Nekaj detaljnih vprašanj o uvozu, carini, računih

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.710
113
Recimo, da bi iz Pakistana uvažal neke stvari kot s.p. (niso praški
evil.gif
).
Prodajalec prodaja na Ebayu zadeve, jaz kupim, plačam s PayPal-om in zadeva pride na carino. Tam seveda nabijejo gor DDV in ustrezno carino in to normalno plačam. Za carino je dovolj, da jim pošljem izpisek iz PayPal-a, kjer se vidi tudi št. dražbe (ali je to dovolj za pravno osebo?, do sedaj imam namreč izkušnje zgolj kot privat oseba).
1.) Ali je ta dovolj tudi za davčno, da to vrednost prizna kot nabavni strošek (seveda plus carina in DDV)? Ta znesek bo seveda razviden tudi iz izpiska kreditne kartice, tako da ni moj namen, da bi nekaj čaral tukaj.
2.) Če ta izpis ni dovolj, kakšen račun mora biti? Nekateri prodajalci na Ebayu sicer tudi pošljejo ''račun'', da plačaš. A je le ta potem dovolj?
3.) Če ni, ali obstaja kakšen način, da to davčno pravilno uredim?
4.) Še eno rahlo zmuzljivo vprašanje. Včasih npr. cariniki kaj spregledajo in zadeva gre čez brez carinskega postopka. Kaj v tem primeru narediti, če je vrednost večja od 22 EUR. Se ''samoprijavit'' in oračunat DDV in carino ali davčna ne bo nič težila zaradi tega?
Za konstruktivne odgovore se vnaprej zahvaljujem.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Hm, kot sem rekel na ZS bolj malo vem o tem pa vendar bom napisal to kar vem. To kar kupimo pri nas v tujino so večinoma kakšna vozila in oprema, pa še to je večinoma znotraj skupnosti. Tisto kar kupimo zunaj skupnosti se seveda ocarini. Smo pa pri nas v vsakem primeru imeli vključeno špedicijo. Izdelek je bil v nekem primeru s slovenskim prevoznikom pripeljan iz mislim, da San Marina. Ko je prevoznik prišel na mejo se je avtomatsko vključila špedicija, ki nam je izstavila račun za svoje stroške posredovanja, za izdajo bančne garancije za plačilo DDV, itd (bom če ne bom pozabil jutri pogledal točno kaj vse je bilo gor). Potem pa smo od carinskega urada dobili račun za plačilo carine in DDV-ja na predmet, ki smo ga uvažali. Po mojem bo pri tebi zelo podoben postopek. Ti namreč sedaj kot pravna oseba uvažaš nek predmet, ki izvira izven skupnosti. In se bo po moje ko bo prišel do carine (bodisi na letališču, bodisi na morju,....) avtomatsko vključil ustrezni špediter in ti poslal vse papirje. Če pa kupuješ nekaj kar je po izvoru iz področja skupnosti pa ti dobavitelj tako izda račun oz. če gre za fizično osebo imaš potrdilo o plačilu kot osnovo za ostale zadeve.
Tako da imaš vedno neko podlago (po mojem mnenju), v primerih ko so prodajalci pravne osebe dobiš zraven račun, ko pa prodaja fizična oseba, pa imaš potrdilo o plačilu in izpisek dražbe, ki je za moje pojme kupoprodajna pogodba. Seveda pa v tem primeru obračunaš DDV na celotni znesek, ki si ga plačal tej fizični osebi.
Bi pa predlagal, da probaš poklicati še na kako špedicijo na LJ letališču in jih malo pobaraš, pa morda še na DURS. Ko sem jaz imel lani en uvoz letala iz Švice, so bili na davčni ful prijazni in sem se potem na koncu pogovarjal kar z enim, ki je pripravil en posebni zakon o obdavčitvi letal, ki se uporabljajo znotraj skupnosti,....., v glavnem lahko jih samo pohvalim, ker so mi dali ful informacij. Res pa je da je to vse off the record pri njih. Za točne odgovore moraš namreč postaviti pisno vprašanje in čakaš na odgovor tudi več mesecev.
Evo upam, da sem ti vsaj malo pomagal in da nisem natrosil preveč neumnosti.

