NEdostavljena pošiljka - kaj sedaj?

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Seveda nima, to je vse za doplačilo. Tudi avtor teme bo dobil max 10x strošek poštnine ali nekaj takega, če ni zavaroval.

Poslovni paketi na Pošti Slovenije so zavarovani, kolikor se spomnim iz pogodbe, ne vem pa točnega zneska, mislim, da okrog 250 EUR.

Ne vem pa kaj to pokriva, če bi se paket izgubil, ker če paket poškodujejo verjetno ne, saj so še vedno na voljo dodatne storitve kot pazljivo ravnanje in podobno...

guardy

Guru
3. avg 2007
8.517
1.109
113
Obišči stran
Meni so "izgubili" slušalke vrednosti 250€. Ker je šlo za vračilo testnega primerka mi je pošiljatelj rekel naj pošljem najceneje, sam sem se odločil vsaj za priporočeno, da imam nek tracking. No, po enem mesecu ko ni dobil smo preverjali in se je izgubilo v Španiji. Po pritožbah niso priznali krivde in nikakršne odškodnine, saj zadeve nisem poslal vrednostno in zavaroval. Sklicevali so se na nek zakon o poštnih pošiljkah.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Torej je priporočeno bolj kot ne brezveze? Kaj pa pomeni vrednostno, a to tudi, če pošiljaš nekaj za 50€ lahko doplačaš, koliko?

guardy

Guru
3. avg 2007
8.517
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Torej je priporočeno bolj kot ne brezveze? Kaj pa pomeni vrednostno, a to tudi, če pošiljaš nekaj za 50€ lahko doplačaš, koliko?

priporočeno je zgolj da imaš papir da si poslal. odškodnina se mi zdi je 3x vrednost poštnine.

vrednostno pa ne vem, še nisem koristil.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.315
2.950
113
Lublana
Obišči stran
KSZ

Pred časom imel podoben primer. Poslal sem pošiljko v VB, priporočeno. Vrednostno v tujino baje ni možno nikakor in za izgubljeno ali poškodovano pošiljko ne odgovarjajo. Pošiljka ni prišla do naslovnika čeprav je v sledenju pošiljke pisalo, da je bila pošiljka vročena. Naslovnik ni dobil nobenega obvestila o prispeli pošiljki.... na kratko po dveh mescih se je pošiljka vrnila k meni delno pošodovana. Nimam se komu kaj pritožit.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Še enkrat, kaj ni jasno? Pošiljka čepi že 2 meseca na Kitajskem. Ali je naslov bil napačen, ali naslovnik ni dvignil pošiljke, če ga je recimo čakala na pošti. In na kocu se lahko za rit vgrizneš. Čakam še samo nekoga ki bo rekel da je Pošta Slovenije vsega kriva.

Seveda je. Njim je plačal za storitev, torej naj jo zagotovijo. Odnosi PS z zunanjimi partnerji niso stvar plačnika storitve, ampak stvar PS. Če se paket ne vrne (oz nima v trackingu) z oznako napačnega naslova (ali da naslovnik ni prevzel in podobno, kar kaže, da je za nedostavo kriv pošiljatelj ali naslovnik), je krivda PS.

Natanko tako. On je plačal pošti za storitev dostave točno določenemu naslovniku in ne kar nekam na Kitajsko - zato je pričakovanje Pošte in razlaga v smislu pranja rok, kratkomalo smešna in žaljiva do stranke. Odnosi s kitajskimi dobavitelji so pač njihovo poslovno tveganje (ki ga definitivno vračunajo v stroške poslovanja). Če ne morejo dostavit bi morali krit odškodnino. Verjamem, da bi kakšna druga firma bolje (hitreje) rešila in imela spodobnejše sledenje (ki bi točno povedalo kje paket leži), morda bi alternativna firma imela celo svojo neodvisno lokalno mrežo na Kitajskem.

Torej ne smem Pošte Slovenije uporabit, če bom karkoli pošiljal na Kitajsko.

bonk.gif

Seveda lahko. Samo zaradi rizika tretjih dežel se paket zavaruje. Če plačaš samo karikiram "znamko" potem je menda jasno da omenjena PS ne more imeti nobene odgovornosti do dostave tujih poštnih operaterjev.

Seveda jo ima. Ker ji je pošiljatelj plačal poštnino.

