Nakup starejše hiše

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.531
113
Zakaj pa ti radiatorji ne bi mogli biti iz leta 1982?

Sicer pa tipična takratna gradnja: premajhna kuhinja, premajhna kopalnica (strela jasna, pralnica s pralnim in sušilnim strojem je večja!!!), in vse pohištvo kupca čaka še iz časa, ko se je bajto zgradilo... Tega ob komentiranju spletnih oglasov ne pišem prvič, ampak točno takšno mizo in stole ima doma moja teta, ki se je poročila leta 1977
aplauz.gif

Ne bo se slišalo lepo, ampak je resnično: če bi rad šel to obnavljat, bo daleč najceneje, če greš najprej v rušenje.
zmaga.gif

P.S.: o, strela jasna, spregledal sem: na strehi so salonitke, vsaj 99% iz azbesta... Pred rušenjem boš moral še te ekološko odstraniti
pozdrav.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.531
113
Kdo bi vedel...

Prva je še kar simpatična, čeprav bolj na račun fotk lepega vrta (in urejena okolice) in novejše ograje... Kopalica je spet premajhna, in tisti televizor iz 80ih let so (upam) morali iskati med vso žlahto, da ga lahko kupcu pustijo
d055.gif

Glede druge pa: tele lesene stene in stropi, kakorkoli so bili nekoč modni, so en sam problem... Z leti postanejo temni, umažejo se (spucati jih ne moreš in zbrusiti tudi ne) in vonja iz njih ne spraviš nikoli več... Stene, ki jih lahko beliš so boljša stvar... Kredenca iz dnevne sobe je za v kanto, prav tako stoli na jedilni mizi (mi verjmeš na besedo, da so težki ko [cenzura] in zelo neprimerni za kakršnokoli premikanje?). Mene sicer moti, da je bajta na hribu, ampak morda je to zato, ker sem zrastel na ravnem
smile-1.gif
So pa radiatorji novi, ampak to nima večjega pomena...

Sonny_Chiba

Majstr
3. dec 2011
1.753
-838
83
Berem, premajhna kuhinja,premajhna kopalnica.... Koliko pa mora biti velika kopalnica da ustreza alter standardom? 10, 15, 20m2? Pa kuhinja 20,30m2;

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
še ena varjanta za spraševalca, ki nebi mel dvojnih stroškov ( z najemom in kreditom). če se ne mudi, kupiš najprej parcelo, potem v roku nekaj let počasi komunalno urediš, projektno dokumentacijo. na koncu rukneš kredo za montažno bajto. Cena bo nekje tam tam, s temi straimi jajci, ki bodo čez x let že relikvije. Vseljen boš hitro in brez dvojnih stroškov, vse bo narejeno po tvojih željah.

Sta se moja mama in foter spravla 30 let nazaj obnavljat bajto narejeno nekje po 2. svetovni vojni. Katastrofa. da ne rečem, da sem kot mulc ročno štemal vse omete ven cele počitnice. vsak dan zaprašen kot mlinar. Hilti so znalci odsvetovali, ker bi razrahljal malto med zidaki. na koncu vse vkup zrihramo, obnovimo, naroči se oprema. Kuhna ne gre noter, ker je zid posteani in seveda potem mere ne štimajo. Vglavnem foter je popizdu in mislu vse vkup podret in na novo. No nekak se je pomiril in zadevo uredil. Ampak spomnim se, da je živcev šlo u 3PM. še danes pomnim njegovih besed. Sine, če boš kdaj kej zidal samo podri in nanovo ali parcela in novogradnja, vse ostalo je strel v koleno.

200 jurjev da bi dal za tiste štalce iz 70-tih. ne ga srat.

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.531
113
Citat:
Uporabnik Sonny_Chiba pravi:
Berem, premajhna kuhinja,premajhna kopalnica.... Koliko pa mora biti velika kopalnica da ustreza alter standardom? 10, 15, 20m2? Pa kuhinja 20,30m2;

Kuhinja: toliko, da se ne butnem z ritjo ob vogal mize čisto vsakič, ko grem po kaj v hladilnik.

Kopalnica: toliko, da gre lahko nekdo drug mimo prvega kot človek, če prvi, bog pomagaj, sedi na školjki.
d055.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.531
113
Hehe, še ena podobna zgodba, stara 2,3 leta, povedal kolega o kolegu.

No, ta kolega je šel na svoje, in je našel eno 40 let staro bajto in jo šel prenavljat. Ni se zdel poseben podvig, prvič, ker ima foter $$$, in drugič ker ima isti foter gradbeno firmo, in mu je zagotovil nekaj delavcev, ki bodo na bajti đabe delali ves čas.

No, bajta je (zavoljo praktično neomenjenih proračunskih in delovnih sredstev) bila v letu in pol gotova, ampak se je pa model zaklel, da če bi vedel, koliko je6e in živcev ga je stalo, bi vse skupaj podrl in zidal na novo.

