Nakup smartphona DA ali NE?

ideolog

Fizikalc
16. feb 2012
224
45
28
17.325776N, 23.254786E
Imam paket Tušmobil FREE 5 in povprečno cca. 10-15 minut odhodnih klicev na mesec. Torej niti ne porabim vseh zastonj minut, ki spadajo k paketu. Aparat je neka Nokia za 1 €, stara cca. 4 leta, dela brezhibno in ima vse kar potrebujem (klicanje, SMS, koledar, budilka, MP3). Vendar ne bo trajala večno-baterija že počasi kaže znake upokojitve.
frown-1.gif

Pojavlja se dilema: nov navaden mobilnik za 1€, ali izhod iz kamene dobe in nabava smartphona? Vse lepo in prav, denar ni problem, zadeva mi je všeč in me zanima, AMPAK ne vem, kaj naj bi potem s tem čudom tehnike počel. Za maile, igrice, www in AutoCAD imam PC. Za foto imam Canon. Za GPS imam Wayteq. OK, boste rekli: pač združiš vse to (in še več) v eni napravi. Ja se strinjam. Ampak za 400€ in da mi potem pade po tleh?
uf-1.gif

Naj me nekdo razsvetli, zakaj ga je dobro imeti in kaj za vraga z njim počnete? Je to hobi, ali moda, ali kaj tretjega? Naj mi nekdo napiše nekaj UPORABNIH aplikacij.
Ni provokacija. Res me zanima.
Aja, pa še to: fejsa ne uporabljam.
Hvala.

limetka

Pripravnik
26. jul 2007
597
0
16
Neverjetno kako zelo prija takšen osvežilen post med vsemi androidiosberrywindows temami!
smile-1.gif

Glede na tvojo zgodbo in navade se izogibaj smartphonom.
Kupi nekaj, kar ti bo služilo tako dobro kot aktualen telefon.

Odgovor na vprašanje: NE
smile-1.gif

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Skoraj edino na pametnih telefonih imaš dovolj dobre fotoaparate.Imaš velik zaslon za internet in nasplošno uporabo.

Pardon, zaj sem do konca prebral tvoj post. Ne rabiš pametnega telefona
wink-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ne rabiš ga, verjetno ga boš še preklel. Če imaš telefon praktično samo za telefoniranje potem ti bo držala baterija maksimalno 3 dni in boš samo preklel zakaj si zamenjal nokijo iz kamene dobe, ki pri taki uporabi drži en tedn...

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Bistvo je, da tvoje omenjene naprave združiš v eno in ne samo da je dosti bolj praktično, tudi precej ceneje je.Seveda pa je potem treba pazit na smarta vsaj tak, kot ti pazil na katerokoli omenjeno elektronsko igračko.Ni več nokia 3310, ki jo vržeš po mizi, se po pomoti vsedeš na njo, ti pade iz žepa, ker si jo želel na hitro pospravit itd..

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
Citat:
Uporabnik ideolog pravi:
Imam paket Tušmobil FREE 5 in povprečno cca. 10-15 minut odhodnih klicev na mesec. Torej niti ne porabim vseh zastonj minut, ki spadajo k paketu. Aparat je neka Nokia za 1 €, stara cca. 4 leta, dela brezhibno in ima vse kar potrebujem (klicanje, SMS, koledar, budilka, MP3). Vendar ne bo trajala večno-baterija že počasi kaže znake upokojitve.
frown-1.gif

Pojavlja se dilema: nov navaden mobilnik za 1€, ali izhod iz kamene dobe in nabava smartphona? Vse lepo in prav, denar ni problem, zadeva mi je všeč in me zanima, AMPAK ne vem, kaj naj bi potem s tem čudom tehnike počel. Za maile, igrice, www in AutoCAD imam PC. Za foto imam Canon. Za GPS imam Wayteq. OK, boste rekli: pač združiš vse to (in še več) v eni napravi. Ja se strinjam. Ampak za 400€ in da mi potem pade po tleh?
uf-1.gif

Naj me nekdo razsvetli, zakaj ga je dobro imeti in kaj za vraga z njim počnete? Je to hobi, ali moda, ali kaj tretjega? Naj mi nekdo napiše nekaj UPORABNIH aplikacij.
Ni provokacija. Res me zanima.
Aja, pa še to: fejsa ne uporabljam.
Hvala.

