narodnost

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Z narodnostjo označujemo način, kako drugi gledajo na nas, ko jim povemo ta podatek.
Primer: če jodlarju rečeš, da si Slovenec, te ima za čuša, vindišarja, slava... skratka, za manj vredno bitje.
Če Bosancu rečeš, da si Slovenec, te ima za brihtnega, sposobnega, pametnega itd.
Če Bosanc Slovencu reče, da je Bosanc, ima Slovenec takoj sliko zabitega mešanca med medvedom in bukvijo.
In tako dalje.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.102
6.290
113
blizu močvirne prestolnice
Softi, kaj tebi ni jasno? Za Slovence je pogubno to da nismo dovolj zavedni, takoj rinemo v rit tako Zahodu kot Jugu.

Predator, ne ti meni o debilnosti, ali si bil takega mnenja tudi takrat ko so Srbi delali neumnosti tam v 90?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jaz sem vprašal kaj izražaš z narodnostjo..nezavednost pa si razlagam kot..pišam se u veru i naciju

zanima me pa, kaj sporočaš s tem ko rečeš da si....

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ulovi enga od teh grafitarjev in ga vprašaj:

LJ3.jpg

LJ6.jpg

LJ11.jpg

Če pa kdo napiše "Tukaj je Slovenija", se nekaterim prikazujejo svastike...

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
ksz
"Če se imenujete Indijec ali musliman, kristjan ali Evropejec ali kakorkoli drugače, ste nasilni. Ali veste zakaj je to nasilno? Ker se od-dvojite od drugh človeških bitij. Če se izdvojite zaradi prepričanja, nacionalnosti, tradicije, pogojujete nasilje. Človek, ki hoče razumeti nasilje, torej ne pripada nobeni državi, nobeni religiji, nobeni stranki ali delnemu sistemu."
roza.gif

Krishnamurti

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
A to je tisti "gaj"? Ti so itak mišlenja "make love not war". Torej, če samo omenim da je gay sem tudi nasilen, saj se "od-dvojim od drugh človeških bitij". V glavnem bolje, da ga več ne omenimo...:)

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.225
11.145
113
kod Džej-Zija
Saj če tiča omeniš, se tudi odvojiš, ker izločiš ženske. In obratno, če omeniš joške. Pa ko omeniš kiklo, se spet odvojiš.
bonk.gif

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.980
40
48
Narodnost je nekaj, kar je bolje izrazeno predvsem od leta 1848 naprej (pomladi narodov in povezane zadeve, zedinjenja Italije, Nemcije itn., ki so sledila). Problem je v tem, da je bazirana predvsem na jeziku, ki ga govoris od rojstva (t.i. materni jezik), ceprav ima lahko en Slovenec denimo vec skupnega z enim Norvezanom kot pa enim Srbom. Dejstvo je namrec, da selitve narodov, druzin, posameznikov niso fenomen zadnjega stoletja, ampak so se dogajale od vedno. Bilo bi zanimivo, ce bi priceli z DNK-baziranimi opredelitvami "narodov" - mogoce celo pride do tega, glede na to, da se pocasi vracamo v pred-1848 obdobja, ko se folk ni pretirano ukvarjal s tem, kateremu narodu pripada, ampak to, kaj zna in katere jezike obvlada.
Se pa ne morem nacuditi kratkorocni izgubi zgodovinskega spomina Evropejcev, ki se vedno zivijo pod vtisom zelezne zavese, ceprav je slo samo za nekaj nesrecnih desetletij...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Sporočam o tem da sem ponosen na svoje korenine in s tem tudi na vero, katero je naš narod prevzel pred tisočletjem.

dej dej, ne povezuj narodnosti z vero, ker nima nobene povezave!

in ni jo prevzel narod, ampak določena skupina. In ta skupina je kasneje pomagala okupatorju, da je napadal njihov "narod".

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ok, potem pa samo une, k so bili domobranci.

samo narodnost še vedno ne predstavlja vere - in obratno. al tud tukaj nimam pojma?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
nemca in pravoslavca se nisem videl..srba in katolika tudi ne..bosnjaka in budista tudi ne.

praviloma ima nacija..cistunska..vec kto 3/4 vernikov v eni veri.. potem so se neverniki in neke manjsine..sam te manjsine, verske, so modne muhe..

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja no, samo še vedno v nemčiji je polno "turkov" pa so muslimani recimo, pa so na papirju nemci.

pač narodnost je pripadnost narodu, ne pa veri - a ni tko?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.225
11.145
113
kod Džej-Zija
Židje, oz. danes politično korektno Judje so tudi tak primer.

Pa tudi pri domobrancih ni treba posploševati, tako kot pri partizanih ne. Sicer pa je bilo domobranstvo v osnovi omejeno na ljubljansko pokrajino, na Primorskem so bili duhovniki nosilci borbe za svobodo slovenskega naroda.

Ampak to je povsem druga tema, raje ostanimo pri narodnostih.