Nasad lesk

Sato_Leone

Pripravnik
18. feb 2011
230
10
18
Sierra
Zanima me ali ima kdo nasad lesk in bi bil pripravljen izkušnje malo deliti. Doma imamo namreč neizkoriščeno parcelo, katera ni ravno primerna za poljščine pa sem prišel na idejo, da bi na njej uredil nasad lesk.
Če pa ima kdo kakšno drugo idejo kaj z neizkoriščeno parcelo v izmeri 100*20 metrov, z zemljo slabše kvalitete narediti naj pove.

Nazadnje urejeno:

Sato_Leone

Pripravnik
18. feb 2011
230
10
18
Sierra
V bistvu bi šlo bolj za nasad za lastne potrebe... jablane že imamo, slive, oreh, češnje, fige in vinograd pa tudi. Rad bi nekaj s čimer ni toliko opravka, ker ga imam že z ostalim dovolj. Mi je pa trenutno brezveze, da zadeva stoji in se tam nič ne dogaja.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.401
1.405
113
Leska je načeloma zelo nezahtevna, edini problem boš imel, da če boš hotel dobro letino lešnikov boš moral vsaj malo omrežit vsako lesko posebej. Pri nas jih namreč žolne, detelji in veverice veliko odnesejo še predno sploh dozorijo.
Pa leska tudi zelo hitro raste, tako da je to še dodatni učinek.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Povedano z drugimi besedami: planiraš 2 ha velik nasad lešnikov. Če so vaše osebne potrebe tako velike, da to sami porabite, ok, sicer se predhodno pozanimaj, kam z viškom robe.
Takole je: poznam par ljudi, ki imajo nasad lešnikov - eden že kar nekaj let, drugi se je v to podal na novo. Kolikor mi je poznano, kako poteka njuno delo, niti ni tako nezahteven nasad - potrebno je mulčiti, sčasoma obrezovati drevje, potem polaganje mrež, potem pobiranje mrež, prebiranje lešnikov od listja, sušenje in nazadnje še luščenje. Kako je z odkupom - nimam pojma. Tisti, ki se to gre že nekaj let, si je kar nekaj mehanizacije izdelal sam, medtem ko se drugi sooča z drugo težavo - kljub domnevni nezahtevnosti in bujni rasti mu po nekaj letih leske preprosto nočejo in nočejo zrasti, kaj šele roditi. Kje je falil, ne vem (morda z lego, sorto...), v vsakem primeru pa ima z njimi kar nekaj dela, predvsem z mulčenjem.
Ne vem, kakšne so tvoje prognoze in analize, osebno bi težko rekel, da je to povsem nezahteven nasad.

Sato_Leone

Pripravnik
18. feb 2011
230
10
18
Sierra
Ja zdej vidim, da sem se zatipkal velikost parcele je 100 * 20m. Pa še to nebi nasadil čez celotno parcelo, vsaj ne na začetku. Predvsem bi rad malo eksperimentiral. Prodaja lešnikov me pa sploh ne zanima, kot pravim bi šlo vse za lastne potrebe.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
No, to je pa že 10x manjša površina.
smile-1.gif

Čisto splošen nasvet: nasadi tisto, kar boš potreboval in je potrebnega morda malenkost več dela, ne sadi pa stvari samo zaradi tega, ker je pač višek prostora, ker bo slej ko prej vse zapuščeno. Če ste potrošniki lešnikov, nasadi za začetek nekaj lesk, drugače pač kaj drugega.

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Tole spada med lupinarje, če imaš kmetijo in bi rad od tega še kakšne subvencije moraš imeti vsaj 200 sadik. Mislim, da lahko kombiniraš tudi z orehi.

Kakšna je pa kaj zemlja? Kamnita, peščena, ilovnata? Se mi zdi da ima leska zelo rada vlažen teren in dobro zemljo. Pri nas je bolj ilovnata podlaga in ta vrag raste kot zmešan, to je eden najhujših plevelov v gozdu
jezen.gif

Sato_Leone

Pripravnik
18. feb 2011
230
10
18
Sierra
@TRiK Ja zapuščeno je sedaj
smile-1.gif
zato bi pa tudi rad nekaj uredil, definitivno nebi na začetku pretiraval.

@ermej Ne nimam kmetije, pa itak se mi ne da igrat s papirologijo. Je pa to parcela na notranjskem že skoraj čisto ob Cerkniškem jezeru. Torej vlage ne manjka
smile-1.gif
ni pa nikoli poplavljena.

Saj v bistvu me to zanima katera vrsta leske bi najbolj uspevala na taki namorski višini in na takih tleh. Oziroma katera vrsta je najbolj optimalna - torej ne preveč zahtevna, kar se tiče škodljivcev in bolezni.