Dandanes lahko kupiš naveden (feature phone) za 100 evrov v prosti prodaji, ki pa bo prav tako imel igrice, navigacijo, facebook, exchange mail dostop,... Če hočeš ima tako zaslon na dotik kot navadno tipkovnico. Mislim da ne rabiš pravega smartphona...

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Verjami, ne rabiš takega telefona. Tudi sam sem bil v podobni situaciji. Večinoma kličem in pišem SMS-e, včasih pa še mail ali kako malenkost pogledam na internet. Kolikor se to na nokia 3720 sploh da. Za nekaj € sem kupil LG Optimus One, ki naj bi bil fajn androidek, pa to ni to. Gor imaš res lahko milijon aplikacij za vse mogoče in nemogoče ampak to ni to. Ni fizične tipkovnice, večji, kar naprej je treba pazit na ekran, nikol ne veš a je bil kakšen klic ali sms ali ne (pri nokii recimo utripa lučka), baterija je pri meni zdržala en dan... brez veze

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik ideolog pravi:
Naj mi nekdo napiše nekaj UPORABNIH aplikacij.
Glavna stvar zakaj ga imam jaz, je dostop do interneta v trenutku samem. Takrat, ko informacijo potrebuješ. Zato imam jaz tudi 2GB zakupljenih podatkov. Smartphone-a, da bi z njim neprestano nekje iskal zastonj wifi (kot skoraj vsi okoli mene počno), jaz ne rabim.

Evo par uporabnih zadev, ki jih nimaš na PC ali canon-u ali GPS.u.
- "odpiralni časi": z enim klikom dobiš info. trgovin, črpalk, lokalov, bankomatov itd, okoli sebe. Oddaljenost od tebe, delovni čas, ponudbo ...
- "soundhound": prepozna komade po samo parih sekundah. Če imaš posluh, lahko sam zapoješ samo refren npr., pa ga prepozna.
smile-1.gif

- "layar": če hodiš po hribih in te zanima, kater hrib naproti tebe je to.
- "google sky map": pomeriš proti nebu in dobiš na telefonu prikaz vesolja kot ga vidiš - z vsemi podatki za vsako vidno in nevidno telo na nebu.

Še nekaj. Razna čakanja v čakalnicah, avtih, sestankih ... minejo veeeeeeeliko hitreje s takim telefonom.
grin1.gif

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Vprasanje je tudi koliko si tehnicen tip..

Meni je smartphone nadomestil:

- vlacenje fotica s seboj
- GPS naprave
- glasbeni predvajalnik
- organizator (koledar in sinhronizacija s pcjem, obvestilnik o menjavi lec, opomnik na razno razne reci, ko pridem na cilj (preko gps), ipd
- revije
- ob cakanju na koga ali kaj, se zabavam s kaksnim spilom, pogledam kaksen del nadaljevanke
- remote management pc-jev, ce nisem ravno pri PC-ju
- maili pa surfanje je itak samoumevno
- spletno bancnistvo

Skratka, nadomesti mi 3/4 PC-ja. Na PC-ji mi preostane tako le fotosop, papirologija za firmo pa obcasni gejming.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.077
6.923
113
pri taščici
Tudi jaz mislim da ne rabis gsm za 400 evrov za klice in sms.
Jaz razmiljam o smartu za redno ceno do 200 evrov, vendar mejle, objave po forumih vecinoma v zadnjih dveh letih pisem na nokiji C3. Manjka mi boljsi fotkic(7 let star SE k600 ima boljsega), pregledovalnik priponk v mejlu, lucka, vcasih gps ki ga sicer nimam....

