Naložba

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Prijateljica je podedovala kar konkreten šest številčni znesek. Sedaj ji denar stoji na računu in bi rada vedela, kakšna bi bila pametna naložba v teh čudnih časih. Rada bi donos kakih 4-6% brez prehudega tveganja. Prosim za predloge.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.710
1.060
113
Bitcoin, pa kar bo bo. 6% bo kmal dosegla pol pa pusti al pa delno vzdigne ;-)

Zgornje je hec, drgac pa kar bi ona rada bi vsak - po moznosti brez tveganja.

• Všeč mi je
Reactions: novaa

sousis

Guru
16. nov 2019
1.603
1.080
113
Indeksni skladi oz. ETF, pa bog ne daj v kakšne vzajemne sklade, kjer ti upravljalske provizije vzamejo več kot upravljalci pridelajo dobička. Če se hoče izognit sekiranju zaradi davkov naj vzame akumulacijski ETF (torej tisti, kjer se izplačane dividende direktno investirajo nazaj v sklad, in ji ni treba FURSu prijavljati dividend).

Lahko tlele še prebereš kaj: https://slo-tech.com/forum/t693812#crta

• Všeč mi je
Reactions: tony

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.547
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
V bistvu je ETF zanesljiv, malo tvegan instrument. GLede donosa med boljšimi z relativno malo tveganja.

PA še z drugega foruma:
"ZDA imajo dve možnosti. Ali rešujejo premoženske balone in s tem najbogatejše, tiskajo še naprej denar na veliko in se utopijo v inflaciji, ali pritisnejo močno na zavoro, dvignejo obrestne mere ter sprožijo pok balonov in padec gospodarske aktivnosti. Ve se, kakšna bo njihova izbira. Torej visoka inflacija, ki jo bodo verjetno izvozili po svetu, če ne obstaja način, da se to kako preprečiti"
S čimer se kar strinjam, kar pomeni tudi skladi bodo šli gor.

Blaz90

Zelenc'
10. avg 2019
14
1
3
Kupiš dobro stanovanje na top lokaciji (LJ, Kranjska gora...) in daš v najem oz. Airbnb.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Z novo zakonodajo se bodo kratkoročni najemi zakomplicirali.

V zvezi s kratkoročnim oddajanjem nastanitev turistom v lastnih ali najetih stanovanjih ali počitniških hišah osnutek predloga določa, da lahko to dejavnost izvaja fizična oseba sobodajalec, samostojni podjetnik posameznik, društvo ali pravna oseba, in sicer do 30 dni naenkrat v nastanitvenih enotah z do 15 ležišči.

Tak izvajalec mora pridobiti dovoljenje občine za opravljanje te dejavnosti. Dodatno lahko občina za dvo- ali večstanovanjske stavbe opredeli časovno in/ali območno dovoljeno izvajanje dejavnosti.

Izvajalec dejavnosti, ki lastno ali najeto nepremičnino oddaja v kratkoročni najem turistom v večstanovanjski hiši letno do 90 dni skupaj in gostom nudi do pet ležišč, bi moral glede na osnutek predloga zakona pridobiti 75-odstotno soglasje etažnih lastnikov stanovanjske stavbe, vključno s soglasji vseh neposrednih sosedov, katerih stanovanja (zidovi ali stropi) mejijo z njegovo stanovanjsko enoto. Osnutek določa tudi vpis izvajalcev te dejavnosti v poslovni register Slovenije.

V zvezi z registrom nastanitvenih obratov osnutek predloga zakona na novo uvaja identifikacijsko številko nastanitvenega obrata za potrebe oglaševanja nepremičnin, ki se oddajajo v kratkoročni najem turistom. Ta številka ne bo javno objavljena, temveč bo znana zgolj izvajalcu dejavnosti in nadzornim organom. To identifikacijo številko bo nujno potrebno navesti ob oglaševanju nastanitev, prikazati jo bodo morali tudi spletni rezervacijski sistemi.

