Naložba

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Najjbolje je zadevo razpršit na več koncev. To je osnova vsakega investiranja. Nekaj v delnice, nekaj v obveznice nekaj v zlato, nekaj v kripto in nekaj v nepremičnine. NIKOLI vseh jajc v eno košaro.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
V bistvu to trenutno je ful znanost, ker to kaj prijateljico zanima je postalo vprašanje za miljon dolarjev. Vsi se to sprašujejo. Noben nima pravega odgovora.

Delnice? Etf? Daj na grafu zoom out na daljše obdobje. Ta graf ne izgleda zdrav. Raste samo zato, ker se not zlivajo ziljoni, ki jih tiskajo v nedogled. Ko bo pipica zaprta, sledi zlom.

Nepremičnine? Podobno kot zgoraj, tu je že balon da glava boli. Denar teče tja ker je poceni.

Btc? Lahko gre gor, lahko dol.

V vse te enačbe pa še potem dodamo inflacijo. Baje prihaja. Je slišati uradno. Resnica je, da je že en čas tu. Kar smo lani opazili v prehrambrnih trgovinah. Od jeseni naprej pa je eksplozija v surovinah. Če kdo dela v gradbeništvu ve da ni tedna, ko en dobavitelj nebi poslal obvestila o zvišanju cen.

Torej razum pravi investiraj v surovine, kamor spada tudi zlato. Zgodovinski grafi pravijo da v slabih časih gredo surovine gor.
Druga opcija po mojem mnenju so trgi v razvoju. Njihov dolg je v usd, katerega bo zradirala inflacija in bodo zadihali. Hkrati pa so ti trgi največji proizvajalci surovin.

Vem vse to ni tako "trendovsko" kot btc, nepremičnine, etf in tesla. Ampak po mojem mnenju trenutno najboljša opcija.

Sevda pa pa je možno da vse napisano v teh čudnih časih ne drži. Zato pa pravim da je to trenutno vprašanje za miljon dolarjev

No, graf za zadnjih 100 let je kar ok videt :)

Je pa to seveda vprašanje za miljon že od samega štarta borzne mašinerije.

Če pod zlom razumeš kakih -20 ali 30% je to seveda zelo možno...

Ker po drugi strani, če gospe ne diši riziko nečesa takega, kot sem opisal, seveda tudi razni kripto kovanci absolutno niso opcija. Potem je nakup gozda in njiv in sekaš les in prodajaš krompir, zelje in bučno olje :)

Aja, Tesla se ne šteje pod resno delnico :)

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Prijateljica je podedovala kar konkreten šest številčni znesek. Sedaj ji denar stoji na računu in bi rada vedela, kakšna bi bila pametna naložba v teh čudnih časih. Rada bi donos kakih 4-6% brez prehudega tveganja. Prosim za predloge.
Edini pametni predlog je, bejž stran. Če bo po tvojih nasvetih profit, ne bo hvaležnosti ali kakega evra v žep, če bo pa izguba, pa nikoli ne bo konec jamranja in še kaka tožba.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Na slotechu, Captrader hvalijo...... samo to berem, pri vseh spreminjajo pogoje. Zdaj si pa zamisli, da za 100k nekam vložiš potem ti pa kake extra stroške dajo, drugam pa ne moreš prenest ker bi pa davek plačal.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Davek na dividende, ki bi jih sicer avtomatsko vložil nazaj v svoj portfelj?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
1616592399369.png

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Edini pametni predlog je, bejž stran. Če bo po tvojih nasvetih profit, ne bo hvaležnosti ali kakega evra v žep, če bo pa izguba, pa nikoli ne bo konec jamranja in še kaka tožba.
Sem ji že rekal, da jaz nimam pojma in sem ji samo posredoval nekaj vaših mnenj. Torej boste vi krivi, če se kaj zalomi. :zmaga:

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.079
2.849
113
OK, O kakšnih zneskih zdej govorimo? Če je spredaj 2, recimo da ima 200.000€ Važno je da zadevo pametno razprši, torej:
- 60k € v avto, seveda nej ne nori in kupuje novega ampak ene 2-3 leta starga Porscheja Cayenne al pa 911, s hudimi feltnami in fully loaded. Sosed pač ne bo vedu da ni nov.
- 10k ene 4x na ene hude počitnice. Se pravi polet 1x resort na Maldivih 14 dni, privat koča na vodi z osebnim butlerjem, 1x Hawaii, pozim Švica kakšn ultra duvaški smučišče.

No tle smo zapravil že polovico, ostalo pa:
- vsak teden 4x na masažo
- 1x na teden vedeževalka
- 1x na teden life coach

Ko vse to zaprav, bo rekla u fak, zmankal mi je, ampak mela sem se pa fajn.
Dost bolš, kot pa da vlaga neki za 5-10 let, v tem času jo lahko tramvaj zbije, lohk faše putiko, lohk se borza sesuje, preveč tvegano zame. :evil:

• Všeč mi je
  • Ljubezen
Reactions: igi in McGiver