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Kup si eno Lumio 710 na bolhi.. Jo dobis v tem rangu + brez vezave si.

Meni osebno je WinPhone simpaticnejsi (preprostejsi) od Androida.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.904
113
tudi jaz mislim da moras za to bit tehnicni tip, vsaj malo geeka v tebi, dovzeten za nove tehnologije. ce to nisi, potem ti zadeva kvecjemu otezi zivljenje.

kaj pa se z njim dela pa nima smisla sprasevat, ker dela se lahko miljon stvari. in potem vsak dan odkrijes nekaj novega in si fasciniran nad tem
smile-1.gif

treba pa je tudi vedet da te igrace obvezno nujno potrebuejo stalno povezavo v internet, da so sploh funkcionalne, smiselne. ce tegani, so kot pohabljene, 30 posto izkoriscene.

ta post je napisan iz smartfona
smile-1.gif

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Še moj odgovor, bolj preprost: ne rabiš smartphona.

Pa še nekaj je: največkrat so smart telefoni na touch. Ne menim, da so touch slabi telefoni, ampak meni ne sedejo (zato najprej preizkusi razliko med "običajnim" in touch telefonom).

Torej, če ti telefon primarno služi za telefoniranje, pol je odgovor NE.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.077
6.923
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik MViper pravi:
Kup si eno Lumio 710 na bolhi.. Jo dobis v tem rangu + brez vezave si.

Meni osebno je WinPhone simpaticnejsi (preprostejsi) od Androida.
Odgovarjaš meni ali ksz in avtorju?

koliko je ACE slabši od nokije 710?
Nokia mi je predraga, sploh pri mobitelu. cena na bolhi pa je ugodna, ampak sem pripravljen plačat "penale" na mobitelu da si kupim nekaj novega na aneks pred potekom starega (ACE dobim za 120)

Nazadnje urejeno:
22. jul 2007
13.557
1.744
113
124
Če se ti da nonstop neki d....t po njem, ker je vedno nekaj novega je to zate, če ne pozabi in vzami butastega ti vsaj ne bo treba toliko na baterijo gledat.Drugače tudi ne smart foni že veliko omogočajo tako da 2x premisli, preden si ga boš omislil
grims-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.077
6.923
113
pri taščici
in kater "butast" predstavnik bi bil lahko to? (model) (pa recimo da ima vsaj povprečen fotikič (ne glede MP ampak glede kvalitete slik, ker nokia C3 z 2MP dela slabše sllike kot deset let star fotkič z "0,2" MP ali pa 5+ lčet star gsm srednjega ranga.)
Tole o bateriji mi je res "češko".
Na sedanji nokiji C3 je recimo približno pol ure pogovra dnevno, pa 2-3 ure forumiranja in mailov preko wlana ali gprs pa polnim na cca 3 dni.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz sem zelo zelo dolgo čakal, da sem se kupil prvi tačskrin smartphone, ker sem vse naprednejše zadeve reševal s prenosnikom, ostalo pa itak samo kak sms pa še to ne veliko, telefoniram pa tudi malo oz. imam odhodne/dohodne razmerje 1:10.

Dolgo nazaj sem tudi BP dajal skoraj 100kSIT za najhudejše Nokie, potem me je pa enkrat povsem minilo in nisem več kompliciral. Prvi ajfouni so se mi zdeli kokretno pomankljivi in tako predragi in nesmiselni. Nokia je pa itak šla v vedno bolj nagravžne, nesmiselne sfere in so me popolnoma odbili.

