ne morem izbrisati particije c (win xp)???

rotvajler

Pripravnik
7. mar 2011
173
20
18
Pozdravljeni!

Že 10000× sem nainšaliral windowse, tokrat pa se mi je zgodilo, da pri inšaliranju winsov na novo iz zagonskega CD ne morem izbrisati primarne particije C, da bi s tem na novo ustvaril particijo C, in sicer z namenom, da jo povečam.. Lahko se igram z ostalim prostorom, ko pa hočem zbrisati C, pa mi javi, da tega ni mogoče, ker bi s tem lahko zbrisal OS...

probal sem tudi v cmd, pa mi prav tako javi, da primarne particije ni možno zbrisati, ker sistem potem ne bi pravilno deloval. Ima kdo mogoče kakšno rešitev???

hvala za pomoč in nasvete...

erikson

Guru
25. avg 2007
22.721
6.491
113
Kako razdeliti trdi disk na particije in ga formatirati z namestitvenim programom sistema Windows XP

Če je zaznana obstoječa namestitev sistema Windows XP, vas program pozove, da jo popravite. Če se želite izogniti popravljanju, pritisnite tipko ESC.

Za vsak fizični trdi disk so navedene vse obstoječe particije in prostor, ki ni razdeljen na particije. S puščičnimi tipkami izberite obstoječo particijo ali ustvarite novo tako, da izberete prostor, ki ni dodeljen nobeni particiji, kjer želite ustvariti novo particijo. Če želite ustvariti novo particijo na nedodeljenem prostoru, lahko pritisnete tudi tipko C.

Opomba Če želite ustvariti particijo na mestu, kjer že obstaja ena ali več particij, najprej izbrišite obstoječe particije in nato ustvarite novo. Pritisnite tipko D, da izbrišete obstoječo particijo, in nato še tipko L ( ali pa pritisnite tipko ENTER in nato tipko L, če gre za sistemsko particijo ), da potrdite brisanje particije. Ta korak ponovite za vsako obstoječo particijo, ki jo želite vključiti v novo particijo. Ko so vse particije izbrisane, izberite preostali nedodeljeni prostor in pritisnite tipko C, da ustvarite novo particijo.

Če želite ustvariti particijo z največjo velikostjo, pritisnite tipko ENTER. Če želite določiti velikost particije, vnesite velikost nove particije v megabajtih (MB) in pritisnite tipko ENTER.

rotvajler

Pripravnik
7. mar 2011
173
20
18
ravno to sem opisal zgoraj, pa iščem rešitev, v čem je finta??
zakaj ne morem izbrisat obstoječe particije pri inštalaciji winsov na novo? lahko zbrišem le d particijo... c pa ne morem.. rad pa bi jo zbrisal, ker bi jo rad povečal..

sem iskal tut po netu, pa ne najdem rešitve... je kje kakšen PC majster za tole, prosm?

erikson

Guru
25. avg 2007
22.721
6.491
113
Kaj točno ti napiše? Lahko prilepiš sliko?

Drugače pojdi v command prompt (recovery console) in pobriši z orodjem diskpart.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik rotvajler pravi:
zakaj ne morem izbrisat obstoječe particije pri inštalaciji winsov na novo? lahko zbrišem le d particijo... c pa ne morem.. rad pa bi jo zbrisal, ker bi jo rad povečal..

sem iskal tut po netu, pa ne najdem rešitve... je kje kakšen PC majster za tole, prosm?

Ne razumem zakaj enostavno ne naredis (quick) format, da sistem namestis na prazno particijo, ki bo pac nekaj casa se prejsnje velikosti, potem pa preprosto v Windowsih povecas particijo cez preostali prazen prostor.

Ob tem sem predpostavil, da na trenutni C particiji dejansko nimas delujocega operacijskega sistema, sicer be to "povecavo" lahko ze zdaj naredil.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če nimaš na disku nič, kar rabiš, uporabi DBAN za izbris, pa potem instaliraj.

rotvajler

Pripravnik
7. mar 2011
173
20
18
ne, ne...

tut v cmd sem probal z diskpart-om... list disk, select disk 0, clean... in že od tu naprej mi noče zbrisat obstoječe particije...
mal se mi čudno zdi, ko dam list disk v cmd-ju, izpiše tko nekak:
disk 0 79GB 57GB

ponavat je blo tko, da je izpisal disk kot celoto, nato pa particijo 1 npr. (C:), nato particijo 2 (D:)...

