nakup že zaranega vozila

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
recimo, da je nekdo avto že zaral, pride drug kupec in ponudi občutno več...

kako se pol to naprej rešuje? se da 1. kupcu nazaj aro in to je to?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
1. kupcu se da 2x aro! se pravi če je prvi kupec dal 100€ mu moraš vrniti 200€... če da 500€ mu moraš vrniti 1000€...

če 1. kupec odstopi od nakupa pa tebi ostane ara...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
sej bl me zanima tisti del, da se 2x vrne aro. Se pravi mora dat prodajalec 1x, pa še 2. kupec 1 aro?

gledamo iz stališča da sem jest recimo 2. kupec.

Nazadnje urejeno:

Gustl

Pripravnik
5. sep 2007
252
0
16
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
sej bl me zanima tisti del, 2x da se 2x vrne aro. Se pravi mora dat prodajalec 1x, pa še 2. kupec 1 aro?

gledamo iz stališča da sem jest recimo 2. kupec.

Drugega kupca se zadeva nič ne tiče.
Kot so zgoraj napisali: Prodajalec mora kupcu vrniti dvakratno aro, če odstopi od prodaje. Če pa od prodaje odstopi kupec, pač izgubi aro.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
vem, da se ga formalno ne tiče.

samo kot 2. kupec bi ga lahko prepričal, in zato da bi šlo lepše/raje skozi, bi potem jest dal 1 aro, pa prodajalec uno, k jo že ima...

Gustl

Pripravnik
5. sep 2007
252
0
16
No, to je stvar dogovora med strankami. Lahko tudi prvega kupca prepričaš da si "premisli".
10.gif

Formalno pa je tako kot je napisano zgoraj.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
hm... mogoče bi ga pa res prepričal...
smile-1.gif

ne sej se hecam... bom pa vedu kakšni so postopki, če bo še kdaj taka situacija.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, saj če je normalen, prodajalec ne bo prodal drugemu tak, da manj zasluži, kot bi če bi prodal prvemu.

Raze če....
- rabi denar nujno takoj
- prisila&finte oz. poznanstvo
- pač nek razlog

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
imaš pa tudi PACIENTE... mi je zdele prišel en "dolenčk" po neki sam pelat... pa mi gliha za 100€... on bil sam šofer pa gliha... ko je naloženo... sm ga mislu kr na gobc... bl ko sem mu razlagu da je ara bla plačana da nej da tok kot smo zmenjeni in konc... bl je težiu...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
če mu bo drugi dau recimo 5x are verjem da se bo premislu pa vzel... tko da...
Ja, saj to pravim.
Če mu drugi ponudi toliko, da je bolj v plusu, čeprav še vrne prvemu aro, bo šel v to možnost.

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Khem, če ni posebej dogovorjeno, da je ara dana kot odstopnina, ima pogodbi zvesta stranka možnost zahtevati (po lastni izbiri):
bodisi izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče,
povrnitev škode + vrnitev are,
ali dvojno aro.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Hmmm ...

Vračanje in vštevanja are

64. člen

(1) Če je ob sklenitvi pogodbe ena stranka dala drugi stranki nek znesek denarja ali neko količino drugih nadomestnih stvari v znamenje, da je pogodba sklenjena (ara), se šteje, da je pogodba sklenjena, ko je ara dana, razen če ni dogovorjeno kaj drugega.

(2) Pri izpolnitvi pogodbe se mora ara vrniti ali všteti v izpolnitev obveznosti.

(3) Če ni dogovorjeno kaj drugega, ne more stranka, ki je dala aro, odstopiti od pogodbe s tem, da pusti aro drugi stranki; prav tako ne more tega storiti druga stranka s tem, da vrne dvojno aro.

Neizpolnitev pogodbe

65. člen

(1) Če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je dala aro, sme druga stranka po lastni izbiri bodisi zahtevati izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, in povrnitev škode, aro pa všteti v odškodnino ali vrniti, bodisi se zadovoljiti s prejeto aro.

(2) Če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je prejela aro, sme druga stranka po lastni izbiri zahtevati bodisi izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, bodisi povrnitev škode in vrnitev are, bodisi vrnitev dvojne are.

(3) Kadar druga stranka zahteva izpolnitev pogodbe, ima vselej tudi pravico do povrnitve škode, ki jo ima zaradi zamude.

(4) Sodišče sme na zahtevo zainteresirane stranke zmanjšati pretirano veliko aro.

confused-1.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Torej dvojna ara se vrne oz. ara se pusti samo, če je bilo ob sklenitvi pogodbe dogovorjena ara kot odstopnina/skesnina.

In to je pomembno, da ne boste mislili, da lahko vedno odstopite od pogodbe, če pustite prodajalcu aro.