Nemško govoreča manjšina v Sloveniji

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.902
113
Glede na navdušenje nekaterih nad Orbanom boš prej dobil madžarsko, ne da bi prosil zanj. Penzijo mislim.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Vsaka bo dobrodošla k naši - če drugega ne za dva tanka goriva. ;)

Drugače pa MB ni bil nikoli pod madžari.

I

Izbrisan uporabnik #488

Dunaj: Podpora priznanju nemško govoreče skupnosti v Sloveniji kot manjšine

V Sloveniji naj bi po nekaterih ocenah živelo okoli 2.000 pripadnikov nemško govoreče skupnosti, ki sicer ne živijo na strnjenem območju. Za njihovo priznanje v slovenski ustavi po vzoru italijanske in madžarske manjšine v Sloveniji se Avstrija zavzema že nekaj časa, k temu je 20. marca v Ljubljani pozvala tudi zunanja ministrica.

Ok, imamo Italijane in Madžare, manjšina.

Imamo tudi osebe, ki govorijo nemško, narodnost? (Nemci, Jodl? kaj so?)

Pa 2000 jih je baje...

Jodlarom se malo meša.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Pa p.zda, ti si iz Maribora; kje si zadnjih 50 let? To želijo že skoraj takoj od po drugi vojni in zelo teoretično gledano so težnje legitimne glede na narodnostno sestavo mariborčanov od Marije Terezije pa do konca 2. vojne.

Cca 15 let nazaj smo prodajali en prostor, ki ga je kupila nemško govoreča manjšina v MB za svoje potrebe - največji "donator" = koroški glavar Haider. ;)

Ampak da se razumemo - ko jih j.be!!!

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.373
5.646
113
Sicer nobene......sam pa je umesna glede na politično situacijo in pač ker je nekdo omenu imaginarno željo po avstrijskem standardu/peMzijah :)

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Moderator
kakšno vezo ima to z temo?
Debata je o penzijah če morda nisi opazil.
Avstrijske penzije, mađarske penzije....
Screenshot_20180518-135328.jpg

I

Izbrisan uporabnik #488

Pa p.zda, ti si iz Maribora; kje si zadnjih 50 let? To želijo že skoraj takoj od po drugi vojni in zelo teoretično gledano so težnje legitimne glede na narodnostno sestavo mariborčanov od Marije Terezije pa do konca 2. vojne.

Cca 15 let nazaj smo prodajali en prostor, ki ga je kupila nemško govoreča manjšina v MB za svoje potrebe - največji "donator" = koroški glavar Haider. ;)

Ampak da se razumemo - ko jih j.be!!!

Saj si videl, kaj sem napisal.

Zato sprašujem, al hočejo Avstrijci svojo manjšino, al "Nemci". Ker oglašajo se iz Dunaja, ne iz Berlina.

Ker sedaj imamo narodnostne manjšine, Italijane in Madžare, ne pa skupnosti, ki govorijo isti jezik in to bi bilo nekaj novega, za kar so si še prizadevali po osamosvojitvi. Torej ne po narodnosti, ampak po jeziku = nemško govoreča skupnost, ker so seveda Nemci jezikovna skupina in ne narod.

Zato tukaj nekaj fali tej ideji in mi ni jasno, kaj točno hočejo, ker pri nas imamo samo narodnostne manjšine.

Sicer se pa strinjam, da lahko pridejo samo na "Pohorje"...

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83

Zato sprašujem, al hočejo Avstrijci svojo manjšino, al "Nemci". Ker oglašajo se iz Dunaja, ne iz Berlina.

Ker sedaj imamo narodnostne manjšine, Italijane in Madžare, ne pa skupnosti, ki govorijo isti jezik in to bi bilo nekaj novega, za kar so si še prizadevali po osamosvojitvi. Torej ne po narodnosti, ampak po jeziku = nemško govoreča skupnost, ker so seveda Nemci jezikovna skupina in ne narod.

Zato tukaj nekaj fali tej ideji in mi ni jasno, kaj točno hočejo, ker pri nas imamo samo narodnostne manjšine.

Kaj točno hočejo? Saj pravijo, radi bi bili manjšina, in vse kar k temu statusu paše. Torej predstavnika v parlamentu, šole v njihovem jeziku, denar od države......
Potem, čez desetletje, ko se bo to uleglo pa odcepitev. ker Štajerska naj bi bila po njihovem od nekdaj nemška.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.460
573
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Kaj točno hočejo? Saj pravijo, radi bi bili manjšina, in vse kar k temu statusu paše. Torej predstavnika v parlamentu, šole v njihovem jeziku, denar od države......
Potem, čez desetletje, ko se bo to uleglo pa odcepitev. ker Štajerska naj bi bila po njihovem od nekdaj nemška.

Ne vem, če gre toliko za Štajersko. Po mojem gre bolj za Kočevske Nemce. Tukaj je Dolfe svoje naredil in jih je praktično zmanjkalo.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje

avstrijci itak narod niso ampak malo mešani nemci...

igiNo1

Guru
24. feb 2018
1.467
674
113
Avstrijci ne morejo biti narod, ker nimajo svojega jezika. zato se tudi Hrvati toliko trudijo s svojo hrvaščino