Luckana

Pripravnik
29. apr 2009
66
0
6
Pozdravljen,

nimam izkušenj s PayPalom niti ne vem kako izgleda njihov dokument. Vendar: ko boš uvozil robo, moraš imeti za potrebe DURSA račun za blago, ki MORA vsebovati vse obvezne sestavine (datumi, davčne številke-tvoja in od prodajalca)...
Ko bo blago prišlo na carino, ti bo špedicijsko podjetje zaračunalo ddv, ki si ga boš potem lahko pri obračunu ddv lahko odbil.

Torej moj nasvet je, da poskrbiš, da bo račun na osnovi katerega boš uvozil blago ustrezen, vse ostalo pa kot ti je že napisal Ribicija pride s strani špediterja.

Lp, Lučkana

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Luckana pravi:
Pozdravljen,

nimam izkušenj s PayPalom niti ne vem kako izgleda njihov dokument. Vendar: ko boš uvozil robo, moraš imeti za potrebe DURSA račun za blago, ki MORA vsebovati vse obvezne sestavine (datumi, davčne številke-tvoja in od prodajalca)...
Ko bo blago prišlo na carino, ti bo špedicijsko podjetje zaračunalo ddv, ki si ga boš potem lahko pri obračunu ddv lahko odbil.

Torej moj nasvet je, da poskrbiš, da bo račun na osnovi katerega boš uvozil blago ustrezen, vse ostalo pa kot ti je že napisal Ribicija pride s strani špediterja.

Lp, Lučkana

Sem kar nekaj stvari naročal preko luže.... redko kdo izda račun.... sploh pa v obliki in z zahtevanimi podatki ki bi si jih želel...

Luckana

Pripravnik
29. apr 2009
66
0
6
Ja verjamem in poznam. Moj prispevek je bil v smislu tega, kar država od nas pričakuje, da ne rečem zahteva. Vedno imaš več poti in več odločitev. Dokler te DURS ne pocuka za rokav vse štima.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Kako pa to, da pri nas tušmobil ne rabi izdajati računa na katerem je davčna številka stranke, zakaj mora bit davčna številka na računih iz tujine?

čudi me tudi to, da smo mi v EU, kjer se lahko posluje z zelo enostavnimi "računi" a pri nas mora bit vsega boga gor...potem pa imajo firme, če kupijo v EU in jim DURS teži, čeprav naj težav ne bi bilo?

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
davčna številka ni obvezen sestavni element računa (čeprav vsi mislijo da je), razen v primerih ko je plačnik računa tudi plačnik DDV (se pravi da DDV ni na računu ampak ga mora kupec poravnati posebej - praviloma to velja samo če prodajaš kam v tujino)

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik gulikoza pravi:
davčna številka ni obvezen sestavni element računa (čeprav vsi mislijo da je), razen v primerih ko je plačnik računa tudi plačnik DDV (se pravi da DDV ni na računu ampak ga mora kupec poravnati posebej - praviloma to velja samo če prodajaš kam v tujino)

Prosim poglej si 82.člen Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV1, Uradni list RS, št. 117/2006 z dne 16. 11. 2006)

No, da ne boste iskali in se prepirali bom ta člen prilepil kar sem
Citat:

82. člen
(obvezni podatki na računu)

