NAS backup server

vladom

Fizikalc
25. feb 2020
139
30
28
Zdravo,
za dom, bi rad nabavil NAS, ki bi ga uporabljal za backup računalnikov, shranjevanje fotk in shrambo za glasbo.
Efektivne kapacitete za 10-15TB v RAIDu. Skratka nek appliance na katerega lahko pozabim ko ga skonfiguriram.
Kaj priporočate?
Synology? QNAP?

vladom

Fizikalc
25. feb 2020
139
30
28
Original Synology diski so zelo dragi. Kaj drugega priporočate, npr. Seagate IronWolf?

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
530
180
43
Imam Synology DS 423+ (2x WD RED 4TB v raid 1 za backup/cloud drive + 2xWD RED 4TB za media/PLEX + WD RED SSD za read cache). S kompletom sem zadovoljen, s trdimi diski zaenkrat ni težav (so tudi uradno podprti s strani Synology), SSD v cache pa mi je že dvakrat javil napako, ga odklopim in vklopim nazaj pa je spet ok za nekaj mesecev. Dodal sem še OEM Synology RAM, ki je hudičevo drag, kasneje sem bral da deluje tudi z nekaterimi RAMi drugih proizvajalcev, ki so občutno cenejši.

Sem pa pred nakupom malo pregledal spodnji kanal na youtubu:
NASCompares

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.869
694
113
Original Synology diski so zelo dragi. Kaj drugega priporočate, npr. Seagate IronWolf?
Namenski NAS diski so Seagate IronWolf in pa WD Red. S tem da ne jemlji navadnih Red ampak minimalno Red Plus. Navadni Red imajo nekateri modeli shingled zapis (SMR), kar je uporabno samo za arhiviranje ne pa za konstantno read/write rabo. Klasični diski imajo CMR način zapisa.

Potem gledaj tudi hitrost vrtenja, modeli tam do 8TB se še dobijo 5400rpm (non-Pro modeli), ostalo kar je več pa je vse 7200rpm. Jaz dejansko preferiram 5400rpm ker je zadeva tišja in porabi manj elektrike, hitrost pa je vseeno zadovoljiva (saturira 1Gbps mrežo).

Jaz imam 2x WD Red 3TB s 50k delovnih ur in tudi počasi gledam da bi ju zamenjal za nek 8TB model.

giovanotti

Fizikalc
20. dec 2012
186
103
43
Sem skromen uporabnik, v kleti se mi že nekaj let vrti DS214 z 2x WD Red 3TB (Raid1). Priklopljeno na UPS z USB povezavo. Dodatni tedenski backup na Synology C2 (85€/leto) in offline USB disk (priključim 1x mesečno).
Shranjeni družinski spomini in nekaj malega ostalih datotek.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.347
5.650
113
Imam Synology DS 423+ (2x WD RED 4TB v raid 1 za backup/cloud drive + 2xWD RED 4TB za media/PLEX + WD RED SSD za read cache). S kompletom sem zadovoljen, s trdimi diski zaenkrat ni težav (so tudi uradno podprti s strani Synology), SSD v cache pa mi je že dvakrat javil napako, ga odklopim in vklopim nazaj pa je spet ok za nekaj mesecev. Dodal sem še OEM Synology RAM, ki je hudičevo drag, kasneje sem bral da deluje tudi z nekaterimi RAMi drugih proizvajalcev, ki so občutno cenejši.

Sem pa pred nakupom malo pregledal spodnji kanal na youtubu:
NASCompares

Vse se da "popatchat" :)

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.319
21
38
Ljubljana
Jaz že nekaj let uporabljam Qnapa (TS 251D) s 16GB RAMa in dvema WD RED Pro 8TB diskoma v raidu.
Zadosti emby serverju, virtualkam družinskemu backupu in apple Time mašini.
Ne moreš zgrešiti z nobenim od teh dveh prozvajalcev (qnap, synology). Qnapi so ponavadi za podoben denar hardwersko močnejši pa nadgraditi se dajo takorekoč s common RAMom...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.347
5.650
113
DSM je še vedno DSM....

....edino te embeded Linuxi hitro začnejo presedat ko te začnejo omejevat kot sedaj dela Synology (njihov RAM, diski, kartice, aplikacije...)
Ne vem kaj se bodo še spomnili v prihodnosti.... očitno se hočejo znebit home uporabnikov...

Sam bom dolgoročno migriral na UnRaid.... mogoče deloma na OMV...