Potem sem pa punci kupil HTC Desire in bil kar navdušen in sem že vedel, da bom spet začel zapravljat za telefone, Par mesecev pred izidom Windows Phone 7.5 Mango update-a pa sem se odločil da za hec malce potestiram od takrat pa sem navdušen nad WP in bom verjetno kar ostal na njem, čeprav je kak Galaxy S3 ali HTC One kar mikaven.

Smartphone ti drugače zelo težko priporočam, ker opažam/poznam uporabnike, katerim je samo v "napoto" in prav nič ne profitirajo od lastništvo, celo obratno (cena, zgubit ali poškodovat tudi stane, ni fiz. tipkovnice, zelo pogosta opravila so samo bolj zakomplicirana ipd.).

So pa seveda tudi prednosti in so odvisne tudi od operacijskega sistema. Po mojem mnenju cenenega Androida nimaš kaj kupovat, kak HTC Wildfire ali "povprečni" Samsungi se meni zdijo kot antireklama za smartphone-e, sploh za bolj neizkušene uporabnike so nekako nerodni in dejansko omogočajo popolnoma preveč, kar takemu uporabniku prej ponesreči uporabniško izkušnjo kot pa nadgradi in poneostavi, kot je cilj vsakega gadgeta.

Ajfouni se mi zdijo že veliko bolj primerni za začetnike in osebe, ki se niso pripravljene več kot toliko ukvarjat s telefonom, je pa tudi predrag za take uporabnike in tako ostane še uporaba bolj kot nakit.

Kot že omenjeno, bi pa tak uporabnik, ki se sprašuje zakaj sploh smartphone največ odnesel od Windows Phone okolja. Telefoni sploh od Nokie majo v Slo trenutno zasoljene cene, se pa z Lumio 710 dobi kar veliko ali pa tudi z rabljenim HTC Trophy, Samsung Omnia ipd. , ki so za "test" na voljo za male pare.

Profitiraš okolje, ki prinese še najmanj minusov glede vsakodnevnega rokovanja (telefonski del, SMS, mail...). Vse skupaj deluje konstantno hitro, uporabniški vmesnik je "velik" in ga je lahko "zadeti". Dobiš fizični gumb za kamero, ki zelo zelo olajša rokovanje, tipkovnica oz. tipkanje je odlično, v sam OS je vkomponirano ravno toliko možnosti, da boš mogoče shajal brez da sploh kdaj namestiš kako dodatno aplikacijo. Glede aplikacij za razne informacije in drug bullshit, je to vse na internetu in ne potrebuješ iskat in nalagat app-a za nekaj, kar uporabljaš manj kot 1x na mesec, odpreš brskalnik in pogledaš v parih sekundah.

...

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Glavna prednost je v tem da imaš zadevo pač vedno pri sebi. Za slikat imam sicer DSLR, za navigacijo Garmina, za igrice in surfanje pa iPAD, a kaj mi pomaga kot teh zadev večinoma ne vlačim s sabo. In tudi Galaxyeva slika je boljša od nobene slike, če se nekje izgubiš ti prav tako pmaga, za kaj na hitro pogledat na net pa tudi gre.

Moraš pa biti tak, da to uporabljaš, sicer ti ne pomaga nič.

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Edini minus smartphona sta cena in baterija. Če imaš možnost vsak dan filat baterijo in boš redko par dni brez dostopa do električne vtičnice, potem odpade tudi ta minus.

Se pravi je glavni razlog cena.

Čez par let boš pa itak lahko dobil samo še smartphone al pa čist oskubljen gsm za stare ate in mame z velikimi tipkami in velikimi fonti na displayu.
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.077
6.923
113
pri taščici
Sem sel mal v "trgovino" in so mi poleg ace ponujal se Huawei Vision. Kaj je to za ena stvar?
Dolocene stvari vidim da ima boljse kot ace(vsaj podatki-procesor 1,1, hd video...) ne vem pa kako je v praksi. Bom kasneje mal na pc presrfal. Ce pa ima kdo kako izkusnjo iz prve roke pa na dan z njo.