Davčni zavezanec, ki izda račun v skladu z 81. členom tega zakona, mora na računu navesti naslednje podatke:
1. datum izdaje računa;
2. zaporedno številko, ki omogoča identifikacijo računa;
3. identifikacijsko številko za DDV, pod katero je davčni zavezanec dobavil blago ali storitev;
4. identifikacijsko številko za DDV kupca oziroma naročnika, pod katero je kupec ali naročnik prejel dobavo blaga ali storitev, za katero je dolžan plačati DDV, ali je prejel dobavo blaga v skladu s 46. členom tega zakona;
5. ime in naslov davčnega zavezanca in njegovega kupca ali naročnika;
6. količino in vrsto dobavljenega blaga oziroma obseg in vrsto opravljenih storitev;
7. datum, ko je bila opravljena dobava blaga, ali datum, ko je bila storitev opravljena oziroma končana, ali datum, ko je bilo opravljeno predplačilo iz 4. in 5. točke prvega odstavka 81. člena tega zakona, če se ta datum lahko določi in je različen od datuma izdaje računa;
8. davčno osnovo, od katere se obračuna DDV po posamezni stopnji oziroma na katero se nanaša oprostitev, ceno na enoto brez DDV ter kakršnakoli znižanja cen in popuste, ki niso vključeni v ceno na enoto;
9. stopnjo DDV;
10. znesek DDV, razen v primerih, kjer se uporablja posebna ureditev, za katero ta zakon ta podatek izključuje;
11. v primeru oprostitve DDV ali, če je plačnik DDV kupec ali naročnik, veljavno določbo Šeste direktive Sveta 77/388/EGS ali ustrezni člen tega zakona ali drugo sklicevanje, ki kaže na to, da je dobava blaga ali storitev oproščena DDV ali predmet obrnjene davčne obveznosti;
12. v primeru dobave novega prevoznega sredstva, opravljene v skladu s pogoji iz 1. in 2. točke 46. člena tega zakona, značilnosti, kot so opredeljene v tretjem odstavku 3. člena tega zakona;
13. v primeru uporabe posebne ureditve za potovalne agencije, sklicevanje na veljavno določbo Šeste direktive Sveta 77/388/EGS ali ustrezni člen tega zakona ali drugo sklicevanje, ki kaže na to, da je bila uporabljena posebna ureditev;
14. v primeru uporabe ene od posebnih ureditev za rabljeno blago, umetniške predmete, zbirke ali starine, sklicevanje na veljavno določbo Šeste direktive Sveta 77/388/EGS ali ustrezni člen tega zakona ali drugo sklicevanje, ki kaže na to, da je bila uporabljena posebna ureditev;
15. če je oseba, ki je dolžna plačati DDV, davčni zastopnik za namene drugega odstavka 76. člena tega zakona, identifikacijsko številko za DDV davčnega zastopnika, skupaj z njegovim imenom in naslovom.

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.710
113
In kako si potem ti to rešil?
Sem namreč precej prepričan, da v Pakistanu tudi najmanjšega pojma nimajo, kaj mora biti pri nas na računu, verjetno se jim tudi za davčno ne sanja.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Seveda je davčna številka obvezni element računa. Govorim o računih, ne o paragonski blokih iz blagajne. Na tem temelji celoten sistem poračunavanja vstopnega in izstopnega DDV. Če ni davčne št. na računu, si ne moreš obračunati vhodnega DDV in ti davčna tak račun vrže ven.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Ni obvezna, tuš ne daje davčne in imajo tudi "potrdilo od DURSa" da ne rabijo.

bom probal poiskati...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Jebemo..pa mi je šlo 10min in nekaj živcev, da sem našel tole razlago od Tuša:

Citat:

V računovodstvu so mi podali obrazložitev, da naša družba po mnenju revizorjev ni
dolžna izdajati računov z razvidnimi davčnimi številkami, in davčne številk kupcev
na naših računih tako niso razvidne.

Kdo se moti...revizorji tuša, ali durs?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Da dodam še 81.člen ZDDV-1
Citat:

81. člen
(obveznost izdajanja računov)

(1) Vsak davčni zavezanec mora zagotoviti, da je izdan račun za:
1. dobave blaga ali storitev, ki jih je opravil drugemu davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec;
2. dobave blaga iz tretjega in četrtega odstavka 20. člena tega zakona;
3. dobave blaga, opravljene pod pogoji iz 46. člena tega zakona;
4. vsako predplačilo, ki ga prejme, preden je opravljena katera od dobav blaga iz 1., 2. in 3. točke tega odstavka;
5. vsako predplačilo, ki ga prejme od drugega davčnega zavezanca ali pravne osebe, ki ni davčni zavezanec, preden so storitve dokončane;
6. druge dobave blaga in storitev, ki jih je opravil na ozemlju Slovenije.
(2) Račun iz prvega odstavka tega člena izda davčni zavezanec, lahko pa ga izda tudi kupec blaga ali naročnik storitev ali tretja oseba v imenu in za račun davčnega zavezanca pod pogoji, ki jih predpiše minister, pristojen za finance.
(3) Davčni zavezanec, ki na ozemlju Slovenije opravi več posameznih dobav blaga ali storitev, lahko izda skupni račun pod pogoji, ki jih predpiše minister, pristojen za finance.
(4) Kot račun se šteje tudi vsak dokument oziroma sporočilo, ki spreminja prvotni račun in se nanj nedvoumno nanaša.

