Nalet v rit

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Zadnje čase se srečujem z neko situacijo, ki mi ne da miru. Imaš recimo tekočo kolono na avtocesti in se vse skupaj premika ene 30km/h. Seveda potem večina voznikov na odstavni pas in gasa do prvega izvoza ali pa tudi ne. Predpostavimo, da se ti pelješ normalno po avtocesti v tej koloni in pravilno zaviješ na pas za izvoz iz avtoceste. Takrat, ti pa nekdo prileti po odstavnem pasu in se ti zabije v rit. Res je, da bi moral gledat v špegu, predno zaviješ na pas za izvoz, ampak enostavno ravno ne pričakuješ avtomobila tam. Pa recimo, da vozi za teboj kamjon in ne vidiš dobro nazaj.

Kdo je kriv v tem primeru?

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.042
1.262
113
42
Pomoje on. Saj jst bi mu dal kazen ka to je pa njaoblj glupa zadeva ka jo folk dela...včer sem klel na obvoznc...

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.767
167
63
verjetno delna krivda, ker bi se ti moral prepričat, da lahko varno zapelješ desno na odstavni pas, po drugi strani pa te ščiti načelo zaupanja, da bo soudeleženec vozil po predpisih.
Policaji se najraje spasijo z deljeno krivdo. Meni je enkrat hotel policaj pribit deljeno krivdo, ko me je gospa na parkirišču zadela med obračanjem. Izgovor je bil, da sem se ji postavil preblizu zadaj. Dejstvo je, da sem jo čakal, da obrne, med rikvercanjem pa me je zadela.

lp

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Najbrž boš pušnu ti, ker se bo tisti dinamik, ki te je prehiteval po desni, zgovarjal in zlagal, da je hotel tudi on zaviti dol z AC.
S temi avtocestnimi dinamiki je hudič. To je drhal.

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Bi se popolnoma strinjala, da je krivec bedak na odstavnem. Je pa vprašanje kako bi on prikazal zgodbo
bonk.gif

romci

Pripravnik
21. sep 2007
143
0
16
Če odviješ dol prav na začetku zaviralnega (izvoznega) pasu, potem bo lažje dokazat, da je oni zadaj prpelal po odstavnem. pa seveda je dobro, da imaš v takem primeru kako pričo, k je vozila za tabo, da to potrdi.
Če pa boš izvozil na sredini pasu, pa bo po vsej verjetnosti deljena krivda.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.383
113
Citat:
Uporabnik Tamara pravi:
Bi se popolnoma strinjala, da je krivec bedak na odstavnem. Je pa vprašanje kako bi on prikazal zgodbo
bonk.gif

Pravila so kristalno jasna, odstavni pas ni vozni.

FRooT

Pripravnik
19. avg 2007
507
8
18
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
+ po desni se NE prehiteva! NIKOLI!

Emm ... eno je prehitevanje, drugo je vožnja mimo :D Tud v desni špegu je treba kdaj pa kdaj pogledat :D Drugače pa mislim, da bi bil kriv naletalec
wink-1.gif

LP m

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Sej valda da gledaš, ampak nekako če zaviješ čisto na začetku izvoznega pasu res ne pričakuješ, da lahko eden prileti po desno. Bo treba zgleda počakat na en tak primer, pa bomo videli kdo bo kriv. Upam, da ne bom jest tega doživel.
tongue-1.gif
Ker zadnje čase je na izvozu za Brdo obup s temi vozniki, ki priletijo po desni.

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Sme se tudi po desni prehitevat, vendar ne na avtocesti

copy/paste

Prehitevanje

36. člen

(1) Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je dovoljeno prehiteti po desni strani:
- vozilo, ki zavija levo;
- vozilo, ki vozi na cesti v naselju, s smernim voziščem z dvema ali več prometnimi pasovi, po prometnem pasu, ki ni skrajno desni;
- vozilo, ki vozi na ploščadi z več prometnimi pasovi, v katero se razširi smerno vozišče pred cestninsko postajo, na kateri je hitrost omejena na največ 60 km/h;
- tirno vozilo, ki vozi po tirnicah, položenih po sredini vozišča.
(3) Vozilo, ki zavija levo, je dovoljeno prehiteti po desni strani, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje.
(4) Tirno vozilo, ki vozi po tirnicah, položenih po sredini vozišča, je dovoljeno prehiteti le po desni strani, če je med tirnim vozilom in desnim robom vozišča prometni pas. Na enosmerni cesti ga je v takem primeru dovoljeno prehiteti tudi po levi strani.
(5) Prehitevanje po desni strani ni dovoljeno na avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila, razen na ploščadi iz tretje alinee drugega odstavka tega člena.
(6) Z globo 200 eurov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.
(7) Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Sej ni samo na temu izvozu, na vseh drugih tud. Pa ne rečem kakih 500m prej dol zaviješ, ko vidiš da je prazen odstavni do izvoza, ne pa da že par kilometrov silijo tja in delajo gužvo na odstavnem. No kaka dva tedna nazaj je en tak potem imel čas čvekat s policajem ki mu je pripeljal za rit...
redface-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Iz prve roke (na srečo ne moje); policaji bi ugotovili, da si kriv ti, ker bi moral pogledat, če je izvozni (odstavni) pas prazen.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.003
-1.289
113
<<<policaji bi ugotovili, da si kriv ti, ker bi moral pogledat, če je izvozni (odstavni) pas prazen.

Zanimivo razmišljanje.
smile-1.gif

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Če si ga izsilil?

Se mi je že zgodilo da je mojster čakal na pospeševalnem pasu in ko sem se mu povsem približal je zapeljal na vozni pas. Zgleda se ni mogel odločiti, nekako ni bil siguren a mu bo uspelo ali ne. Se mi je sicer zdel sumljiv in sm nogo mel na bremzi tko da sm mu tik za ritjo ustavil.
17758-icon_confused.gif

Nazadnje urejeno:

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Ponavadi je tako, da tisti, ki menja pas, bi se moral prepričat, da je tisti pas na katerega zavija prazen. Če ti zaviješ in se že pelješ po pasu in se ti potem on zabije v rit je kriv on. Če si ti še poševno (v vključevanju na izvozni pas) in se on zabije v tebe potem si kriv ti. Verjetno bi pa v drugem primeru njemu tud napisal kazen, ker je prehiteval po odstavnem pasu, če bi bilo to očitno razvidno ali pa da bi imel ti pričo, ki lahko to potrdi.