Višina zagroženih kazni v osnutku predloga zakonu ostaja nespremenjena, so pa dodane nove kazenske določbe in višje kazni za prekrške, vezane na spoštovanje določb o kratkoročnem oddajanju nepremičnin turistom, saj je v tem delu zaznati največ neizpolnjevanja pogojev s strni izvajalcev dejavnosti, navajajo na ministrstvu. Tako bi denimo posamezniku ali podjetju, ki za izvajanje dejavnosti ne bi pridobil soglasja občine in solastnikov, grozilo od 4000 do 10.000 evrov globe. Z globo od 40.000 do 100.000 evrov pa bi lahko Slovenija kaznovala pravno osebo oz. podjetnika javno dostopnega spletnega rezervacijskega sistema, ki nastanitvenim obratom ne bi omogočil prikaza identifikacijske številke.

sousis

Guru
16. nov 2019
1.603
1.080
113
Da ne omenjam, da se kratkoročni najemi splačajo, če bo nivo povpraševanja tak kot pred korono. Trenutno ni videti.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
Vloži naj 30% ETF, 30% nepremičnine, 30% bitcoin. Tako bo spanec miren in sladek.

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.837
-1.063
113
145 km SZ od Opatije
Ma, ste leseni, res vas ne razumem.

Dej sliko od prijateljice, za telefonsko bom pol vprašal, če obeta ... če bi bla cifra 7 mestna, tud za sliko ne bi spraševal :evil:

ON: bitcoin je super, čeprav to ni za ziheraše. Obveznice, zakladne menice in podobno trenutno niso aktualne.
Za kak manjši donos bi šel jaz kar v SLO, v 1.kotacijo, po možnosti delnice, ki obetajo dividende. 4 - 6% sploh ni nek hud donos, razen, če bi res imela smolo. Sicer pa 6 mestni znesek lahko razdeli na več delnic, pa bo.

Vem, sem mal zadaj, ampak kot berem piše "donos 4-6%"... donosi so v BTC, ETH ipd. lahko ogromni, po drugi strani pa to ni za nekoga, ki ni tako "liberalen" pri vlaganju ...

Moje mnenje seveda, najslabše je, da pusti na banki. Če ima "srečo", bo vsako leto "bogatejša" za -0.4%.

Aha, pa še nekaj: če je ta znesek res velika številka, pol je res smiselno kupit zraven še kako neprimičnino ... Bled, Radovljica, Portorož, Ljubljana ... ni da ni.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
pol pa res ni to neka cifra za alter :evil: sm mislu, da ma kej več. predhodnik je omenil SI delnice in ima kar prav. čeprav jst sedja malo razmišljam o EU delnicah, saj so podcenjene glede na US.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
V bistvu ni neke ful znanosti za delat, če se ne želi aktivno ukvarjati s tem (da bi kaj oddajala in podobno)..

- 50% v delnice s stabilnimi dividendami ali ETF sklad, ki gre v smeri dividend (tukaj si hitro na 2 do 3% letno kar je ok)...recimo BRK, JNJ, KO, PFE, MCD in tako..

- drugih 50% pustiš v denarju ali takole za vmes med eure, kako kilco zlata...in cca 1/3 od tega v mislih nameniš za likvidnostno rezervo, ostali 2/3 pa čakata, da dokupiš omenjene delnice ali ETF ko naslednjič borza počepne za 10%...in ne moreš dosti falit dolgoročno...

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
V bistvu to trenutno je ful znanost, ker to kaj prijateljico zanima je postalo vprašanje za miljon dolarjev. Vsi se to sprašujejo. Noben nima pravega odgovora.

Delnice? Etf? Daj na grafu zoom out na daljše obdobje. Ta graf ne izgleda zdrav. Raste samo zato, ker se not zlivajo ziljoni, ki jih tiskajo v nedogled. Ko bo pipica zaprta, sledi zlom.

Nepremičnine? Podobno kot zgoraj, tu je že balon da glava boli. Denar teče tja ker je poceni.