In pa 83 člen istega zakona
Citat:

83. člen
(poenostavljeni računi)

(1) Davčni zavezanec, ki izda račun za opravljeno dobavo blaga ali storitev na ozemlju Slovenije in izda račun v skladu s 6. točko prvega odstavka 81. člena tega zakona, mora na računu navesti naslednje podatke:
1. datum izdaje;
2. zaporedno številko, ki omogoča identifikacijo računa;
3. ime in naslov davčnega zavezanca in identifikacijsko številko za DDV, pod katero je opravil dobavo blaga ali storitev;
4. količino in vrsto dobavljenega blaga oziroma obseg in vrsto opravljenih storitev;
5. prodajno vrednost blaga oziroma storitve z vključenim DDV ter
6. znesek vračunanega DDV.
(2) Če davčni zavezanec opravlja dobavo blaga ali storitev po različnih davčnih stopnjah, mora prodajno vrednost z vključenim DDV izkazati ločeno po davčnih stopnjah in izkazati ločeno tudi vrednost DDV.
(3) Če davčni zavezanec opravi dobavo blaga oziroma storitev, za katero je predpisana oprostitev plačila DDV, se mora na računu sklicevati na veljavno določbo Šeste direktive Sveta 77/388/EGS, ustrezni člen tega zakona ali drug sklic, ki kaže na to, da je dobava blaga ali storitev oproščena plačila DDV.
(4) Ne glede na prvi odstavek tega člena, lahko prejemnik blaga oziroma storitev, ki ni zavezanec za DDV, zahteva, da mu davčni zavezanec izda račun v skladu z 82. členom tega zakona, če prejemnik potrebuje tak račun zaradi uveljavljanja ugodnosti v skladu s tem zakonom (na primer po 54. členu tega zakona).

-------------
Da prevedem... obstajajo situacije, kjer se lahko izda poenostavljen račun a glede na 81.člen zakona "nakupovanje v TUŠ" ni tak primer, saj pade pod točko 1.

Poleg tega ti mora podjetje na tvojo zahtevo ne glede na interno mnenje revizorjev na osnovi 4.točke 83 člena izdati popolni račun, če ti to zahtevaš.

So meni tudi težili v nekem Mercatorju (zraven naših starih prostorov v LJ), pa sem jim prinesel teh par členov sprintanih... seveda so utihnili in račun pripravili tako, kot sem od njih zahteval, saj ne želim riskirati pri DURS, da bi mi kdaj kake stroške ven metali.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik sad pravi:
In kako si potem ti to rešil?
Sem namreč precej prepričan, da v Pakistanu tudi najmanjšega pojma nimajo, kaj mora biti pri nas na računu, verjetno se jim tudi za davčno ne sanja.

Jah z vsemi prilogami (izpisek kreditne kartice, print scren pri nakupu, carina in vse kar pač obstaja) sem poknjižil račun. Davčne nisem imel in do takrat bo vse OK
wink-1.gif

Sicer pa DDV so mi tako ali tako zaračunali tukaj in imam uradni dokument, tako da DDV mi ne morejo zavrniti, ker so na obračunu vsi podatki.

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.710
113
Dobra informacija, držim pesti, da ti davčna v primeru pregleda ne bo komplicirala.
DDV ti je pa itak špediter torej obračunal in imaš naš dokument, a ne?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Če se že gre za takšno državo, lahko pomoje mire volje tudi sam "ponarediš" račun..močno dvomim, da bo šla davčna v neki tretji svet gledat, če imajo tam iste dokumente kot jih imaš ti...razen, če se bo šlo za miljonske posle
wink-1.gif

IZven EU se itak ne rabi davčne na računu, če itak DDV obračuna špediter, kot je rekel moj predhodnik, prej je itak neto cena.

COBO

Pripravnik
21. feb 2008
114
0
16
Pakistanci že poskrbijo, da je vse legit in da vse štima. Sam že več let sodelujem sPakistanom in je do sedaj vse štimalo. Verjetno je tudi odvisno s kakšnim podjetjem posluješ. Moji proizvajalci imajo vse urejeno in ustrezajo vsemstandardom. Zaradi tega sem tudi upravičen carine in plačam le za traqnsport in DDV. Če koga kaj točneje zanima glede Pakistana in uvozov na dan z konkretnimi vprašanji.

LP, COBO