Nenavadna hrana (iz tujine)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Mi je pa žal, da nisem v Bangkoku probal pohanih kobilic (ali kaj je že bilo), ker jih potem na moji poti nisem nikjer več videl.
Jaz sem jih v mehiki. Kot čips brez okusa, je treba v kako omakco pomakat.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Eno simpl vprašanje: če bi si človek želel speči kakšno mačko - a se da to meso kje legalno kupiti v Sloveniji? malce usekano vprašanje - a je sploh legalno pridelovati in prodajati meso mačk in psov v Sloveniji?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Nimam pojma, niti želje
wink-1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Niti jaz, me pa vseeno zanima ali so kakšne omejitve pri vrstah mesa, ki se lahko pri nas prodaja? Recimo meso aligatorjev, kač, mačk, psov, kobilice, ščurki?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Mislim, da izrecno ni prepovedano. Bi pa najbrž morala kako reči zdravstvena inšpekcija, tukaj pa bi se sigurno kaj zataknilo.

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Veterinarska inšpekcija bi imela glavno besedo. Težka bo, ker jih ne moreš humano usmrtit drugače, kot da jih "zastrupiš"

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Eno simpl vprašanje: če bi si človek želel speči kakšno mačko - a se da to meso kje legalno kupiti v Sloveniji? malce usekano vprašanje - a je sploh legalno pridelovati in prodajati meso mačk in psov v Sloveniji?

ce lahko gojimo zajce za zakol, nevem zakaj nebi smeli mack.

Pomoje lahko doma na hofu tut leva odereš, ce si ga sam vzredil. Pa tudi ce si ga kupil, nenazadnje je
tvoj.

max. Kaj rabis, da je lokalni vet. Seznanjen, oz.
Da da oceno "zdravo za zakol"

vsaj mislim tako, in je nekak tut logicno.

Ce zdaj pograbim noz in piknem enega mojih psov, ga fliknem v protfan in zacnem z pecenjem,
dvomim da mi kater kresalček lahko kaj...

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Jap, nekje v 50ih letih smo jih imeli doma cel kup, ker jih je kupoval Lek za poskuse
tongue-1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Mah, ta država itak bazira samo na svinjetini na 1001 način - zrezki, reberca, klobase, pršut itd + piščancih + govedini. Ob petkih pa si folk privošči še kakšnega osliča, orado, brancina ali lignje. To je to. Puranje meso živi v kvazi dunajskih šniclih, kamor sicer paše le in samo teletina (kar pa slo gostinci ne prakticirajo zaradi višjih cen teletine in raje uporabljajo svinjske ali puranje šnicle).

Ko si kdo zaželi npr jagnjetino pa jo je praktično nemogoče dobiti kar je naravnost fascinantno. Ni problema dobiti nilskega ostriža v vsaki vukojebini. Jagnjetina pa je čudo božje, da o divjačini raje ne začnem. Kje je potem še vse ostalo...race, goske (z izjemo zamrznjenih).

Muce in peseke pa ne najdeš nikjer četudi bi jih kdo želel poskusiti. Saj štekam, da bi se 99,99% ljudi obrnilo ob postavki na meniju "Pražena bedrca mladega kokeršpanjela na bohinjski način" ali pa "Pleskavica iz mesa angora mačke, prešpikana s sirom in začinjena z mačkaval sirom". Ampak mogoče bi pa kdo vseeno poskusil. Recimo Cat burger.

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik grobo pravi:
Veterinarska inšpekcija bi imela glavno besedo. Težka bo, ker jih ne moreš humano usmrtit drugače, kot da jih "zastrupiš"

koliko bolj humano pa umre prašiček od lokalnega kmeta?

To ni debata. Tudi za prašička so predpisani postopki humane (kar je bolan izraz) usmrtitve.
V osnovi pa imamo itak dve kategoriji živali (nisem čist 100% če tudi zakonsko, ampak mislim da ja) - ljubiteljske in ekonomske.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
da se dobiti milion različnih vrst mesa. res zamerznjenih ampak jebat ga... recimo kačo klopotačo, kenguruja... ce bi pa mucija zaklal in iz kože dal bi pa najbrž 100000 ljubiteljev živali v luft skočlo

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
pojma nimam, kje dobit mačka, je pa dejstvo, da ga ne lpčiš od domačega zajca. Lahko probate pri lokalnem Kitajcu če vam postrežejo z modriiiim pisčaancem :p

LP D

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
pojma nimam, kje dobit mačka, je pa dejstvo, da ga ne lpčiš od domačega zajca. Lahko probate pri lokalnem Kitajcu če vam postrežejo z modriiiim pisčaancem :p

LP D

Ko sem bil mislim da je bila Nova Kaledonija, smo šli skoz tržnico in nato še zaprt del, kjer so na ledu imeli ribe, ipd.
in sem naletel tudi na zajce. In vsi brez izjeme so imeli ob odrtem telesu še glavo. Ni mi delo miru da nisem z mojo
polomljeno obžalovanja vredno francoščino vprašal gospoda z nožem za pultom zakaj je temu tako, in videlo se je
da ga to vpraša vsak turist, in povedal je (če sem prav razumel), da če zajci nebi meli glave, nebi prodal niti enega,
ker je videl da sem razumel napol, mi je naprej razlagal, da je pač pri njih v Numei neke vrste nepisano pravilo, da
zajec mora met glabo, saj ti drugače lahko prodajo mačko, če ji odsekajo rep in glavo ter jo malo priredijo.