Btc? Lahko gre gor, lahko dol.

V vse te enačbe pa še potem dodamo inflacijo. Baje prihaja. Je slišati uradno. Resnica je, da je že en čas tu. Kar smo lani opazili v prehrambrnih trgovinah. Od jeseni naprej pa je eksplozija v surovinah. Če kdo dela v gradbeništvu ve da ni tedna, ko en dobavitelj nebi poslal obvestila o zvišanju cen.

Torej razum pravi investiraj v surovine, kamor spada tudi zlato. Zgodovinski grafi pravijo da v slabih časih gredo surovine gor.
Druga opcija po mojem mnenju so trgi v razvoju. Njihov dolg je v usd, katerega bo zradirala inflacija in bodo zadihali. Hkrati pa so ti trgi največji proizvajalci surovin.

Vem vse to ni tako "trendovsko" kot btc, nepremičnine, etf in tesla. Ampak po mojem mnenju trenutno najboljša opcija.

Sevda pa pa je možno da vse napisano v teh čudnih časih ne drži. Zato pa pravim da je to trenutno vprašanje za miljon dolarjev

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.812
113
40
MB
s podobnimi vzgibi sem jaz pred letom kupil johnsona in 3m, zdaj bi pa mogoče gledal v smer panog ki bodo aktivne v zagonu po koroni

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
V bistvu to trenutno je ful znanost, ker to kaj prijateljico zanima je postalo vprašanje za miljon dolarjev. Vsi se to sprašujejo. Noben nima pravega odgovora.

Delnice? Etf? Daj na grafu zoom out na daljše obdobje. Ta graf ne izgleda zdrav. Raste samo zato, ker se not zlivajo ziljoni, ki jih tiskajo v nedogled. Ko bo pipica zaprta, sledi zlom.

Nepremičnine? Podobno kot zgoraj, tu je že balon da glava boli. Denar teče tja ker je poceni.

Btc? Lahko gre gor, lahko dol.

V vse te enačbe pa še potem dodamo inflacijo. Baje prihaja. Je slišati uradno. Resnica je, da je že en čas tu. Kar smo lani opazili v prehrambrnih trgovinah. Od jeseni naprej pa je eksplozija v surovinah. Če kdo dela v gradbeništvu ve da ni tedna, ko en dobavitelj nebi poslal obvestila o zvišanju cen.

Torej razum pravi investiraj v surovine, kamor spada tudi zlato. Zgodovinski grafi pravijo da v slabih časih gredo surovine gor.
Druga opcija po mojem mnenju so trgi v razvoju. Njihov dolg je v usd, katerega bo zradirala inflacija in bodo zadihali. Hkrati pa so ti trgi največji proizvajalci surovin.

Vem vse to ni tako "trendovsko" kot btc, nepremičnine, etf in tesla. Ampak po mojem mnenju trenutno najboljša opcija.

Sevda pa pa je možno da vse napisano v teh čudnih časih ne drži. Zato pa pravim da je to trenutno vprašanje za miljon dolarjev
Hvala za zelo razumno analizo

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
V bistvu je ETF zanesljiv, malo tvegan instrument. GLede donosa med boljšimi z relativno malo tveganja.

PA še z drugega foruma:
"ZDA imajo dve možnosti. Ali rešujejo premoženske balone in s tem najbogatejše, tiskajo še naprej denar na veliko in se utopijo v inflaciji, ali pritisnejo močno na zavoro, dvignejo obrestne mere ter sprožijo pok balonov in padec gospodarske aktivnosti. Ve se, kakšna bo njihova izbira. Torej visoka inflacija, ki jo bodo verjetno izvozili po svetu, če ne obstaja način, da se to kako preprečiti"
S čimer se kar strinjam, kar pomeni tudi skladi bodo šli gor.

Dobil sem se nasvet, da je najbolje poiskati Eu-based ETF sklad (Irski?), tudi ce bo ta indeksiral ameriske delnice (S&P indeks)...

Pozna kdo kaksnega?