To je vse...
zmaga.gif

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
Točno to. lahk obnoviš tudi rimsko naselbino iz p.n.š., če imaš denar. Povprečna plača v SLO je jurja. 185 plač za eno staro bajto. samo link sem odprl, pa sem naštel za 50 k stroškov v naslednjih 5 letih. Tak da taka hiša je dolgoročno gledano slaba naložba. čez 20 let ko deca odrastejo pa vsega tega lufta ne rabiš, pucanje je težje. Poznam veliko ljudi ko so v 3 nadstropnih hišah iz 70. sami ostali. Koristijo sedaj pol enga štuka, pucat morajo pa vse, obeta se prekoslej davek na nepremičnine. Cela evropa ga pozna, tudi nam ne uide. Ampak takrat se je pač tako gradilo. Vidim da je spraševalec zainteresiran za nepremičnino v okolici Logatca. na hitro sem nekaj našel. Morda še eno sobo dogradiš ali pa tudi ne, mal se z ceno zdilaš, pa imaš luštno hiško za soliden denar.

https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/strmica-zaplana-hisa_6152944/

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Če kupuješ staro hišo je bolje da nima izolacije in jo narediš sam kot je treba. Ker tudi če bo imela kaj gor bo premala ter narejeno na pol ( brez da bi se prej poštimalo ostale zadeve).
Torej naj ti bo merilo zgolj a je ali ni izolacija..razred nima vpliva če je nima. Če jo bo imela pa...skoraj sigurno premalo.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
moja zgodba pa je drugačna. kupil hišo iz 70ih 3 etaže 160m2 ,komplet obnovil 2 nadstropja(cca. 55m2 na etažo) v pol leta (voda kanalizacija elektrika okna) za znosnih 25k€ po nadstropju z delom vred, trajalo 6 mesecev od nakupa do vselitve, delali smo trije (3). vključno z opremo (kuhinja, spalnica, dnevna,...) manjka še ureditev terase, kleti, ogrevanja na plin in fasada. kar hočem povedat je, da so moje izkušnje z obnovo stare hiše dobre, saj sem z lastnim delom in nekaj denarja spravil hišo v odlično stanje. edino kar sem se odrekel je talno gretjo, ker bi to povečalo stroške za nekje 10k€.

skratka, če imaš čas in voljo, se da tudi stare hiše spravit v odlično stanje. moje izkušnje so dobre. je pa bistvo tudi dobra ekipa, ker če ste trije zanesljivi, hitri, je veliko bolje kot osem počasnih in nezaneljsivih (govorim o gradbenih firmah seveda).

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Če kupuješ staro hišo je bolje da nima izolacije in jo narediš sam kot je treba. Ker tudi če bo imela kaj gor bo premala ter narejeno na pol ( brez da bi se prej poštimalo ostale zadeve).
Torej naj ti bo merilo zgolj a je ali ni izolacija..razred nima vpliva če je nima. Če jo bo imela pa...skoraj sigurno premalo.

vincent ima prov.naj te nobeden ne prepriča, da je nekaj delno obnovljeno ali izorirano. vedno glej tako, da imaš kot ti hočeš ali nimaš kot ti hočeš. vmesnih stanj ni. bolje nič izolacije, kot plačat za hišo 5k€ več z 5cm izolacije. v vsakem primeru jo boš moral dati vsak še 5-10, tako da je čisto vseeno koliko jo je gor.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
skratka, če imaš čas in voljo, se da tudi stare hiše spravit v odlično stanje. moje izkušnje so dobre. je pa bistvo tudi dobra ekipa, ker če ste trije zanesljivi, hitri, je veliko bolje kot osem počasnih in nezanesljivih (govorim o gradbenih firmah seveda).
In tu je bistvo - če imaš vsaj nekaj smisla za gradbena dela vseh vrst (zidanje, inštalacije, notranja in zunanja popravila), potem je lahko nakup stare hiše smiseln in se izkaže za ugodnega, tako finančno, kakor tudi časovno.
Če pa sam zase veš, da ti je takšno delo popolnoma tuje, ali pa zanj nimaš smisla, potem bo vse skupaj drago, ali pa celo težko izvedljivo.

Glede lokacije pa - ko sva z 'našo' hodila na oglede, so bile lokacije dlje od nekaj km iz Ljubljane skoraj takoj izločene. Pa takrat, ko sva kupovala (1995) še ni bilo takšnih problemov s prometom, kakor danes. Bližina trgovine, bolnice ali šole je vedno večja prednost. Vendar vsak zase najbolj ve, kaj mu odgovarja.

LP

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.114
6.942
113
pri taščici
Jah leta 95 tudi nisi rabil 30 letnega kredita pri povprecni placi in to oba partnerja da si lahko privoscita hiso v Ljubljani.

Glede tistih linkov iz logatca sem tudi sam mnenja da sta hisi v bolj ali manj orihlginalnem stanju.
Lahko zivis v takem, ali pa ce imas 50 jurjev se nekje v nogavici da v pol leta nekoliko obnovis hiso. (Menjava oken in vrat, izolacija strehe in mogoce tudi fasade, obnova instalacij in kopalnic, mogoce tudi ostalega.)
Prodajalca bi najbrz rada se za.opremo.dobila par 10 jurjev. Povej jima da je hisa z opremo vredna 5 jurjev manj kot brez opreme.

Za drobiz se na bolhi dobi malo rabljeno "sodobno" pohistvo ne pa tole arhivsko. Je pa.res da bo tole arhivsko pocasi zacelo pridobivati na ceni.....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.114
6.942
113
pri taščici
In ja, mene se caka izolacija strehe. Vendar ker je prejsnji lastnik pred prodajo prekril streho z novo plastjo tegole, jaz ega sedaj je grem dol metat dokler ta tegola ne spusti.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.932
6.006
113
Na zgornji horizontalno plato pod streho vrzi 40 cm steklene volne in par desk, če misliš kaj gor hoditi.