Nelegalen prehod hrvaške meje

gr69

Guru
15. dec 2009
11.662
2.701
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik yamahafazer pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
a mi ne moremo cez te maloobmejne brez tezav..al so to kaki 3 razredni prehodi.

Čez maloobmejni prehod lahko prestopijo državno mejo osebe z maloobmejno prepustnico. To pa dobiš - ne me držat za besedo - če imaš stalno prebivališče max 10 km od meje z RH

Če se ne motim, je dodatni pogoj, da imaš na drugi strani zemljišče/bivališče in lahko dostopaš do njega samo preko Hrvaške (recimo predeli ob Muri, kjer meja večkrat prečka reko).

ne-ne-1.gif
Ne rabiš meti prek lastništva - dovolj je, da imaš stalno bivališče v "maloobmejnem pasu" (ne vem na pamet koliko stran od meje, iskati pa se mi tudi ne da) in lahko na svoji občini dvigneš obmejno prepustnico (nevzgravžno roza barve). Prehod seveda dovoljen le na uradnih mejnih prehodih med delovnim časom - prehodi izven prehodov le s posebnimi dovoljenji.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.820
555
113
42
povsod malo
Jaz sem namerno šel čez mejo pri Rogatcu pa mi hrček nič ni težil sem mu rekel po slovensko, da grem malo naprej pa je rekel ni panike saj ni vojna. Faca v glavnem
cheer.gif

Najbolj je pa težila slovenska patrulja kaj delam zadnji dve uri na tem območju...čist neprijazen

moho

Pripravnik
30. avg 2007
208
0
16
A) če greš iz RS v RH in te dobijo hrvaški policisti, te bodo prijeli, oglobili (v kunah) in po Sporazumu o izročitvi in prevzemu...vrnili slovenskim policistom na mejnem prehodu, ki je za to določen. Slovenski policisti te bodo oglobili po Zakonu o nadzoru državne meje .
B) slovenski policisti ti ne morejo slediti na HR, ampak bodo obvestili hrvaške kolege in če te kasneje dobijo oglobili po Zakonu o nadzoru državne meje.
C) Če prideš iz HR v RS nedovoljeno in te slovenski policisti zalotijo, te bodo oglobili po Zakonu o nadzoru državne meje (vedno je višina globe 400 - polovička 200 €).

Takšni so postopki (malo poenostavljeno), vedno pa obstajajo še druge možnosti, npr. opomin oz. opozorilo.

Do prepustnice so upravičeni tisti prebivalci, ki živijo na območjih tistih občin, ki mejijo z RH (po SOPS-u) SOPS - seznam naselji , so pa določeni MP, preko katerih lahko greš tudi, če nimaš obmejne prepustnice po SOPS-u, ob tem, da so izpolnijo določeni pogoji.
Malo poenostavljeno.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hm, zanimiva debata...

Kako pa ti nekdo (policist, bilokatere strani) dokaže, da si ilegalno prečkal mejo, če te ustavi na cesti, ne direktno na mejnem prehodu? Če maš s sabo osebno, ti ne more preverit štempiljke od mednarodnega prehoda, kako ve, da si šel čez tam, kjer naj ne bi šel?
confused-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.655
450
83
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Hm, zanimiva debata...

Kako pa ti nekdo (policist, bilokatere strani) dokaže, da si ilegalno prečkal mejo, če te ustavi na cesti, ne direktno na mejnem prehodu? Če maš s sabo osebno, ti ne more preverit štempiljke od mednarodnega prehoda, kako ve, da si šel čez tam, kjer naj ne bi šel?
potem je očitno da si spiz_dil enim in drugim. Sam pazi, ker se lahko zgodi, da te bodo opazoval, kje greš nazaj.

Drugače je pa že nekdo gor napisal kako je s tem. Če nimaš dovoljenja za maloobmejni prehod, si ilegalno prečkal mejo.
(PS Kolesarji je ne dobijo)
wink-1.gif