Glede nato kako resen je bil se vrjetno ni šalil, tako da to da ne ločiš mačke od domačega zajca bo držalo.
(v kolker nisi mesar in letno zakolješ 500 zajcev)

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik grobo pravi:
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik grobo pravi:

koliko bolj humano pa umre prašiček od lokalnega kmeta?

To ni debata. Tudi za prašička so predpisani postopki humane (kar je bolan izraz) usmrtitve.

No sej če bi humano ustrelil mačko, jo potemtakem tut lahko zakonsko poješ?

Pač šus v zatilje al kako rešijo muk današne prašiče?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
da se dobiti milion različnih vrst mesa. res zamerznjenih ampak jebat ga... recimo kačo klopotačo, kenguruja... ce bi pa mucija zaklal in iz kože dal bi pa najbrž 100000 ljubiteljev živali v luft skočlo
A ni zanimivo? Pri žrebičkih, jagenjčkih in kozličkih je pa vse okej. Da ne omenjam horseburgerja.
tongue-1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ja saj, to mene najbolj fascinira. Vsak dan pokoljejo, v glavo šusnejo ali vrat prerežejo deset tisoče živalim, ki spadajo v zakoreninjen spekter slovenske mesne folklore (prasci, kure, goveje, purani) in je vse OK. Vse ostalo pa bog ne daj niti omeniti.

Res me zanima, kaj bi naredili v klavnici, če bi jim tja pripeljal škatlo mačk in bi jih predal v zakol, enako kot kakšno drugo živino.

Dajmo drugače: kaj pa če se nekomu pač zahoče mačjega mesa. Hebat ga, okusno mu je. Malce eksotično. Kako naj pride po legalni poti do tega mesa? Je sploh kje v EU naprodaj? Razen pod pultom in tako, da zakolješ domačo mačko ter jo vržeš iz kožuha ali pa skrivoma pobiraš še topel in rahlo migajoč road kill?

Ko smo že pri ogabnem - kakšen je status road killa? Se ga lahko pobere in odpelje domov ali pa pri tem človek tvega kakšno blesavo kazen in kakšno? Je npr na cesti zbita srna sploh užitna? Npr kakšno je meso? Se pozna "način usmrtitve" z odbijačem?

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Način usmrtitve se pozna, če ti jo rata kresnt sam po buči je prva liga, drgač se pa razletijo koščice u 3 pm. Če jo zgaziš in te noben ne vidi, sam krivčka iz ladlca pa kri spustit, obesit iz kože dat in ohladit. Pa dober tek
smile-1.gif

lp D

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
pri divjačini je fora da moraš poklicati lovce... problem je ker se vze zmelje...

drugače pa v klavnici ne koljejo malih živali... v slo najbrž nebi mogel priti do mačke... pa tudi če bi jih jedel in pekel bi bil skoraj zagotovo stigmatiziran!

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Zakon o zaščiti živali pravi:
Mučenje živali je:
– nepotrebna ali neprimerna usmrtitev živali.

2. Rejne živali so kopitarji, parkljarji, perutnina, kunci, kožuharji in druge živali, ki se vzrejajo ali redijo za proizvodnjo hrane, volne, kož, krzna ali za druge gospodarske namene.
4. Hišne živali so psi, domače mačke, sobne ptice, mali glodalci, terarijske, akvarijske in druge živali, ki se vzrejajo ali redijo za družbo, varstvo ali pomoč človeku.

15. Zakol živali je način usmrtitve živali za prehrano ljudi. Obredni zakol živali je zakol živali z religioznim ceremonialom, ki ga opravi pooblaščena oseba verske skupnosti.
17. Usmrtitev živali je postopek odvzema življenja živali, pri čemer se za dopustno usmrtitev šteje postopek, ki povzroči živali hitro izgubo zavesti in smrt brez trpljenja.

Prepovedana ravnanja so:
– streljanje živali ne glede na vrsto orožja oziroma strelne naprave;

To je samo par stvari, ki vodijo v to, da si kazensko preganjan, če "zakolješ" mačka, usmrti ga pa lahko samo veterinar.