Naravni izotonični napitek za med treningom

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Med intenzivno rekreacijo, ki traja uro in pol, mi po eni uri začne občutno pojenjat energija oz. začne pojenjat moč v mišicah. Obstaja kakšen recept za naraven izotonični napitek? Ali pa če kdo kupuje kaj pametnega pa da je čimmanj sladkorja in ostalega s*anja notri?

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Izotonični napitek ne da energije. Človek ima pač zaloge za kakšno uro, potem pa telo preklopi na maščobe (iz njih pa se energija pridobiva počasneje in zato tempo pade
cool-1.gif
).

Izotonični napitek pri krajših naporih niti ni tako potreben, če si normalno hidriran in tudi vmes piješ. Zadaj je precej komerciale. Imajo pa moderni izotonični napitki veliko sladkorja (predvsem, da so okusni) - to pa spet da tudi energijo ... skratka - pri telesu je eno morje raznih procesov.

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Ok. To vem, da so v izotoničnih napitkih predvsem vitamini in minerali, ki se med večjim naporom pokurijo.

Kako mi pa priporočaš, da telesu nudim dodatno energijo med treningom?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Testenine en dan prej, pa za zajtrk tudi kaksni OH.
Napitek pa, pomarancni sok, voda, 1:1, scepec soli, pa je izotonik. Osebno mi je voda cisto v redu, za kaj vec pa omenjeni napitek, pozimi topel caj z medom. Za daljse napore, pa vseeno mislim, da je kaksen izo napitek potreben. Sicer pa poskusi kaj pojest vmes. Grizljaj, dva kaksne frutabele. Ne komplicirat prevec, moc pa bo prisla s treningom.
Sicer pa kot zanimivost, mozakar je pravil, kaj mu je bila energy drink na tekih. Teran + voda + cedevita.
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Naravni izotonični napitek je kokosova voda, resno!

Zraven dodaš samo malce soli, pa je to to.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Ok tle je en kup nesmislov.
Cuker=energija
Brez sladkorja ne bo energije. Ampak glede na to, da ima človeško telo ponavadi zaloge glokogena za cca 2 uri, bi rekel, da to ni to. Če želiš energijo čim hitreje, moraš uživat sladkorje, ki prehajajo čim hitreje v kri.

Po mojem je problem v preveliki intenzivnosti. Ne vem sicer, kaj počneš, ampak če ti po eni uri zmanjka moči, je tvoj trening preveč intenziven za tvoje trenutne sposobnosti.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Čudežev ne moreš pričakovati oziroma zahtevati od kakršnega koli napitka. Drugače bi lahko tek na 100m oziroma samo hitrost prenesli tudi do 10km, pač bi napitek zaužil in šprinatal vseh 10km... Trenik je lahko kratek in intenziven. Z dolžino pa intenzivnost pada...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Aja, šele sedaj sem videl, da OP meša zadeve. Izotonični napitek ni energijski, ampak "elektrolitski"
smile-1.gif

Lahko da ga jebe to (pomanjkanj elektrolitov, ki nastopi nekje po cca 1h "švicanja"), ampak sam sploh ne ve, in pač zato govori o padcu energije in cukru...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Ne da bi ti hotel oporekat, se strinjam s tabo. Vendar v zadnji Mladini, no danes je ze predzadnja, je intervju s tem fantom, ki je postal mladinski sv. prvak, kolesarstvo, in pravi da je popolnoma izlocil sladkor iz prehrane. Torej sadje verjetno se vedno je, slascic in ostalih stvari z dodanim rafiniranim sladkorjem, pa verjetno ne. Zanimivo, ne.

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
@darjan za kokosovo vodo sem prebral, da je zelo dobra za med treningom. In poznam razliko med izotoničnim (minerali) in energijskim (cuker oz. druge podobne snovi) napitkom. Verjetno mi manjka elektrolitov in 'hitrega materiala' za energijo. Švica se veliko, tako da jih vsekakor izgubljam veliko.

Igra se badminton brez premora 1:1. Imam namreč nasproti enega 'norca', ki bi lahko igral 3 ure skupaj s polnim tempom.
smile-1.gif

@alpek bom poskusil s kakšno čokolado, frutabelo...

@mr_ testenine bodo padle en dan prej, da se napolnijo glikogenske rezerve.

Drugače bo pa treba še več trenirat, da pridobim na vzdržljivosti. Pozna se malo, da je začetek sezone.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik perofero pravi:
Drugače bo pa treba še več trenirat, da pridobim na vzdržljivosti. Pozna se malo, da je začetek sezone.
To je tudi edina rešitev pri intenzivnih športih. Vse ostalo, banane, geli, napitki, to nima nekega efekta.

Še posebej dober efekt boš naredil, da po treningu poješ kaj beljakovinskega za regeneracijo in rast mišic in ne greš samo direkt na pir.

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.234
24
38
Citat:
Uporabnik perofero pravi:
Med intenzivno rekreacijo, ki traja uro in pol, mi po eni uri začne občutno pojenjat energija oz. začne pojenjat moč v mišicah. Obstaja kakšen recept za naraven izotonični napitek? Ali pa če kdo kupuje kaj pametnega pa da je čimmanj sladkorja in ostalega s*anja notri?

Lej, jst sm al banano pojedu al pa kak kos temne čokolade dal vase in lepo počas topil v ustih
wink-1.gif

Lahko pa probaš tud z kakim "kolesarskim" gelom.

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Še posebej dober efekt boš naredil, da po treningu poješ kaj beljakovinskega za regeneracijo in rast mišic in ne greš samo direkt na pir.

Spijem whey po treningu. Z regeneracijo nimam težav...

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Evo, da mal poročam. En dan prej pojedu konkretno porcijo testenin. Isti dan rižoto. Za trening sem si pripravu liter kamilčnega čaja, notr dal 1 veliko žlico medu in stisnil pol limone. Se je poznalo na energiji.