Pa ne gre vrnitev vrednosti paketa (za to se poskrbi z zavarovanjem in je primerno dražje). Gre za to, da če plačam poštnino, imam pravico od pošte zahtevat, da je moja pošiljka dostavljena. In če ni, da se ve zakaj ni, ali gre za mojo napako pri naslavljanju, ali blesavega naslovnika, ali pa se je izgubila. V nasprotnem primeru naj mi vrnejo tisto, kar sem plačal za storitev, ki je niso opravili.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
KSZ

Pred časom imel podoben primer. Poslal sem pošiljko v VB, priporočeno. Vrednostno v tujino baje ni možno nikakor in za izgubljeno ali poškodovano pošiljko ne odgovarjajo. Pošiljka ni prišla do naslovnika čeprav je v sledenju pošiljke pisalo, da je bila pošiljka vročena. Naslovnik ni dobil nobenega obvestila o prispeli pošiljki.... na kratko po dveh mescih se je pošiljka vrnila k meni delno pošodovana. Nimam se komu kaj pritožit.
Hm, sam sem poslal že kar v nekaj držav EU paket, seveda z zavarovanjem. Doplačaš še nekaj zraven, odvisno od vrednosti paketa.
K sreči pa še nisem imel primera, da bi moral zavarovanje uveljavljat.

Še glede trackinga od pošte navadni paket: zadeva v EU deluje brezhibno, je pa res, da v nekaterih državah dobiš končno informacijo o dostavi šele nekaj dni po dostavi.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Paket ja, kaj pa "pisemsko pošiljko"? Namreč neke malenkosti, ne vem, recimo SD kartico, pa ja ne boš pošiljal kot paket, če lahko kot pismo, itak je meja šele pri 2kg.

A to pomeni da takšne male zadeve potem ne gre vrednostno zavarovat in se mora uporabiti paket?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Hm, če pa je nekdo rekel, da se ne da vrednostno zavarovati "pisem" za tujino?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Ne, velja povsod "mednarodno", koliko vidim iz cenika:

http://www.posta.si/downloadfile.aspx?fileid=26520

ampak treba je izbrati priporočeno pismo, potem pa je možna storitev "zavarovanje vsebine", po ceni 1.90€.

Dodatno pa je potem še možno izbrati "vrednostno pismo", ki pa je že kar dražje, se pa lahko kombinira z odkupnino recimo, tudi mednarodno!

Mi pa vseeno ni jasno kakšna je razlika med priporočenim pismom in zavarovanjem vsebine, ter vrednosnim pismom? Mogoče gre slednje zavarovat za višje zneske, tudi če bi recimo pošiljal gotovino v pismu?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
ksz:

Leto sem 4x poslal navaden najbolj osnovni paket v SG iz GO. Vedno rabil 2 dni. Leto nazaj je vedno slo v enem dnevu. Kaj so spremenili?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Meni so zadnič tudi iz gorice v MB vozili robo 2 dni, in to GLS.

Ičitno je tudi znotraj slovenije optimizacija...

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Ma sej vam zdrava pamet narekuje, da se zadeve zavarujejo. Sem kupoval eno uro iz Nemčije, cena 500 EUR. Ura mi je bla občutno prevelika Obvestim prodajalca, ta mi reče, naj pošljem uro nazaj (kupnine še nisem plačal). Sem pač popušil tistih 30 EUR al kolk je že blo, da sem pošiljko vrednostno zavaroval. Bol zgubit 30 EUR kot 500.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.315
2.950
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
KSZ

Hm, sam sem poslal že kar v nekaj držav EU paket, seveda z zavarovanjem. Doplačaš še nekaj zraven, odvisno od vrednosti paketa.
K sreči pa še nisem imel primera, da bi moral zavarovanje uveljavljat.

Po sloveniji dostikrat pošljem "vrednostno" in "lomljivo" Takrat mi je pa na pošti rekel za tujino, ni možnosti označiti paket "Lomljivo" ni možnosti poslati " Vrednostno" ,nič. Zgolj navadno priporočeno. Ko sem ga vprašal kaj pa če se razbije, kdo plača škodo? Je samo rekel, da moram pač tako dobro zapakirati, da do tega ne pride. Meni je bilo čudno ampak je potem še neke sodelavce spraševal pa so vsi enako potrdili. Ne vem in ne razumem v čem je bil problem. Sem pa seveda bil pripravljen doplačati ampak je rekel, da enostavno ni mogoče.

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

priporočeno je zgolj da imaš papir da si poslal. odškodnina se mi zdi je 3x vrednost poštnine.

vrednostno pa ne vem, še nisem koristil.

Odškodnina je 15kratnik poštnine, ker je v mojem primeru čisto OK. Ampak ko Ku*** ne priznajo da je izgubljeno.
Nekaj sem zbrskal v njihovem pravilniku, da se pošiljka smatra kot izgubljena (v mednarodnem prometu), ko mine od pošiljanja 40 delovnih dni. Se je možno sklicevati na to?