Nasvet

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.113
7.671
113
Se strinjam! Plačati mislim samo za ponovno nalaganje windowsev, kar mislim da računa cca. 20€ + RAM DDR 2GB ( če bo potrebno ). Ravno zaradi tega sem tukaj povprašal, kaj se izplača in kaj ne. Mi je popolnoma jasno, da pri računalništvu in ostali elektroniki, tako kot pravijo Srbi '' šamaranje mrtvog konja '' ne pride v poštev.
smile-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Se strinjam! Plačati mislim samo za ponovno nalaganje windowsev, kar mislim da računa cca. 20€ + RAM DDR 2GB ( če bo potrebno ). Ravno zaradi tega sem tukaj povprašal, kaj se izplača in kaj ne. Mi je popolnoma jasno, da pri računalništvu in ostali elektroniki, tako kot pravijo Srbi '' šamaranje mrtvog konja '' ne pride v poštev.
smile-1.gif

Jaz imam še neodprt 1GB RAM - oznaka 1GB PC-3200 400MHz CL3 (Patriot).
Znalci tukaj naj povedo, če ti paše v kišto - boš dal za rundo.
(Tukaj mi je prej plata crknila, preden sem uspel vtakniti RAM v com)

Če imaš pa še kakšno režo prosto imam pa še 512MB DDR2 800 CL5 - ta je rabljen, dobiš za povrhu.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.485
844
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Zanimivo, da mu še nihče ni priporočal nabavo novega HDD. Na 5+ let starih kištah je lahko tudi disk precej velik krivec za neskončno mletje. Sem imel že nekaj primerov, ko sem sosedom in žlahti vsake pol leta na novo nalagal OS in tako smo kolobarili v neskončnost. Pred časom sem že dva pregovoril za nabavo SSD in od takrat je mir! Sem nedavno z veliko mero previdnosti
smile-1.gif
povprašal, kako je zdaj po nekje enem letu z računalnikom in oba sta na moje veselje imela približno enak odgovor - PC deluje hitro in brez problemov!

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
sem tudi sam misli predlagat, da bo vrjetno kak ssd in na novo naložen sistem več pripomogel, kot samo dodatna 2GB rama.
strošek bo večji, še vedno pa manjši kot nov pc. Nov ssd je lahko manjši, ker bo itak samo sistem gor. Star disk pa se obdrži za podatke.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Če boš imel 4GB RAM daj 'obvezno' Windows 7 gor.

Zakaj? Če se prav spomnim, mi je serviser rekel da so XP kao boljši!?

Windowsi XP bodo imeli Microsoftovo podporo samo še do aprila 2014. Na tvoji škatli bodo Win7 delali hitreje kot XP in Win7 bodo imeli support do 2020.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.113
7.671
113
Pred cca, 1 uro sem računalnik oddal na servis. Glede na pogovor z mojstrom, mi bo naložil Windows 7, sam pa bom kupil še RAM DDR2 2GB. Ker bom RAm potreboval kar hitro, sem klical v najbližji Comshop Lesce in tam mi je po telefonu ponudiil TRANSCEND za 38€, ( 10 let gara ncije ). Primerjal sem malce cene tudi drugod in kakšne bistvene razlike nisem opazil. Mogoče cca. 5€ ceneje drugod, vendar ni v moji bližini. Če kdo pozna kaj bolj ugodno in na relaciji LJ - Bled, se priporočam.

P.S. Nigel, hvala za ponudbo, vendar izgleda ne bo šlo. Kar se tiče runde, pa ni problema, kadarkoli.
smile-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Windowsi XP bodo imeli Microsoftovo podporo samo še do aprila 2014. Na tvoji škatli bodo Win7 delali hitreje kot XP in Win7 bodo imeli support do 2020.

Koliko stane upgrade iz XP na 7?

Sem na Enterprise pogodbi, tako da žal ne poznam cen.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.129
92
48
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Pred cca, 1 uro sem računalnik oddal na servis. Glede na pogovor z mojstrom, mi bo naložil Windows 7, sam pa bom kupil še RAM DDR2 2GB. Ker bom RAm potreboval kar hitro, sem klical v najbližji Comshop Lesce in tam mi je po telefonu ponudiil TRANSCEND za 38€, ( 10 let gara ncije ). Primerjal sem malce cene tudi drugod in kakšne bistvene razlike nisem opazil. Mogoče cca. 5€ ceneje drugod, vendar ni v moji bližini. Če kdo pozna kaj bolj ugodno in na relaciji LJ - Bled, se priporočam.

P.S. Nigel, hvala za ponudbo, vendar izgleda ne bo šlo. Kar se tiče runde, pa ni problema, kadarkoli.
smile-1.gif

Če še ni prepozno: doma se mi nekje še valja en ali dva modula 2GB DDR2. Javi, če je interesantno.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.993
3.648
113
Nov sistem bo zaradi sveže instalacije malce hitrejši, dodatna 2 gb rama tukaj skorajda ne igrata vloge, le sistem ima več manevrskega prostora za shranjevanje odprtih aplikacij. Najbolj se na takšnih sistemih pozna nakup SSD diska. Že sam Boot sistema se praktično razpolovi, delovanje je tišje, aplikacije pa se odpirajo prav nesremno hitro.

Osebno testirano na C2D 2.4 ghz.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.113
7.671
113
Pravkar sem govoril z serviserjem in mi je povedal da je mašina v top stanju in da nakup še enega RAM-a ni potreben, saj praktično na hitrosti ne bo pridobil skoraj nič. Tako da mi je prihranil slabih 40€.
smile-1.gif

Aja, naložil pa mi je nazaj XP s katerimi sem bil do sedaj kar zadovoljen.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ne pozabi, da ima XP podporo samo še pol leta, nakar ne bo več nihče krpal varnostnih lukenj in sistema prilagajal novim programom. Problemi bodo tudi z driverji za novejše gizmote, od printerjev in fotoaparatov do telefonov.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kaj pa vem, če bodo proizvajalci kar tako spustili podporo za tretjino lastnikov računalnikov (vsaj po nekaterih analizah). Bo pa največja nevarnost varnostne luknje, jaz bi že zaradi tega šel na 7.

Off:

Po moje je problem v tem, da je razvoj računalnikov prehitel potrebe povprečnega uporabnika in bodo datumi, ko bodo uporabniki vztrajali na določenem sistemu vse daljši.

Win 98 so nameravali ugasnit po 8. letih, so ga potem po desetih (pa je v tem času hvalabogu padel delež na par %). Win XP bodo ugasnili po 12-tih (pa bo delež padel mogoče na 20%). Windows 7 bodo ugasnili po 11-tih, bogve koliko nas/jih bo takrat še na 7-ki.

(ahhh kaj bi Alter brez offtopicov...)

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Ne pozabi, da ima XP podporo samo še pol leta, nakar ne bo več nihče krpal varnostnih lukenj in sistema prilagajal novim programom. Problemi bodo tudi z driverji za novejše gizmote, od printerjev in fotoaparatov do telefonov.
1.) Veš koliko ljudi ima Windows brez apdejtov že zdaj?
2.) kot že omenjeno, nekje četrtina ali celo tretjina sveta laufa še vedno XP. Kateri proizvajalec bi se odrekel temu trgu?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Grem stavit, da bo čez eno leto jok, kje dobiti driverje za XP. Sicer pa imajo že Windowsi 7 problem z novo tehnologijo. Kar poskusi napraviti backup na 3TB zunanji USB disk, ki ima 4KB sektorje.
smile-1.gif