Napeljava električnih kablov v novogradnji

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Torej, cevi so v steni. Preden stene do konca pokitam, prebelim, itd, bi rad napeljal kable, da vem da je vse ok. Da ne bom potem kaj razbijal... Se ob napeljavi kablov še kaj takega počne? Vtičnic mi verjetno še ni potrebno kupiti?

pazok

Pripravnik
10. apr 2008
580
10
18
Prvo napelji kable,obvezno!!
Lahko se zgodi,da se nekje zatakne in boš mogel poštemati.

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Mogoče sem res starokopiten, ampak, preden bi vse skupaj dokončno pokital/obdelal/pobelil, bi jaz dal vse kable not, da vidim, da se vse izteče od omaric do vtičnic, kot je treba. Pa ne samo elektriko, tudi internet, kabelsko, optične vode, Ethernet v vseh prostorih (pa ne le en priključek), morebitni WiFi za celo stanovanje/hišo (do točke za access point pripeljan Ethernet kabel + elektrika), morebitne alarmne naprave, elektrika za rolete, elektrika za napajanje kamere/domofona na vhodnih vratih.... Pomisli na vse, kaj ti bo nekoč padlo na pamet, pa ne boš imel napeljave. Sem skoraj prepričan, da boš še kaj dodajal...

LP!

13. jul 2011
2.677
626
113
Kable se napelje pred beljenjem, prav tako se pred beljenjem zveže in pokrije razvodne doze. Vtičnice pa se montira na koncu.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Tudi vtičnice in stikala se lahko montira prej, le da brez okvirjev. Edina stvar ki jo je treba pazit je da se ne beli čez zaščitne kontakte vtičnic.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ko rečeno....ko so enkrat noter estrihi se v cevi potehne še kable. Seveda vtičnic in stikal še ne rabiš. Doze se pred izravnavo sten zaščiti z zmečkanim časopisnim paprijem - da ne gre matraial po ceveh navzdol po steni.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
....ko so enkrat noter estrihi se v cevi potehne še kable.

Zaj pa ti men nekaj povej: kako bi ti vlekel 15 metrov kabla po cevi, ki naredi par ovinkov?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
kje pa imaš 15 metrov?

Jaz sem bil z električarjem zmenjen, da bova vlekla kable po končanem estrihu...ker se cevi fiksira in je zadeve laže vleči (tako on).

Dober električar spelje zadeve tako, da bo kasneje lahko vlekel kable, da ne dela predolgih linij, ker ti samo draži vse skupaj..torej so tudi 'ovinki' taki, da se jih bo dalo speljat - oz. se naredi tako da je ovinkov čim manj.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Recimo od omarice do štedilnika je direkten kabel in ga je ziher toliko, če ne več.

V najbolj oddaljen prostor so pa ne spomnem, če so direktni...

Jaz vem, da ne bi reskiral.

Malo sem sam kriv, ker sem hotel imeti električno omarico skrito v garderobni sobi in ne nekje na sredi bajte.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Hvala za odgovore.
zmaga.gif

Jaz bi rad potegnil samo kable. Ker še ne vem katere vtičnice in stikala bom izbral... Pa me je zanimalo, če je potrebno doze vgraditi, pa vidim da lahko kasneje...

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
....ko so enkrat noter estrihi se v cevi potehne še kable.

Zaj pa ti men nekaj povej: kako bi ti vlekel 15 metrov kabla po cevi, ki naredi par ovinkov?

ja s foršponom

Jaz sem pripravništvo delal v eni firmi kjer smo vlekli alarmne naprave. Kam vse smo skrivali kable... V enem kinu sva ga skrila pod zaključno letvijo nad lesenim opažem. Počasi mic po mic pa je prilezel kabel na drugi strani ven po 30 metrih
smile-1.gif

13. jul 2011
2.677
626
113
čaki malo...
cevi imaš v steni, doz pa še ne?
Verjetno pod "doza" misliš dejansko stikala in vtičnice. Sicer je doza tista plastična škatlica, lahko je okrogla ali štirikotna, kamor se stekajo cevi. Doze so razvodne, ki so vgrajene pod stropom, kjer se vežejo kabli; ali pa vgradne, kamor se kasneje vgradijo stikala in vtičnice.
Kot sem že svetoval, je najbolje kable potegniti pred beljenjem ter jih zvezati v razvodnih dozah. Te nato pokriješ, da prebeliš čez pokrov - so potem precej manj opazne.
Stikala in vtičnice se lahko montira tudi prej (kot je svetoval @samojed), če nočeš še enkrat k hiši klicat mojstra. Obvezno pa jih je treba pred beljenjem dobro zaščititi.
Če delaš sam (ali pa še nimaš vtičnic), je bolje vgradne doze zamašiti s časopisnim papirjem in vtičnice montirati kasneje.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Razvodnice pod stropom se še vgrajujejo?

Za zamašit doze se dobijo plastični pokrovčki. 100 komadov stane par evrov.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Doze imam... Sem se napačno izrazil. Rad bi pač potegnil kable, nič še ne bi vezal, ker še ne potrebujem, sploh pa še ne vem, katere bom imel. Pokrovčke imam, odvečnega papirja je tudi dosti. Vezal bi pa potem, ko bo vse pokitano in enkrat pobeljeno.

kajn

Guru
5. okt 2007
2.843
1.686
113
Iskajoč brata
jest sn lih zdej imel električarja pri sebi.

Ko so cevi v stenah in doze ustimane, se po vseh ceveh gre z foršpanom. Če gre foršpan, bodo tud kabli šli. Kable sem vlekel na koncu, ko sem prvič pobelil. Doze pa obvezno s papirjem, smo 2 odkrili, ko sem montiral vtičnice.

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Pred dobrim mesecem sva z električarjem delala nove instalacije po celi hiši in sicer sva najprej v vsako cev dala kabel nato pa razpeljala, zagibsala in vgradila doze. Po moje je to najbol izi varjanta.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
mene še zanima, kakšni kabli se uporabijo za razne mreže, za prihodnjih ne vem 10 let? optični? utp al kaj so že?

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
Štrom se seveda vleče pred estrihi!!! Pri nas smo vlekli kar enojne kable. Pač kolikor jih rabiš za določeno vtičnico, pride ceneje, kot recimo tisti ki so skupaj (5 žilni ipd.).