ko pa inštaliram Win iz CD-ja, in ko pridem do koraka, kjer naj bi lahko zbrisal obstoječo particijo C, ali ostale (z uporabo črke D, itd..), C-ja na nikakršen način ne morem zbrisat.. kot da bi bil zabetoniran
smile-1.gif

sem mislil tut, da je mrbit s CD-jem kj narobe, pa sem probal še iz dveh drugih CD-jih inštalirat, da bi probal izbrisat obstoječo particijo, ampak ista zgodba...

pa tut po netu sem iskal pomoč, ker se je ponavat za kakšne finte zmer našlo, ampak nimam rešitve trenutno...

edino če obstaja kakšen poseben programček, ki bi neovirano zbrisal HDD.. ne vem.. al pa je čisto preprosta finta, samo da je še nism pogruntal,
smile-1.gif

rotvajler

Pripravnik
7. mar 2011
173
20
18
ne..
a mi lahko samo nekdo pomaga, ki je že delal z DBAN-om, s katero opcijo je priporočljivo to wipe-at??

hvala..

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
O madona, ne kompliciraj in pritisni prvo zadevo, ki jo najdes
wink-1.gif
Vse, kar rabis je, da pregazi trenutno vsebino in povsem nepomembno je s cim to naredi.

rotvajler

Pripravnik
7. mar 2011
173
20
18
jao jao... ni videt konca težavam... vse lepo in prav... bootam iz CD-ja DBAN in se mi prikaže pač prva slika.. spodaj boot.... in ko hočem pač zagnat program (autonuke), sploh ne moem napisat ukaza (tipkovnica mi ne omogoča.. vse mrtvo)

jao...

rotvajler

Pripravnik
7. mar 2011
173
20
18
zdej mi je pa še manj jasno... za foro sem naložil oz. windowse povozil z Ubuntujem (mi je en svetoval, naj probam v Ubuntuju pobrisat HDD)... zdej pa tut ubuntuja ne morem nikakor zbrisat... ne vem, kje je fora, da nimam (kao) dostopa do teh funkcij HDD.. in tut če hočem zdej nayaj winse inštalirat, sploh noče brat iy CD ja oz. gre pri zagonu PC-ja kar mimo.. DBAN-a mi pa tut ene starejše verzije ne yayna oy. v ukazni vrstici ne morem vpisat ukaza ya čiščenje... kr neki...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Pozeni s CDja (LiveCD). Odpri ukazno okno. Napisi

sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda <ENTER>

Pocakaj nekaj casa in vsebine prvega SATA diska v sistemu ne bo vec (ce je disk prikljucen drugam, ustrezno prilagodi oznako).

Ce se to ne izvrsi normalno, ampak recimo izpljune kaksne errorje (timeout, read error, write error in podobno), je disk defekten in za v kanto.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Pocakaj nekaj casa
Toliko, koliko rabiš, da ctrl-C stisneš (ali restart).
Potrebno je namreč brisati le prvi sektor diska, kar traja tam 19 milisekund.

Glede testa diska, uporabi namenski program.
Že Ubuntu ima nekje dialog z informacijami o disku (SMART parametri), tam če je kaj rdeče, je disk za zamenjat. (Novi so od 40 EUR dalje, to res ni vredno tvegati podatke in živce).
Ali pa kaki testni program (vsak proizvajalec diska ima kakega na svoji spletni strani, pod Support ponavadi).

rotvajler

Pripravnik
7. mar 2011
173
20
18
no, zdej mi je preko Ubuntuja Live CD ratal formatirat kompleten disk, kjer je bil nameščen sistem... zdej morem pa še pogruntat oz. če mi kdo pomaga, kako rešim problem, ker mi zdaj ob bootanju iz CD-ja ne zazna popolnoma nič, vedno izpiše:

Searching for boot record from CDROM... not found
Searching for boot record from IDE-0... not found

Boot failure:
Insert boot diskette in A:
Press any key when rady...

pomoje je zdej čist vse kompletno zbrisano in bi verjetno rabu kakšen inštalacijski CD v zvezi s tem, da naloži kakšne driverje, al pa kej...

mi lahko kdo pomaga??

Hvala že vnaprej...

rotvajler

Pripravnik
7. mar 2011
173
20
18
pa še to... če pa bootam ubuntu, ga pa zažene.. windowsev ali pa kakšen drug CD pa ne zboota... kaj bi to lahko bilo narobe oz, kaj postorit, da bi si naložil xp-je?

rotvajler

Pripravnik
7. mar 2011
173
20
18
sem pa še enkrat sformatiral disk na ntfs varjanto, pa pri bootanju zdej ustavi in izpiše:

Searching for boot record from CDROM... not found
Searching for boot record from IDE-0... OK

BOOTMGR IS MISSING...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če misliš instalirati Windows, potem formatiraj z Windows CD-jem.

Nazadnje urejeno: