ne upam si odpret dopolnilne dejavnosti

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne bi bil tako prepričan.
jaz kot delodajlec te ne omejujem, a ti očitam, da delaš pridobitveno dejavnost, vse stroške zavarovanja pa vališ na mene. in ko se popoldne na fušu pretegneš ti jaz plačujem bolniško in sem na zgubi.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
ne bi bil tako prepričan.
jaz kot delodajlec te ne omejujem, a ti očitam, da delaš pridobitveno dejavnost, vse stroške zavarovanja pa vališ na mene. in ko se popoldne na fušu pretegneš ti jaz plačujem bolniško in sem na zgubi.

Jaz sem prepričan ja, kaj jaz počnem v prostem času tebe ne zanima. Ti me plačuješ za polni delovni čas in ne za delo v mojem prostem delovnem času. Ti bi se teoretično lahko vmešaval v to, če bi se tikalo časa, ko bi ga jaz moral preživeti in posvetiti službi. Nihče ne vali VSE stroške na tebe, vali samo tiste, za katere me plačuješ in pika. Stroške delovanja v dopolnilni dejavnosti pa se valijo name in ne nate.

Še enkrat in zadnjič: to je stvar države, tudi to kaj jaz delam ko sem na bolniški in papirja on od delodajalca ne rabi. Če pa tebi to ni prav, je pa druga pesem.

Še to: kako so potem lahko moji delavci odprli s.p.-je brez mojega pairja? KAKO?

Nazadnje urejeno:

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
Včasih rabiš soglasje.

37. člen - konkurenčna prepoved – zakonska prepoved konkurenčne dejavnosti

(1) Med trajanjem delovnega razmerja delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco.
(2) Delodajalec lahko zahteva povrnitev škode, nastale z delavčevim ravnanjem, v roku treh mesecev od dneva, ko je zvedel za opravljanje dela ali sklenitev posla, oziroma v roku treh let od dokončanja dela ali sklenitve posla.

Edit:
Če, boš odprl popoldansko obrt, še preveri kaj se zgodi če izgubiš redno zaposlitev, ali se tvoja popoldanska obrt spremeni v redno???

Nazadnje urejeno:

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
Kot zgleda, lahko odpreš popoldansko obrt brez soglasja tvojega delodajalca. tudi nikjer nisem zasledil, da bi rabil priložit kakšno soglasje tvojega delodajalca.

Razkiraš pa, če opravljaš enako popoldanski dejavnost, kot v službi, da delodajalec zahteva povrnitev škode. (zgoraj 37.člen)

Nazadnje urejeno:

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik Bobek007 pravi:
Včasih rabiš soglasje.

konkurenčna prepoved

Kaj sem pa jaz napisal?

Citat:
Uporabnik tjuren pravi:]Konkurenčna klavzula je nekaj drugega in samo tu se lahko zatakne, klasična pogodba o zaposlitvi pa ti niti približno ne omejuje odpiranja dopolnilne dejavnosti.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik halo007 pravi:
Mnja, prispevki si se precej povečali. Ne vem kaj razmišljajo, teh 80 eur bo marsikoga odvrnilo od odpiranja spja..

Več info: Povečanje prispevkov za zdravstveno zavarovanje >>

Če na zaslužiš vsaj 100 eur na mesec... se ti sploh splača odpirat sp? Tudi če se gre za popoldansko dejavnost. Saj zato pa je vse to objavljeno, da pač vidiš - ali boš fušal ali pa boš dal cesarju, kar je cesarjevega. Za razne dejavnosti, ki jih ne opravljaš ravno doma (recimo kaki servisi na terenu, pač v 99% delo s fizičniimi osebami) večina niti ne odpira firme. Plus k tem 80 eur moraš prištet še kaj malega za računovodstvo (razen če vodiš sam, pa še to boš 100% potreboval pomoč pri bilancah) itd...

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
hvala fantje. ste pomagali.
ker bo zadeva nekaj povsem drugega od tega, kar dejansko delam zdaj, bom odprl brez soglasja delodajalca in sicer ko bo prvi posel pred vrati.
zdaj je treba samo mašine usposobit.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik halo007 pravi:
Mnja, prispevki si se precej povečali. Ne vem kaj razmišljajo, teh 80 eur bo marsikoga odvrnilo od odpiranja spja..

Pa za popoldance to ne velja, tako da.... še naprej je za nas relativno ugodno
wink-1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik halo007 pravi:

Pa za popoldance to ne velja, tako da.... še naprej je za nas relativno ugodno
wink-1.gif

Odvisno za kakšne popoldance, za nekatere se bodo prispevki za zdravstveno zavarovanje tudi podražili
več lahko prebereš tukaj

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Če ne boš izstavljal računov svojemu delodajalcu, potem mu nimaš kaj razlagat.
Bi pa sam, če bi bil na tvojem mestu, registriral sp na nekoga drugega (recimo ožji družinski član).

lp