa bomo poskušal rešit kar se še da
lp
r

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Saj je kinmod napisal vse... ženska se je sprla z delodajalcem in mu po tem predala pisno odpoved.

Ni mi jasno zakaj bi delodajalec moral upoštevati 30-dnevni rok... le ta je namenjen za zaščito njega ( v primeru, da delavec odpoved) oz. delavca (če da delodajalec odpoved).

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Saj je kinmod napisal vse... ženska se je sprla z delodajalcem in mu po tem predala pisno odpoved.

Ni mi jasno zakaj bi delodajalec moral upoštevati 30-dnevni rok... le ta je namenjen za zaščito njega ( v primeru, da delavec odpoved) oz. delavca (če da delodajalec odpoved).

Tako enostavno pa spet tole ne gre.

Kaj pa če je bil spor plod enomesečnega šikaniranja delavke? Normalno, da je potem sama dala odpoved. Skratka: ne poznamo vseh okoliščin, povedali smo pa več ali manj vse možne variante.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Ko daš odpoved ti mora delodajalec sporočiti datum prenehanja delovnega razmerja. Lahko je naslednji dan, lahko pa te drži (v tem primeru) še največ 30 dni.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ti pa si nek podjetnik...
Če daš odpoved moraš upoštevati odpovedni rok... Lahko se zdilaš za krajšega, ampak odpovedni rok obstaja in spoštovati ga mora tako delodajalec kot delojemalec.
Lahko se ga skrajša, ampak strinjti se morata oba...

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Čemu je namen odpovednega roka? Namen odpovednega roka je, da se zaščiti tisti, ki je odpoved prejel. Odpovedni rok ni namenjen zaščiti tistega, ki je odpoved dal.

In, Roberto, napisal si prav... če daš odpoved moraš upoštevati odpovedni rok. Če jo pa prejmeš pa?
In v tem primeru je delodajalec prejel odpoved.

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Res bi rad odgovor nekoga, ki zadevo obvlada in ne temelji svojega odgovora na logičnem sklepanju. Meni npr. logično sklepanje pravi, da se odpovedni rok vedno upošteva, razen, če se obe strani strinjata, da se opusti. Če pa se ena od strani ne strinja, potem pa to po moje pomeni, da ji je kršena pravica, ki je zapisana v pogodbi. To je moje sklepanje, če je pa pravilno pa ne vem.